Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεκατρείς σκληρές αλήθειες για την Πειραιώς - Τελικά δεν υλοποιείται ΑΜΚ 1 δισ. αλλά πώληση, το dilution στο 94%

Δεκατρείς σκληρές αλήθειες για την Πειραιώς - Τελικά δεν υλοποιείται ΑΜΚ 1 δισ. αλλά πώληση, το dilution στο 94%

Με αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ ουσιαστικά αγοράζονται τα 7 δισ. των τωρινών κεφαλαίων της τράπεζας Πειραιώς

Σχετικά Άρθρα
Μετά οριστικοποίηση των όρων και παραμέτρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1 δισ. ευρώ με ονομαστική αξία 1 ευρώ πλέον, θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες για το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Να τονιστεί ότι η ονομαστική αξία της τράπεζας Πειραιώς από 6 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 1 ευρώ με την εξής διαδικασία:
Αρχικά θα γίνει reverse split με αύξηση της ονομαστικής αξίας από 6 ευρώ σε 99 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. μετοχές.
Η σχέση παλαιών προς νέων μετοχών καθορίστηκε σε 16,5 υφιστάμενες μετοχές προς μία νέα μετοχή.
Εν συνεχεία τα 99 ευρώ ονομαστικής αξίας μειώνονται σε 1 ευρώ με δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 4,93 δισ. ευρώ, δηλαδή όλου του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των κοινών μετοχών.
Κοινώς η τράπεζα Πειραιώς θα έχει 50,36 εκατ. νέες μετοχές πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το bankingnews.gr παρουσιάζει 13 αλήθειες για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε
-Στη δημόσια προσφορά θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι που κατέχουν σήμερα το 38,65%
-Η μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου σε ειδικό αποθεματικό είναι λογιστικός τρόπος και επί της ουσίας δεν μηδενίζεται στην πράξη
-Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου της τράπεζας Πειραιώς έπρεπε να βρει τη βέλτιστη φόρμουλα ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές
-Η αύξηση κεφαλαίου για τους ιδιώτες μετόχους πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα καταβάλουν 750 εκατ. σε σύνολο 1 δισ. είναι πραγματική ευκαιρία με βάση τους όρους
-Η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου έχει λογική λόγω των εντυπωσιακά ευνοϊκών όρων
-Το Δημόσιο όμως όπως και να το αναλύσουμε είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της διαδικασίας

Αλήθεια πρώτη

Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς ύψους 4,935 δισ. ευρώ ουσιαστικά αποθεματοποιείται με στόχο τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για συμψηφισμό ζημιών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι η τράπεζα Πειραιώς σήμερα έχει μετοχικό κεφάλαιο μηδέν.
Αυτό δεν είναι απλά ένα λογιστικό θέμα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημειολογία, από τη στιγμή που το μετοχικό της κεφάλαιο μεταφέρεται σε ειδικό αποθεματικό.

Αλήθεια δεύτερη

Με σημερινές τιμές και προ του reverse split η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς καθορίζεται στα 0,05 ευρώ.
Δηλαδή 5 λεπτά… από τρέχουσα τιμή 0,74 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 615 εκατ.

Αλήθεια τρίτη

Από τη στιγμή που το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου μεταφέρεται σε ειδικό αποθεματικό κατ’ ουσία δεν μιλούμε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά για πώληση της τράπεζας έναντι 1 δισ. ευρώ.

Αλήθεια τέταρτη

Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να υποστεί μία τεραστίων διαστάσεων ζημία για να πριμοδοτήσει την αύξηση κεφαλαίου – πώληση της τράπεζας Πειραιώς.
Πως πριμοδοτεί το ελληνικό Δημόσιο την τράπεζα Πειραιώς;
1)Χαρίζει 675 εκατ. που ήταν η συμμετοχή με κοινές μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου του 2015
2)Χαρίζει τα 2,3 δισ. που είναι τα κεφάλαια από το Cocos, το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές, μαζί με τους μη καταβληθέντες τόκους
3)Αναλαμβάνει μια δυνητική ζημία που μπορεί να προέλθει από τα σχεδόν 8 δισ. senior bonds – ομόλογα υψηλής εξασφάλισης που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από τιτλοποιήσεις NPEs
Άρα κατ’ ουσία το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει μία ζημία 3 δισ. και μια δυνητική ζημία από τα senior bond που έχει εγγυηθεί.

Αλήθεια πέμπτη

Σε πραγματικούς όρους και με σημερινές παραδοχές, η αξία των μετοχών των ιδιωτών μετόχων, που κατέχουν 38,65% της τράπεζας Πειραιώς, είναι μηδέν.

Αλήθεια έκτη

Το dilution, η απίσχναση, η αραίωση, για τους υφιστάμενους μετόχους θα είναι 94%.

Αλήθεια έβδομη

Με αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ ουσιαστικά αγοράζονται τα 7 δισ. των τωρινών κεφαλαίων της τράπεζας Πειραιώς.
Δηλαδή 7 δισ. δωρίζονται στους νέους μετόχους που θα προκύψουν από τη δημόσια προσφορά από τη στιγμή που η αύξηση κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.

Αλήθεια όγδοη

Η αξία της τράπεζας Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου θα καθοριστεί κατ’ ουσία από αυτό το 1 δισ. ευρώ το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το νέο κεφάλαιο στην τράπεζα.
Ο αρχικός στόχος ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσε να είναι 1,8 δισ. μετά την αύξηση δεν είναι ρεαλιστικός.

Αλήθεια ένατη

Με τι ποσοστό θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς;
Ενώ κατέχει το 61,35% και εικαζόταν ότι θα συμμετάσχει μερικώς ώστε το νέο αναπροσαρμοσμένο ποσοστό να διαμορφωθεί στο 38% με 33%, υπάρχει πιθανότητα μετά την αύξηση κεφαλαίου να κατέχει ποσοστό μόνο 26%.
Δηλαδή το ποσοστό που κατείχε πριν τη μετατροπή των Cocos, μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές, καθαρού κεφαλαίου 2,040 δισ. ευρώ.

Αλήθεια δέκατη

Το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να χάσει πριμοδοτώντας την τράπεζα Πειραιώς και την εξυγίανσή της.
Αυτό από τη μία πλευρά είναι σωστό υπό την έννοια ότι η τράπεζα Πειραιώς ήθελε εξυγίανση, αλλά από την άλλη είναι λάθος διότι ζημιώνεται ξεκάθαρα το ελληνικό Δημόσιο.

Αλήθεια ενδέκατη

Με αυτές τις παραδοχές και εφόσον ουσιαστικά δίδεται δωρεάν η τράπεζα Πειραιώς είναι εύλογο η αύξηση κεφαλαίου να γίνει ανάρπαστη.
Μάλιστα εκτιμάται ότι για το 1 δισ. που αναζητά η Πειραιώς θα συγκεντρωθούν κεφάλαια στη δημόσια προσφορά 2,5 δισ. με 2,8 δισ. ευρώ.
Οι πάντες θα θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα αύξηση κεφαλαίου.
Για τους νέους μετόχους αυτή η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. είναι μία ευκαιρία που μπορεί να συμβεί στα… 1000 χρόνια.

Αλήθεια δωδέκατη

Θα δοθεί η δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά, από τη στιγμή που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιείται χωρίς δικαίωμα προτίμησης;

Αλήθεια δέκατη τρίτη

Χάρη… τα κατάφερες… θα πάρεις απίστευτη προμήθεια.

Υποσημείωση

Επικροτούμε την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς, το σχέδιο sunrise (ανατολή ηλίου), επικροτούμε το σχέδιο του Χρήστου Μεγάλου, του CEO της Πειραιώς, αλλά αποδοκιμάζουμε πλήρως το ελληνικό Δημόσιο που αποφασίζει να χάσει εις βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η διοίκηση της Πειραιώς πράττει τα δέοντα για το συμφέρον των νέων ιδιωτών μετόχων που θα επενδύσουν 750 εκατ. αλλά το ερώτημα είναι τι κάνει το ελληνικό Δημόσιο που αποδέχεται την τεράστια ζημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης