Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Μάρτιο 2021 η πρώτη υποβολή στοιχείων για τα stress tests από τις ελληνικές τράπεζες

Το Μάρτιο 2021 η πρώτη υποβολή στοιχείων για τα stress tests από τις ελληνικές τράπεζες
Κατεύθυνση, δίνει το stress test για την αναζήτηση κεφαλαίων
Σχετικά Άρθρα

Με πυρετώδεις διαδικασίες κινούνται ήδη οι τράπεζες και για τα stress tests που πρακτικά ξεκίνησαν στο τέλος του Ιανουαρίου ενώ ο SSM φαίνεται να κινείται προς απόφαση ανακοίνωσης και των αποτελεσμάτων των υπολοίπων τραπεζών εκτός από τις 53 που αποτελούν τη μεγάλη λίστα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Κατ' επέκταση θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία και των ελληνικών τραπεζών.
Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών είχαν γίνει γνωστά και στην άσκηση του 2018 επειδή και μόνον επειδή η χώρα μας έβγαινε από το μνημόνιο.
Ωστόσο όπως αναφέρουν στο BankingNews έγκυρες πηγές το βάθος της δημοσιοποίησης μένει να αποφασιστεί μέσα στο Μάρτιο 2021, εκτιμάται ωστόσο πως δεν θα είναι μεγάλο καθώς δεν απαιτείται .

Χρονοδιάγραμμα

Στις αρχές του Μαρτίου οι τράπεζες θα έχουν προχωρήσει σε προχωρημένη συλλογή στοιχείων προκειμένου να τα υποβάλουν μέσα στο τέλος του Μαρτίου και να ξεκινήσει η διαδραστική συνομιλία με τον επόπτη για συμπληρώσεις διορθώσεις.
Ετσι οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη δεύτερη υποβολή στοιχείων που θα λάβει χώρα νωρίς το Μάϊο.
Θα ακολουθήσει εκ νέου η διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων και τα τελικά στοιχεία για να τρέξει το τέστ θα υποβληθούν στο τέλος του Ιουνίου.
Θα ακολουθήσει διάστημα 1,5 μηνών προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία στο τέλος Ιουλίου όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΒΑ.
Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα για όλες τις τράπεζες.

Αποτελέσματα

Ηδη από τις ερωτήσεις απαντήσεις των ενδιάμεσων περιόδων θα έχουν διαφανεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών παρά τα χαμηλά απαιτητά επίπεδα λόγω Covid.
Kάποιες τράπεζες θα έχουν ήδη προχωρήσει στο μεσοδιάστημα στην αναζήτηση κεφαλαίων πριν τη λήξη του test.
Σε αυτές συγκαταλέγονται σίγουρα η Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα διενεργήσει αύξηση 1,1 δισ. ευρώ εκτιμάται τον Απρίλιο ενώ σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να εκδώσει ομόλογο Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Alpha Bank.
Οι τιτλοποιήσεις ωστόσο αναμένεται να οδηγήσουν και άλλα πιστωτικά ιδρύματα προς την ίδια κατεύθυνση μολονότι η άσκηση μπορεί από μόνη της να μην δημιουργεί κορυφαίο πρόβλημα σε άλλες τράπεζες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων και αναμένεται να δώσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος της άσκησης .

Εκτιμήσεις

Οπως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες η αναζήτηση κεφαλαίων από πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες στο διάστημα που θα ακολουθήσει από τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους διαμορφώνει μια νέα συνθήκη στον τραπεζικό χώρο αφού μπορεί να αναδιαμορφώσει το μετοχικό ενδιαφέρον για το χώρο αυτόν στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.
Η διεθνής τάση στις μετοχές των τραπεζών θα καθορίσει και τα αντίστοιχα ελληνικά δεδομένα.
Μοναδική άγνωστη μεταβλητή ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση αντιστοίχων θεμάτων στις βρετανικές τράπεζες που και αυτές όμως δεν πρόκειται να απέχουν από την αναζήτηση κεφαλαιακών πόρων σε μια χρονιά που η οικονομική δραστηριότητα διεθνώς έχει διακοπεί.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης