Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 60% των κεφαλαιακών αποθεμάτων των ελληνικών τραπεζών ή 5,4 δισ. εξαϋλώνεται στο stress tests – Αδύναμες κεφαλαιακά

Το 60% των κεφαλαιακών αποθεμάτων των ελληνικών τραπεζών ή 5,4 δισ. εξαϋλώνεται στο stress tests – Αδύναμες κεφαλαιακά
Η ΕΚΤ θα συστήσει σε όλες τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, δεν αναφερόαμστε σε ανακεφαλαιοποίηση αλλά σε ενίσχυση υφιστάμενων κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την ανακοίνωση των παραδοχών των stress tests στις 29 Ιανουαρίου 2021 μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τις ελληνικές τράπεζες, την κεφαλαιακή τους επάρκεια και γενικώς τις προοπτικές τους.
Μπορεί οι τράπεζες να αναφέρουν ότι «περνάνε τα stress tests» που θα ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου 2021, αλλά είναι έτσι;

Ποιες είναι οι παραδοχές σε δυσμενές και στο βασικό σενάριο των stress tests;

Στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει οι εξής παράμετροι
Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα του stress tests καθορίζεται από το δυσμενές σενάριο.
Οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου δεν σηματοδοτούν ότι θα συμβεί και στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα ακραίο σενάριο.

1)Στο δυσμενές σενάριο ύφεση για το 2021 στο -1,8% και ύφεση για το 2022 στο -2,5% και για το 2023 ανάκαμψη +0,7%.

2)Στο βασικό σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022

3)Για το ελληνικό χρηματιστήριο στο δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση -56%

4)Για την ανεργία στο δυσμενές σενάριο προβλέπει 18,9% το 2021 και 22,1% για το 2022.
Στο βασικό σενάριο για την ανεργία περιλαμβάνει εκτίμηση 16,6% για το 2021 και 15,6% για το 2022

5)Για τις τιμές των ακινήτων στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει εκτίμηση για το 2021 στο -5,8% και για το 2022 πτώση -3,1%.
Στο βασικό σενάριο εκτιμάται πτώση -1,5% για το 2021 και άνοδος τιμών στα ακίνητα 5% για το 2022.

6)Για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων στο δεσμενές σενάριο για το 2021 προβλέπει πτώση -13,4% και για το 2022 πτώση -9,3%.
Στο βασικό σενάριο για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων προβλέπει άνοδο +0,3% το 2021 και 2022.

7) Για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια προβλέπει 1,82% το 2021 και 2,25% το 2022

Τι συμβαίνει με τα κεφάλαια των τραπεζών;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά 26,7 με 27 δισεκ. κεφάλαια τα οποία ωστόσο θα μειωθούν περαιτέρω καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί προβλέψεις για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούν στο πλαίσιο του Ηρακλή 1 ενώ προσεχώς ακολουθεί ο Ηρακλής 2.

Η αξιολόγηση με SREP 11,25% και 13,75% -14,25%

Πρωτίστως να διευκρινίσουμε τι είναι το SREP είναι ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες και αυτό ορίζεται από τις εποπτικές αρχές που για τις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώνονταν να διαθέτουν ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% και η Πειραιώς ειδικά 14,25%.
Αυτά ίσχυαν πριν εμφανιστεί ο κορωνοιός.
Η διαφορά μεταξύ του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ή CAD και του ελάχιστου συνολικού δείκτη (SREP) αποτελεί και το κεφαλαιακό μαξιλάρι ή capital buffer ή κεφαλαιακό απόθεμα.

Πόσο είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι στις τράπεζες;

Πριν τον κορωνοιό λοιπόν είχαμε ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% με 14,25% στην Ελλάδα απόρροια προφανώς των υψηλών NPEs.
Με βάση τις παραδοχές προ του κορωνοιού το κεφαλαιακό μαξιλάρι στις ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 4,3 δισεκ. και δεν επαρκεί ουσιαστικά για καμία τράπεζα.
Με την κρίση του κορωνοιού η ΕΚΤ και ο SSM άλλαξαν τον ελάχιστο SREP τον μείωσαν από 13,75% με 14,25% σε 11,25%, αυτή η μείωση έδωσε ένα αέρα στις ελληνικές τράπεζες καθώς αυξήθηκαν, χωρίς να προστεθούν κεφάλαια τα κεφαλαιακά αποθέματα.
Σήμερα με βάση τις ισχύουσες παραδοχές τα κεφαλαιακά αποθέματα ανά τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής
Πειραιώς 2,2 δισεκ. ευρώ
Εθνική τράπεζα 1,8 δισεκ.
Alpha bank 3,4 δισεκ.
Eurobank 1,55 δισεκ
Σύνολο κεφαλαιακών μαξιλαριών 9 δισεκ. ευρώ

Pinaksas.png
Επαρκούν τα κεφάλαια;

Εάν ίσχυαν οι παραδοχές για το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όλες οι τράπεζες θα είχαν πρόβλημα να περάσουν το stress test.
Οι ελληνικές τράπεζες με ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% με 14,25% δεν θα περνούσαν το stress test.
Μειώθηκαν οι ελάχιστοι υποχρεωτικοί συνολικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και έτσι αυξήθηκε το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 60% των κεφαλαιακών μαξιλαριών των τραπεζών δηλαδή 5,4 δισεκ. θα εξαϋλωθεί με βάση τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου του stress test.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακό απόθεμα ή κεφαλαιακό μαξιλάρι 9 δισεκ. που σημαίνει ότι στο stress test χάνουν 5,4 δισεκ και απομένουν με 3,6 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά περνούν το stress tests αλλά στην πράξη έχουν εξαϋλώσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Θα ζητηθούν capital plan;

Μπορεί η ΕΚΤ και ο SSM αλλά και η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών αλλά εάν θέλουμε να μιλάμε υπεύθυνα, με τις παραδοχές προ του κορωνοιού, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν όλες υποχρεωτικά κεφάλαια.
Επειδή όμως και κάτω από τις ευνοϊκότερες συνθήκες των κριτηρίων για τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, καταγράφεται μεγάλη πίεση στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όχι δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις, καμία τράπεζα δεν θα πέσει κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, αλλά με όρους αγοράς όλες οι τράπεζες θα βρεθούν να έχουν μηδενίσει τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, να έχουν χάσει ουσιαστικά τον μηχανισμό εκτόνωσης των πιέσεων στους ισολογισμούς.

Συμπέρασμα

Το stress tests δεν θα οδηγήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά είναι 100% σίγουρο ότι η πίεση που ασκείται στα κεφαλαιακά μαξιλάρια είναι πολύ μεγάλη που θα οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Η ΕΚΤ θα συστήσει σε όλες τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, δεν αναφερόαμστε σε ανακεφαλαιοποίηση αλλά σε ενίσχυση υφιστάμενων κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Υποσημείωση

Προφανώς και με χρηματιστηριακούς όρους θα ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Χρηματιστηριακά, ίσως να μην έχουν ουσιώδη ή σημαντικά ανοδικά περιθώρια οι τραπεζικές μετοχές….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης