Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε τέσσερις άξονες η εκτίμηση της Commission για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών - Τι θα αναφέρει

Σε τέσσερις άξονες η εκτίμηση της Commission για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών - Τι θα αναφέρει
Πιθανή η διαφορετική διαχείριση ανά τράπεζα
Εντός των προσεχών ημερών η Commission αναμένεται να εκφράσει την άποψή της για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ίδια στιγμή που δε φαίνεται καθόλου εύκολο να ληφθούν αποφάσεις για το κατά πόσον θα ξεχωρίσουν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για όσα από τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων εξελιχθούν σε NPEs στο πλαίσιο της πανδημίας.

H άποψη της Commission  σε επίπεδο επικοινωνίας θα στηριχθεί σε 4 άξονες:

- Καταγραφή και αποτύπωση του τι ακριβώς έχει γίνει
-Εκφραση γνώμης για τα NPEs τα σχετιζόμενα με την πανδημία
- Οι τράπεζες ως μέλος της λύσης και όχι του προβλήματος  θα πρέπει και αυτές να αντιμετωπίσουν τους δυνητικούς κινδύνους να τους αποτυπώσουν με ακρίβεια και να λάβουν αποφάσεις στο πλαίσιο εθνικής προσπάθειας υπό την ομπρέλλα της Ε.Ε.
-Να καταγραφεί το εύρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επισφάλειες που θα δημιουργηθεί από τα προβληματικά δάνεια τα οποία είτε επικάθονται στα ήδη υπάρχοντα όπως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της χώρας μας είτε αποτελούν καινούριο κεφάλαιο για τις οικονομίες των χωρών που έχουν απαλλαγεί από αυτά..

Διαφορετική διαχείρηση ανά τράπεζα

Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ δηλαδή ο SSM έχει να αντιμετωπίσει ασφυκτικές πιέσεις από τις μεγάλες κυρίως τράπεζες της Ευρώπης  προκειμένου να επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων μιας και οι τράπεζες αυτές θεωρούν πως διαθέτουν- και έτσι συμβαίνει - πολύ υψηλά κεφάλαια.

Καθόλου πάντως δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη επιστολή Enria προς τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να ληφθούν αποφάσεις διαφορετικές και όχι ενιαίες για τις τράπεζες.
Τι είπε ο κ. Enria: Απαιτείται σωστή αποτύπωση κινδύνων και σωστές προβλέψεις για τους κινδύνους αυτούς αλλά και ορθολογική αξιολόγηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών ούτως ώστε ο επόπτης να επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων.
Και γιατί είναι απαραίτητη η διανομή μερισμάτων; Γιατί σε άλλη περίπτωση η άντληση κεφαλαίων μέσα από τις αγορές για τις τράπεζες θα αποτελέσει κεφάλαιο το οποίο θα κλείσει πριν καν ανοίξει.
Ετσι λοιπόν για όσες τράπεζες υλοποιούν τα παραπάνω ο επόπτης είναι πιθανόν να επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων ενώ για άλλες όχι.

Πως θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια

Ολα λοιπόν κατατείνουν στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, κάτι το οποίο για άλλη μια φορά εξελίσσεται σε μια διαμάχη Βορείων και Νοτίων μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.
Στα στρογγυλά τραπέζια που διενεργήθηκαν προκειμένου η Ευρωπαίκή Επιτροπή να εκφράσει την άποψή της,  πραγματοποιήθηκε μια πλήρης αποτύπωση του τι έγινε από την πρώτη οικονομική κρίση μέχρι σήμερα στον τομέά των NPEs προκειμένου οι χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε έναν αξονα -Πριν, Μετά - Τώρα-.
Ετσι συζητήθηκαν οι λύσεις  AMC (σχήματα κακών τραπεζών) που δημιουργήθηκαν σε Ισπανία και Ιρλανδία στις αρχές της προηγούμενης κρίσης όπως επίσης και τα APS σχήματα στην Ελλάδα με τον Ηρακλή  την Ιταλία με τα Gacs κοκ.Το ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η η λύσεις που θα προκριθούν να μην οδηγήσουν τα βάρη στους φορολογούμενους.

Ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria σε πρόσφατη συνέντευξή του κατέγραψε πως μεμωνομένες εθνικής AMC θα δημιουργούσαν προβλήματα στις αρχές ανταγωνισμού της τραπεζικής ένωσης καθώς άλλη διαχείρηση θα μπορούσε να γίνει στις χώρες με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο και άλλη στις λοιπές.
Πρότεινε λοιπόν κεντρική ευρωπαϊκή διαχείρηση και τιμολόγηση ώστε στο τέλος της ημέρας το οποιο βάρος προκύψει - αν υπάρξει- να είναι μικρότερο και μόνον αυτό να βαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή ήδη από το 2013 σε ότι αφορα τις τράπεζες προβλέπει σε περίπτωση κρατικών ενισχύσεων η κατανομή βαρών να διενεργείται μεταξύ μετόχων και ομολογιούχων.
Με την οδηγία BRRD οι κανόνες αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup κινείται επί το ακόμη πιο αυστηρό περνώντας ουσιαστικά τη γραμμή των βορείων της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις αυτές απευθύνονται σε κεφαλαιαγορές και σε επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις και έτσι δεν επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης