Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο νέος γύρος για τα «κόκκινα» δάνεια Κυπριώτη, η Eurobank και το ξένο fund

Ο νέος γύρος για τα «κόκκινα» δάνεια Κυπριώτη, η Eurobank και το ξένο fund
Η ακτινογραφία της πώλησης
Σχετικά Άρθρα

Μια ακόμα χρονίζουσα, και σύνθετη συναλλαγή πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο επιχειρείται να ολοκληρωθεί, εν μέσω της πανδημίας.
Πρόκειται για τα δάνεια των ξενοδοχείων του Ομίλου Κυπριώτη στην Κω, με συνολικές δανειακές οφειλές περί τα 100 εκατ. ευρώ
Eξ αυτών τα 53 εκατ. ευρώ αφορούν την τράπεζα Eurobank, ενω μια ισόποση περίπου οφειλή υπάρχει προς την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Intrum.
Η συναλλαγή η οποία καθυστερεί εδω και έναν χρόνο λόγω και της πανδημίας δείχνει ότι, μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απο τον σύμβουλο πώλησης, έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον απο ένα ξένο fund.
Το τελευταίο διαθέτει και διαχειριστή ξενοδοχείων προκειμένου να λειτουργήσει τα ξενοδοχεία επενδύοντας νέα κεφάλαια.
Όπως συμβαίνει, όμως, σε παρόμοιες συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις καθυστερήσεις οι αγοραστές επιδιώκουν να αναθεωρήσουν προς όφελος τους την τελική συμφωνία.
Απ;o την άλλη πλευρά, όπως θα δούμε, ο σύμβουλος πώλησης διαθέτει και εναλλακτικά σενάρια και με άλλους υποψήφιους αγοραστές εφόσον δεν προχωρήσει η συναλλαγή.
Για την πώληση των δανείων, είναι χαρακτηριστικό ότι, δεν αναφέρεται το τίμημα της, ενώ όπως είναι φυσικό ο αγοραστής θα επιδιώξει να αγοράσει το σύνολο των δανείων και απο τους δυο φορείς προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο των ξενοδοχείων και εξασφαλίσεις επι αυτών.

Τι αφορά η πώληση

Τα δάνεια αφορούν πέντε ξενοδοχεία στην Κω με τα δυο εξ αυτών το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites να είναι πέντε αστέρων, ενώ τα υπόλοιπα τρία (Aqualand, Hippocrates και Village Resort) είναι τεσσάρων αστέρων.
Η συνολική δυναμικότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων ανέρχεται σε περίπου 1.500 δωμάτια.
Για την υπόθεση των δανείων Κυπριώτη είχε προηγηθεί αρνητική δικαστική απόφαση του Εφετείου Ρόδου προκειμένου να τεθούν τα ξενοδοχεία υπο καθεστώς ειδικής διαχειρίσης, όπως είχαν ζητήσει οι τράπεζες.
Για τα πέντε ξενοδοχεία υπάρχει προγραμματισμένος πλειστηριασμός ο οποίος έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου με επισπεύδουσες την Intrum και την Eurobank (και τιμή πρώτης προσφοράς 83 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, εξαιτίας της διακοπής των πλειστηριασμών μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η διαδικασία αναμένεται να μην πραγματοποιηθεί, γι αυτό ο σύμβουλος πώλησης συνεχίζει τις συζητήσεις, τόσο με το προαναφερόμενο fund, όσο και με άλλους υποψήφιους αγοραστές.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις και με την κυβέρνηση είχε υπογραμμιστεί ότι, οι τράπεζες δεν εμμένουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς και ειδικά για τις ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.
Ωστόσο, έχει γίνει αντιληπτό ότι, χρειάζεται να προχωρήσουν οι παράλληλες διαδικασίες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης