Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη σύσκεψη για τους πλειστηριασμούς - Τι θα περιλαμβάνει η νέα Υπουργική Απόφαση;

Κρίσιμη σύσκεψη για τους πλειστηριασμούς - Τι θα περιλαμβάνει η νέα Υπουργική Απόφαση;

Σταδιακή επανέναρξη των πράξεων που προηγούνται

Σχετικά Άρθρα

Οι γύρω από τους πλειστηριασμούς πράξεις- έως ότου ανοίξουν τα δικαστήρια και επιτραπούν κάποιες από τις δημοπρασίες - θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης η οποία αναμένεται να λάβει χώρα εντός της εβδομάδας- πιθανόν και σήμερα - μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Καίριο θέμα στην ατζέντα να υπάρξει επαρκής σταδιακή προετοιμασία για τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων οι οποίες έχουν παγώσει καθώς έχουν παγώσει τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και οι πράξεις πριν και μετά τους πλειστηριασμούς.
Πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να λάβουν χώρα τουλάχιστον ως τις 15 Μαρτίου που υπολογίζεται πως θα είναι ούτως ή άλλως κλειστά τα δικαστήρια.
Ομως για τις περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών και πρώτης κατοικίας οι δημοπρασίες δεν θα διεξάγονται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .
Αλλωστε εκτιμάται πως με τα προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ οι επιδοτήσεις των δόσεων των δανείων θα διασφαλίσουν σε μεγάλο κομμάτι πληθυσμού που βλήθηκε από την πανδημία μια σημαντική επιδότηση των δόσεων ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Το αντικείμενο της σύσκεψης αποτελεί η διαμόρφωση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να σταματήσει η καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Μέσω κοινής υποργικής απόφασης που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2020 δεν αναστέλλονται μόνον οι πλειστηριασμοί αλλά και ένα σύνολο άλλων πράξεων εκτέλεσης που προηγούνται ή έπονται του πλειστηριασμού και εντάσσονται στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ

Θα εξεταστεί λοιπόν αίτημα των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης NPEs (servicers) για:

  • Σύνταξη και κοινοποίηση αναγγελιών σε πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν μέχρι τις 6.11.20 καθώς και πράξεων κατάθεσης
  • Σύνταξη πινάκων κατάστασης σε πλειστηριασμούς που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναγγελίας
  • Εντολή από τους συμβολαιογράφους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών για την είσπραξη απαιτήσεων από εκπλειστηριάσματα
  • Η επιβολή κατασχέσεων

Ωστόσο δεν θα υπάρχουν πράξεις εκτέλεσης και μεταγραφή κατακυρωτικών πράξεων οι οποίες δεν μπορούν να προσβληθούν σε Δικαστήρια στην παρούσα φάση.
Συγχρόνως δεν πρόκειται να επιτραπεί η διενέργεια εξώσεων δυνάμει πλειστηριασμών γι' αυτό άλλωστε δεν επιτρέπονται και οι πράξεις που ακολουθούν τους πλειστηριασμούς.
Παράλληλα το θέμα της αναγγελίας των επιταγών θα παρακολουθεί τις αποφάσεις οι οποίες σχετίζονται τα lock down.

Aκόμη και σε ότι αφορά τις δημοπρασίες κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως αυτές όταν θα ξεκινήσουν θα προβλεφθεί η κατά στάδια διενέργειά τους.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης