Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εμπιστευτική έκθεση κόλαφος για την Uniastrum την θυγατρική της τράπεζας Κύπρου στην Ρωσία - Τι αναφέρεται στις 22 σελίδες της έκθεσης που συνέταξε ο εσωτερικός ελεγκτής Τσολάκκης

tags :
Εμπιστευτική έκθεση κόλαφος για την Uniastrum την θυγατρική της τράπεζας  Κύπρου στην Ρωσία - Τι αναφέρεται στις 22 σελίδες της έκθεσης που συνέταξε ο εσωτερικός ελεγκτής Τσολάκκης
(upd2)Κόλαφος ήταν η έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Τρ. Κύπρου για τις τραπεζικές πρακτικές της Uniastrum και των συνδεόμενων με αυτήν εταιρειών, και τις συνέπειες που είχαν αυτές για την τράπεζα. Ήδη, υπήρξαν πολλοί στην Κύπρο που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με την επένδυση της Τρ. Κύπρου στη ρωσική τραπεζα, ενώ εν μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αποκτά ιδιαίτερο νόημα πλέον η έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή για τους κινδύνους που έχει αναλάβει η Τρ. Κύπρου μέσω της Uniastrum.
Η 22σέλιδη εμπιστευτική αυτή έκθεση φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2012, έχει αριθμό 247.005.01/137.2012 και απευθύνεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τρ. Κύπρου, Γ. Κυπρή, ενώ έχει κοινοποιηθεί επίσης και στους κ.κ. Στ. Κωνσταντινίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Γ. Πεχλιβανίδη, πρώτο αναπληρωτή CEO, Χρ. Χατζημιτσή, ανώτερο γενικό διευθυντή της τράπεζας και Ν. Καρυδά, επίσης ανώτερο Γενικό Διευθυντή.
Την έκθεση έχει συντάξει ο Κ. Τσολάκκης, Γενικός Ελεγκτής της τράπεζας.
Τι όμως αναφέρει αυτή η έκθεση;
Ιδιοκτήτης της Business Alliance είναι ο A. Mardakhaev με μη εξασφαλισμένο δάνειο ύψους 12,83 εκατ. ευρώ.
Η Business Alliance αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Due Diligence της 22ης Οκτωβρίου 2008 η οποία συντάχθηκε από την Ernst and Young στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Uniastrum Bank από την Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με την E&Y, η ΒΑ εμφανίστηκε ως collection agency, μέσω της οποίας η Uniastrum θα απαιτούσε από έξι εταιρείες δάνεια ύψους 16,2 εκατ. ευρώ. Αυτές οι εταιρείες ήταν θυγατρικές της Marta Group, που ανήκει στον G. Trefilov.
Η Marta Group, η οποία δραστηριοποιούνταν στο χώρο του retail, κατέστη χρεοκοπημένη στις αρχές Αυγούστου του 2008, με τις υποχρεώσεις της να καθίστανται μη εξυπηρετούμενες. Όμως η Uniastrum είδε αυτήν την εξέλιξη ως ευκαιρία να αποκτήσει δικαιώματα στις θυγατρικές της Marta, μέσω του πακέτου των απαιτήσεων.
Η LLC Ecoinvest αναφέρεται για πρώτη φορά στο ίδιο report Due Diligence της Ernst and Young, ως η εταιρεία που ανήκει στον G. I. Srapian. Η Ecoinvest είχε έδρα στα γραφεία σε κτιριακό συγκρότημα της Uniastrum, ενώ είχε δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 18 εκατ. ευρώ με κενό εγγυήσεων να φτάνει τα 10,2 εκατ. ευρω. Ήδη έχει προχωρήσει έντεκα φορές σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους κυρίως με βάση της μετακύλησης της περιόδου ωρίμανσης. Μέρος αυτών όμως των δανείων χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση δικαιωμάτων στο εμπορικό κέντρο που χτίστηκε από την LLC Grand City στην πόλη Pyatigorsk.
Η LLC Grand City, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης στην πόλη Pyatigorsk, είναι "αδερφή εταιρεία" της Grand City του A. Mardakhaev, με την οποία εκμεταλλεύονται το εμπορικό κέντρο.
Η LLC Grand City πούλησε τα δικαιώματα της στην Business Alliance, υπογράφοντας παράλληλα και μία συμφωνία για την εξασφάλιση των δανείων που εμφανίστηκαν παραπάνω από την Uniastrum. Την ίδια περίοδο, η Ecoinvest, χωρίς να έχει εμφανές οικονομικό όφελος, καταχωρεί επίσης τη 2η δέσμευση των δικαιωμάτων της στη Grand City προς όφελος του χρέους της Business Alliance στην Uniastrum.
Μετά από αυτό το σύνθετο πλέγμα των σχέσεων όλων αυτών των εταιριών, η έκθεση επισημαίνει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά:
- Ελλειψη οικονομικής ουσίας στις συναλλαγές
- Απουσία ελέγχου και καθοδήγησης από τις αρχές και την Τρ. Κύπρου
- Έλλειψη εγγράφων που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα
- Άμεση επίδραση των συναλλαγών στην εγκυρότητα των οικονομικών καταστάσεων
- Αποδεδειγμένη ζημία για τον όμιλο της Τρ. Κύπρου
Και η έκθεση καταλήγει σε πέντε βασικά συμπεράσματα:
- Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι τα δέκα δάνεια που είχαν δοθεί στην Marta Group και μεταφέρθηκαν στην Business Alliance από στελέχη της Uniastrum, εμφανίστηκαν στους ισολογισμούς ως "άλλα κεφάλαια" (other assets), επομένως δεν λογίστηκαν ως προβληματικά δάνεια κατά τον έλεγχο της Τρ. Κύπρου
- Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ecoinvest ελεγχόταν από μειοψηφία της Uniastrum, η οποία εμφανιζόταν επίσης σε:
α) το ΔΣ της Ipromashprom
β) τις εταιρείες Uniastrum Asset Management και U-Properties που ελέγχονταν από την Uniastrum
γ) την Unistream που ελεγχόταν από την Ecoinvest
Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Ecoinvest, V. Bekheton, ήταν πρώην στέλεχος της Uniastrum, ενώ η παρουσία της στο εν λόγω κτιριακό συγκρότητα έγινε μετά από οδηγία του επικεφαλής της Uniastrum στη Μόσχα
- Ένα ακίνητο που άνηκε στον Mardakhaev και η υποθήκη γι' αυτό που παρασχέθηκαν από την τράπεζα σε μία από τις εταιρείες της Marta, πουλήθηκαν σε μία από τις εταιρείες του ίδιου του Mardakhaev, η οποία μάλιστα χρεοκόπησε.
- Μετά από την πώληση, η τράπεζα έλαβε μόλις 0,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου έφτανε τα 4,4 εκατ. δολάρια. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση εγείρει ερωτήματα για τη διασύνδεση του Mardakhaev με την τράπεζα.
- Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι προβλέψεις που σχημάτησε η Uniastrum για τη συμφωνία της με την Business Alliance, εγιναν χωρίς να λάβει γνώση η Τρ. Κύπρου, με σκοπό να αποφύγουν να σχηματίσουν προβλέψεις σε ποσοστό 100% για τα εν λόγω δάνεια, όπως απαιτούσαν οι όροι των ελεγκτικών μηχανισμών. Την ίδια ώρα, υπήρξε κενό εγγράφων που να υποστηρίζουν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, με σαφή ευθύνη των στελεχών της Uniastrum.
- Παρόλο που ο Mardakhaev ισχυριζόταν το αντίθετο, το project στην πόλη Pyatigorsk ήταν ημιτελές, σύμφωνα με την έκθεση - αποτίμηση της εταιρείας Cushman & Wakefield. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς απαιτούνται άλλα 21,9 εκατ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί το project.
Και η έκθεση καταλήγει:
- Είναι αναγκαίοι επιπλέον έλεγχοι για τις αιτίες και τις διαδρομές των δανείων που έχουν συναφθεί από τις εν λόγω εταιρείες
- Το ΔΣ της Τρ. Κύπρου θα πρέπει να αναθεωρήσει την καταλληλότητα του νυν προέδρου της Uniastrum και να λάβει άμεσα μέτρα
- Η Τρ. Κύπρου πρέπει να λάβει άμεσα δράση για την αποζημείωση τυχόν ζημιών
- Το πειθαρχικό συμβούλιο του Ομίλου θα πρέπει να ερευνήσει τις ενέργειες των στελεχών της Uniastrum που εμπλέκονται. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 21 Αυγούστου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης