Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Άκυροι οι πλειστηριασμοί στους πληγέντες από τον «Ιανό» - Ευτυχώς που δεν κυβερνάτε κε Τσίπρα

Σταϊκούρας: Άκυροι οι πλειστηριασμοί στους πληγέντες από τον «Ιανό» - Ευτυχώς που δεν κυβερνάτε κε Τσίπρα
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι πράξεις για πλειστηριασμούς στους πληγέντες από τον «Ιανό» είναι άκυρες - Σε πέντε μόλις ημέρες έχουμε λάβει 12 μέτρα στήριξης
Οι πράξεις για πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις και ειδοποιητήρια για πληρωμή ΕΝΦΙΑ που επιδόθηκαν ή εστάλησαν στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Ιανός» είναι «άκυρες», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το ζήτημα έθιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος εξήγησε ότι παρά τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που αναστέλλουν κάθε αναγκαστική πράξη στις πληγείσες περιοχές, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκαν σχετικές πράξεις από δικαστικούς κλητήρες.
«Αν έχουν συμβεί είναι άκυρες.
Δεν έχουν καμία ισχύ.
Το ίδιο πρόβλημα εντοπίσαμε και με ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ τα οποία εστάλησαν το Σαββατοκύριακο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει με τη διαδικασία του επείγοντος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά σε 12 δράσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το κόστος να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή 167.630 επιχειρήσεις.
Τέλος, είπε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του Ιανού.
Από αυτές οι 2.200 είναι στην Καρδίτσα, 450 Κεφαλονιά – Ιθάκη, 173 Ζάκυνθο, 50 Λάρισα, 23 Φθιώτιδα, 7 Μαγνησία και 3 Λευκάδα.

Σταϊκούρας: «...ευτυχώς που δεν κυβερνάτε εσείς σήμερα, (σ.σ. κε Τσίπρα) γιατί, εάν κυβερνούσατε, τότε δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα θέματα με αυτή την σοβαρότητα».
Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους, απάντησε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας, στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και η οικονομία αλλά και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως στη Μάνδρα και το Μάτι, δεν ήταν το ατού της δική σας διακυβέρνησης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας μάλιστα ότι για τις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα «υπάρχουν δημοσιεύματα και θέματα για τα οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα απαντήσεις» και κυρίως «δεν έχετε πει αρκετές εσείς ακόμα συγνώμες».
Εμείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών ακούμε την κοινωνία, «η οποία λέει ευτυχώς που δεν κυβερνάτε εσείς σήμερα, γιατί, εάν κυβερνούσατε, τότε δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα θέματα με αυτή την σοβαρότητα».
Στη μομφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η κυβέρνηση είναι «κρυμμένη από τους κατοίκους της Καρδίτσας» ο κ. Σταϊκούρας ανταπάντησε: «Εγώ χθες το βράδυ ήμουν στο Λιανοκλάδι, σε μια ανοικτή συγκέντρωση που είχε οργανώσει η αντιπολίτευση, είμαστε εκεί δεν είμαστε κρυμμένοι αντιθέτως λέμε τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας και ακούμε».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι συμπληρωματικά μαζί με όσα άλλα έχουν ήδη εξαγγελθεί και υλοποιηθεί με Υπουργικές Αποφάσεις καθώς αυτές δεν χρειαζόντουσαν νομοθέτηση. Έχουμε, είπε, πάρει 12 μέτρα και άμεσα και έγκαιρα από τη στιγμή που έγινε το συμβάν.
Και πρόσθεσε πως «κάθε 4 ημέρες είμαστε εδώ και λογοδοτούμε για το πώς πάει η υλοποίησή τους».
«Θέλει», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «μεγάλο θράσος για να μιλάει κάποιος για καθυστερήσεις της Πολιτείας προς τους πληγέντες Αυτό θέλει θράσος και έχετε πολύ θράσος. Σε πέντε ημέρες έχουμε νομοθετήσει για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων και του ΕΝΦΙΑ τους.
Έχουμε δείξει αντανακλαστικά για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις με την τροπολογία αναστολής τους ενώ σε μια εβδομάδα θα έρθει και στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο».
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ακόμα και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόμαστε μαζί στους τόπους που επλήγησαν από τον «Ιανό» αναγνωρίσουν την άμεση αντίδραση της Πολιτείας, ασχέτως με τι λένε εντός της Βουλής.
Ατόπημα χαρακτήρισε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τη φράση του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η Ευρώπη σας λέει σπαταλήστε χρήματα για να αντιμετωπίσετε την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές» λέγοντάς του «το ρήμα "σπαταλήστε" είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει απόλυτα.
Εμείς δημιουργούμε πόρους και τους αξιοποιούμε σε όφελος των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν σπαταλούμε πόρους, όπως εσείς, εμείς αξιοποιούμε τους πόρους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης