Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποχρώσες ενδείξεις ότι η Credit Agricole επιχειρεί να κλείσει deal για την Emporiki bank κάτω από το τραπέζι – ΤΧΣ και ΤτΕ να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν μπλοκάροντας διαδικασίες…

tags :
  Αποχρώσες ενδείξεις ότι η Credit Agricole επιχειρεί να κλείσει deal για την Emporiki bank κάτω από το τραπέζι – ΤΧΣ και ΤτΕ να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν μπλοκάροντας διαδικασίες…
(upd3)Αποχρώσες ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι η Credit Agricole επιχειρεί να κλείσει deal με την Emporiki κάτω από τραπέζι φαίνεται να επιχειρείται παρασκηνιακώς.
Αν αυτό συμβαίνει και προσπαθεί η Credit Agricole να κλείσει deal κάτω από το τραπέζι για την Emporiki τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των 3 ενδιαφερομένων τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank,  όσο και η ΤτΕ ως εποπτεύουσα θεσμική αρχή θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα, μπλοκάροντας τις διαδικασίες.

Η ΤτΕ αλλά και το ΤΧΣ έχουν θέσει 3 όρους και 4 ρήτρες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Η Credit Agricole να τιμήσει και να τηρήσει τις συμφωνίες και το κυριότερο να σεβαστεί τους κανόνες που έχουν τεθεί.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι «επιχειρείται να υπάρξει μια εξωθεσμική συμφωνία με βάση την οποία η Credit Agricole χρειάζεται εξασφαλίσεις και δυνατότητα απεμπλοκής έξω από τους όρους της ΤτΕ και τις ρήτρες του ΤΧΣ»
Αν αυτή η πληροφορία έχει βάση τόσο η ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στους ελέγχους αξιολόγησης που θα πραγματοποιήσουν.
Ο σκοπός είναι να υπάρξει ένα deal που να διασφαλίζει πωλητή και αγοραστή και ταυτόχρονα να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις θεσμικές αρχές.
Εν τω μεταξύ χθες το www.bankingnews.gr ανέφερε ότι πρώτο στην λίστα των θεμάτων του ΔΣ της Credit Agricole στις 27 Αυγούστου θα είναι η Emporiki.
Να σημειωθεί ότι το ΔΣ πραγματοποιείται μόλις 2 ημέρες μετά την συνάντηση Hollande του προέδρου της Γαλλίας με τον Α. Σαμαρά τον πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Από την συνάντηση αυτή σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και η απόφαση της Credit Agricole.
Αν ο Hollande διαπιστώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί η Credit Agricole θα προχωρήσει το deal αν όχι ίσως να επανεξετάσει την στρατηγική της.
Κατά ορισμένες πηγές για πρώτη φορά στελέχη της Credit Agricole αναφέρουν ότι στα εναλλακτικά σενάρια είναι το πάγωμα της διαδικασίας πώλησης.
Μπορεί να μην βρίσκεται ψηλά σε σπουδαιότητα η λύση του παγώματος αλλά εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση.
(Δεν πρέπει να εξαχθεί συμπέρασμα ότι ακυρώνεται η διαδικασία, ίσως να αποτελεί μέτρο πίεσης και τακτικοί ελιγμοί στις διαπραγματεύσεις)
Επίσης με βάση έγκυρες πηγές μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν και στην επιτροπή ανταγωνισμού η Credit Agricole είχε επικοινωνίες με την Εθνική και την Alpha ζητώντας επεξηγήσεις.
Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν τέτοιες διερευνητικές επαφές και με την Eurobank ούτε αν αυτές οι επαφές μπορούσαν να αλλάξουν την δομή της πρότασης – προσφοράς των τραπεζών.
Με βάση την λογική οι προσφορές που έχουν υποβληθεί δεν μπορούν να τροποποιηθούν καθώς έχουν περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Κατά μια καλά ενημερωμένη πηγή «η υπόθεση Credit Agricole και προσφορών των 3 ελληνικών τραπεζών θα παιχθεί κάτω από το τραπέζι.
Οι Γάλλοι θέλουν να πάρουν κάτι κάτω από το τραπέζι.
Μπορεί η ΤτΕ να ζητάει να παραμείνουν τα κεφάλαια της CA στην Ελλάδα αλλά οι Γάλλοι θέλουν να πάρουν κάτι κάτω από το τραπέζι.
Όποιος τους δώσει τα περισσότερα κάτω από το τραπέζι θα πάρει την Emporiki. Το οικονομικό ισοδύναμο και των 3 προτάσεων είναι σχεδόν το ίδιο. Η ουσία είναι τι θα πάρει κάτω από το τραπέζι η Credit Agricole»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης