Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ηρακλής: Στατιστικά πρώτου γύρου - Που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Ηρακλής: Στατιστικά πρώτου γύρου - Που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών
Έτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για το δεύτερο γύρο με τον Ηρακλή 2
Σχετικά Άρθρα

Στο 3% έως 9% θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών το 2022 - αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει ο προγραμματισμός που θα στείλουν οι τράπεζες στον SSM στο τέλος Μαρτίου 2021 - ενώ οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες θα καταφέρουν να αγγίξουν μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων έναντι του συνολικού τους χαρτοφυλακίου το 2021.

Ηρακλής Ι - Οι αιτήσεις

Με τον Ηρακλή Ι η διάρκεια του οποίου λήγει στο τέλος του Μαρτίου κατάθεσαν μέχρι στιγμής 8 αιτήσεις οι 4 συστημικές τράπεζες με σύνολο τιτλοποιήσεων 27 δισ. ευρώ και κύρια ομόλογα (senior notes) 10,3 δισ ευρώ ενώ αναμένονται άλλα 5 δισ. ευρώ τιτλοποίηση NPEs από την τράπεζα Πειραιώς με εγγυήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ηρακλής ΙΙ: - Προχωράει το project

Ο Ηρακλής ΙΙ που αναμένεται να τεθεί και αυτός σε λειτουργία τον Απρίλο εκτιμάται πως θα υποδεχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 30-32 δισ. ευρώ και οι εγγυήσεις τους θα κινηθούν περί τα 12 δισ. ευρώ όπως και στον Ηρακλή Ι.

H επιτυχία του Ηρακλή

Η σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού έγκειται στο γεγονός ότι επιτεύχθηκε, σε μια χώρα χωρίς επενδυτική βαθμίδα ούτε για την ίδια ούτε για τις τράπεζες, το μηδενικό ρίσκο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Πέραν τούτου το πρόγραμμα της κυβέρνησης αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν δυνάμει της πανδημίας βοήθησαν πολύ τις τράπεζες ως προς τις προμήθειες οι οποίες βασίζονται στα ασφάλιστρα κινδύνου CDS οι τιμές των οποίων κατρακύλισαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι τράπεζες θα πληρώσουν προμήθειες για τις εγγυήσεις, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, Credit Default Swaps).
Ας σημειωθεί πως υπήρξε πολύ σημαντική η βοήθεια της Commission προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ελληνικό APS βασίστηκε στα αντίστοιχα ιταλικά μοντέλα με μια σημαντική διαφορά που αφορά την επενδυτική βαθμίδα την οοία διέθεταν οί ελληνικές τράπεζες.
Μετά και την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή στον Ηρακλή ουσιαστικά όλες οι τράπεζες έδωσαν το παρόν ενώ ζητάται από τα πιστωτικά ιδρύματα να ετοιμαστεί το γρηγορότερο δυνατόν το επόμενο πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Ο κορωνοϊός δεν έπληξε το εγχείρημα όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Ηρακλή καθώς το rating το οποίο έλαβαν όλες οι τιτλοποιήσεις δεν είναι προσωρινό αλλά αφορά επίπεδο δεκαετίας.
Πέραν αυτού το APS διαμορφώνει μια δευτερογενή αγορά τίτλων ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι όροι των ανακτήσεων αναμένεται να αμβλυνθούν στο πλαίσιο της κατανόησης των καθυστερήσεων που δημιούργησε ο Cοvid 19.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης