Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) καλλιεργεί χάος, σε Moody’s, ξένους για να αναστήσει την νεκρή bad bank – Οι θεσμοί θέλουν Ηρακλή 2

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) καλλιεργεί χάος, σε Moody’s, ξένους για να αναστήσει την νεκρή bad bank – Οι θεσμοί θέλουν Ηρακλή 2
Λάθος μηνύματα του Στουρνάρα σε Moody’s και ξένους επενδυτές

Ως ειδική περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς φαίνεται ότι στην προσπάθεια του να υιοθετηθεί η λύση της bad bank καλλιεργεί μια αρνητική εικόνα για την πορεία της οικονομίας, της πανδημίας, των νέων κόκκινων δανείων και βεβαίως της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών.

Οι θεσμοί πήραν θέση στηρίζουν Ηρακλή 2

Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες οι θεσμοί μετέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση την άποψη ότι μετά την καθολική αποδοχή και λειτουργικότητα του Ηρακλή 1 θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στο ίδιο πλαίσιο, τονίζοντας ότι ο Ηρακλής 2 θα πρέπει να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες.
Η κυβέρνηση πάντως σχεδιάζει έως τα μέσα Μαρτίου 2021 να έχει εφαρμόσει τον Ηρακλή 2 στον οποίο θα ενταχθούν 30-32 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα παρασχεθούν 11 με 12 δισ κρατικές εγγυήσεις.

Λάθος μηνύματα του Στουρνάρα σε Moody’s και ξένους επενδυτές

Η ΤτΕ και ειδικά ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινωνούν τελευταία μια λάθος εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, τα νέα NPEs νέα προβληματικά ανοίγματα και βεβαίως τα κεφάλαια των τραπεζών.
Μάλιστα σε δηλώσεις του πρόσφατα ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα αμφισβητηθούν, έχει εκτιμήσει ότι τα νέα NPEs θα ανέλθουν στα 10 δισεκ. όταν οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για 5-6 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα πρόσφατα ενημέρωσε η ΤτΕ στελέχη της Moody’s παρουσιάζοντας μια ζοφερή κατάσταση στις τράπεζες και στην οικονομία.
Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ενημέρωση των οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο.
Την ίδια στιγμή η εικόνα αυτή που παρουσιάζει ο Γιάννης Στουρνάρας μεταφέρεται και σε επενδυτές στο εξωτερικό διαμορφώνοντας ένα άκρως αρνητικό κλίμα.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει bad bank και ζητάει από όλους ψυχραιμία

Η κυβέρνηση δεν βλέπει λύση κακής τράπεζας Bad bank, συστήνει ψυχραιμία καθώς οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση τελικής διαδικασίας εξυγίανσης.
Οι αναφορές Στουρνάρα έχουν ενοχλήσει και τους τραπεζίτες καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να αναφέρει ότι θα αμφισβητηθούν τα κεφάλαια.
Μάλιστα αναφέρουν ότι το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 15,5 δισεκ. δεν είναι εποπτικό πρόβλημα αλλά χρηματιστηριακό ζήτημα.
Με όρους P/BV οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount και αυτή η έκπτωση θα διατηρηθεί έως ότου αντιμετωπιστεί πιο στρατηγικά το ζήτημα των DTC στα κεφάλαια των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης