Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης στις τράπεζες αποδίδει, κόλαφος η bad bank και… οι 4 μεγάλες δοκιμασίες

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης στις τράπεζες αποδίδει, κόλαφος η bad bank και… οι 4 μεγάλες δοκιμασίες
Ενώ ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει και αρχίζει να βλέπει φως στο βάθος ενός τούνελ που κράτησε σχεδόν 9 χρόνια, υπάρχουν 4 ακόμη μεγάλες δοκιμασίες που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν
Σχετικά Άρθρα

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης με επίκεντρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδίδει.
Ένας υφυπουργός ο Γιώργος Ζαββός κατάφερε με την επιμονή του να προωθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα, εξέλιξη άκρως θετική για τον κλάδο και ευρύτερα την οικονομία.
Είναι προφανές ότι ο Ηρακλής 1 και ο Ηρακλής 2 που έρχεται έως τις 12 Απριλίου 2021 σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν στάδια που οδηγούν σε εξυγίανση των τραπεζών.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η bad bank που έχει προταθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος θα έβαζε σε περιπέτειες τις τράπεζες, θα τις ενέπλεκε σε μια εσωστρεφή περιπέτεια αμφιβόλου αποτελέσματος.
Σήμερα οι τράπεζες στην Ελλάδα, θα είχαν καταρρεύσει κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά εάν είχε ακολουθηθεί το σενάριο τρόμου της bad bank.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews με απόλυτη συνέπεια ήταν το ΜΟΝΟ Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδος που από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρα χωρίς ήξεις αφίξεις είχε ταχθεί κατά της λύσης της bad bank και είχαμε επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας για την επικινδυνότητα της λύσεως αυτής.

Που μας οδηγεί η μεταρρύθμιση;

Το βασικό ζήτημα είναι που μας οδηγεί η μεταρρύθμιση των τραπεζών από την κυβέρνηση;
Σήμερα οι τράπεζες έχουν 50 δισεκ. NPEs – αφαιρώντας το Galaxy της Alpha bank –
Υπολογίζεται ότι στον Ηρακλή 2 που θα ξεκινήσει στις 12 Απριλίου 2021 θα ενταχθούν μέσω διαφόρων νέων τιτλοποιήσεων
Πειραιώς 7 και 7 δισεκ. ευρώ = 14 δισ τιτλοποιήσεις
Eurobank 1,5 δισεκ. τιτλοποίηση
Alpha bank 4-5 δισεκ. τιτλοποίηση
Εθνική 1 με 2 δισεκ. τιτλοποίηση (εξετάζει να μην κάνει άλλη τιτλοποίηση)
Ουσιαστικά τα NPEs θα υποχωρήσουν από 50 δισεκ. σε 18 δισεκ. ίσως και στα 15 δισεκ. μαζί με άλλες συνοδευτικές ενέργειες, πωλήσεις, διαγραφές κ.α.
Μάλιστα τράπεζες όπως η Εθνική στο τέλος του 2021 θα έχει NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 6-7% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4%, θα είναι μια κανονική τράπεζα, στο ίδιο μήκος κύματος και η Eurobank.
Μεγάλη βελτίωση θα καταγραφεί και σε Πειραιώς και Alpha bank, όλες οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ποια η μεταρρυθμιστική ατζέντα;

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα έχει τρεις άξονες
Α)Ηρακλής 2
Μετά την επιτυχία του Ηρακλή 1 θα ακολουθήσει ο Ηρακλής 2.
Το νέο σχήμα είναι σχεδόν έτοιμο και αρχές Μαρτίου θα αποσταλεί στους θεσμούς για εγκρίσεις με στόχο ενεργοποίηση 12 Απριλίου 2021.
Στον Ηρακλή 2 θα ενταχθούν τιτλοποιήσεις περίπου 22 δισεκ. αλλά δυνητικά θα μπορούν να φθάσουν στα 30 δισεκ. NPEs.
Τα νέα NPEs από τον κορωνοιό θα κινηθούν πέριξ των 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.

Β)Αλλαγές στον νόμο για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε ως βασικός μέτοχος των τραπεζών να συμμετάσχει στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο νέος νόμος βρίσκεται στην ΕΚΤ και έως τις αρχές Μαρτίου 2021 θα είναι νόμος του κράτους.
Το ΤΧΣ κατέχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 10,98% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου 1,1 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς που θα ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου 2021 και θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου 2021.

Γ)Ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους.
Με εξωδικαστικό συμβιβασμό και άλλες παρεμβάσεις δίδεται ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία.

Οι μεγάλες δοκιμασίες...

Όμως ενώ ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει και αρχίζει να βλέπει φως στο βάθος ενός τούνελ που κράτησε σχεδόν 9 χρόνια, υπάρχουν 4 ακόμη μεγάλες δοκιμασίες που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
Χρηματιστηριακά ο κλάδος βρίσκεται στα 6 δισεκ. και με βάση τα κεφάλαια που θα έχει μετά τις τιτλοποιήσεις – τα κεφάλαια θα μειωθούν – θα διαθέτει P/BV τιμή προς λογιστική αξία 0,27 σε μέσους όρους.
Θα μπορεί να αποτιμάται σε βάθος 12 μηνών στο 0,40 σε μέσους όρους.

Ποιες οι τέσσερις μεγάλες δοκιμασίες

Πρώτη δοκιμασία

Για τις ελληνικές τράπεζες θα έχουν εκδοθεί με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 περίπου 18-19 δισεκ. δισεκ. senior bond τα οποία τα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες εκδίδουν και mezzanine bond τα οποία δεν φέρουν καμία εγγύηση ύψους περίπου 4 δισεκ. ευρώ.
Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, η οποία θα κριθεί στο μέλλον αλλά θα στιγματίζει τις τράπεζες είναι να διατηρήσουν αξία τα mezzanine ομόλογα.
Να ληφθεί υπόψη ότι εάν μηδενίσουν τα mezzanine ομόλογα θα πλήξουν τα senior bond οπότε το κράτος θα υποστεί ζημία.
Μπορεί αυτό σήμερα να μην φαίνεται αλλά τι σημαίνει εγγύηση 18 με 19 δισεκ. ευρώ κύριων ομολόγων;
Σημαίνει ότι η ποιότητα και η αξιοπιστία τους δεν είναι τέτοια που μπορεί να την εγγυηθούν οι τράπεζες και χρειάζονται την κρατική εγγύηση.

Δεύτερη δοκιμασία

Η συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα πρέπει να έχει μονοδιάστατη προσέγγιση.
Δεν μπορεί να χάσει το κράτος για να κερδίσει ο ιδιώτης μέτοχος αλλά δεν μπορεί να αποθαρρύνεις τον ιδιώτη μέτοχο για να μην χάσει το κράτος.
Απαιτείται μια χρυσή τομή.
Π.χ. στην Πειραιώς η χρυσή τομή θα ήταν το ΤΧΣ να εξασκήσει μερικώς τα δικαιώματα του και αντί για 61,35% να κατέχει μετά την αύξηση κεφαλαίου 30% με 40% ή οριακά κάτω από την καταστατική μειοψηφία το 33%.

Τρίτη δοκιμασία

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι τράπεζες στην Ελλάδα, χρηματιστηριακά, αποτιμώνται χαμηλά είναι τα NPEs αλλά αυτά θα μειωθούν, δρομολογείται η μείωση τους.
Ο εξίσου σημαντικός λόγος που οι τράπεζες, θα συνεχίσουν να αποτιμώνται χαμηλά, είναι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στα 15,5 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 27 δισεκ. κεφαλαίων.
Πρέπει να τονιστεί ότι με εποπτικούς όρους η ΕΚΤ αποδέχεται το DTC αλλά με χρηματιστηριακούς όρους οι αγορές δεν πείθονται.
Το DTC είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, δηλαδή μελλοντικά κέρδη συμψηφίζονται με τον εκάστοτε ετήσιο φορολογικό συντελεστή και μειώνεται ως ποσοστό συμμετοχής στα κεφάλαια.
Π.χ. με 24% φορολογικό συντελεστή και κέρδη 1 δισεκ. ευρώ τα 240 εκατ είναι ο φόρος που αναλογικά θα μειώσουν το DTC γιατί συμψηφίζεται με τα κέρδη.
Αντιθέτως εάν οι τράπεζες εγγράψουν ζημίες ο αναλογούν φόρος μετατρέπεται σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου.
Το DTC θα αποτελεί για χρόνια ένα παράγοντα χαμηλής αποτίμησης.
Στην Ευρώπη το DTC στις τράπεζες φθάνει τα 105 δισεκ. εκ των οποίων τα 15,5 δισεκ. συναντάται στις ελληνικές τράπεζες.
Μελλοντικά π.χ. το 2022 και ειδικά το 2023 εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνουν κέρδη 1,6 με 1,7 δισεκ. οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες που αυτό σημαίνει 384 εκατ ευρώ φόρος που αναλογεί.
Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επιθετική αναβάθμιση της υποβαθμισμένης ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, νέα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες αλλά όχι Tier 1 ή Tier 2 αλλά μετρητά μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Η Πειραιώς με 4 δισεκ. DTC πράττει σωστά.

Τέταρτη δοκιμασία

Οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Το 2021 θα συνεχιστεί η πιστωτική συρρίκνωση και από τα μέσα το 2022 και μετά θα ξεκινήσει η πιστωτική επέκταση.
Τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα υποχωρήσουν στα 125 δισεκ. πριν αρχίσουν να αυξάνονται.
Στο σκέλος αυτό δεν θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλη βελτίωση.
Οι τράπεζες ποντάρουν όχι τα δάνεια 13-14 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα μοχλεύσουν και μπορούν να δώσουν διπλάσια δηλαδή Ταμείο Ανάκαμψης και Τραπεζικά Δάνεια συνολικά 28 με 30 δισεκ. αλλά αυτός ο σχεδιασμός τελεί υπό πολλές αιρέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης