Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πειραιώς – Εγγυητής της αύξησης 1 δισ το ΤΧΣ, κανείς μέτοχος με στρατηγικό ποσοστό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πειραιώς – Εγγυητής της αύξησης 1 δισ το ΤΧΣ, κανείς μέτοχος με στρατηγικό ποσοστό
Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την στρατηγική της για την πορεία της Πειραιώς και από ότι φαίνεται σε συνεργασία με την διοίκηση Μεγάλου έχουν σχεδιάσει ένα πλαίσιο επιστροφής στην κανονικότητα
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την τράπεζα Πειραιώς αποκαλύπτει το bankingnews το οποίο περιλαμβάνει, το ΤΧΣ σε ρόλο εγγυητή, αύξηση περίπου 1 δισεκ. (εύρος 800 εκατ με 1,1 δισεκ) και κατανομή μετοχικών ποσοστών ώστε κανείς νέος μέτοχος να μην διαθέτει στρατηγικό ποσοστό.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι διασταυρωμένες, απηχούν την θέση της κυβέρνησης και αντικατοπτρίζουν την βασική θέση και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του ΤΧΣ, είναι αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα διεκπεραιώσει την αύξηση κεφαλαίου η οποία αναμένεται να είναι επιτυχής και θα ηγηθεί την φάση της τελικής εξυγίανσης και ακολούθως της ανάπτυξης του ομίλου τα επόμενα χρόνια.
Οι σύμβουλοι είναι η Goldman Sachs και η UBS.

Ύψος αύξησης κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ

Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου είναι αρμοδιότητα της διοίκησης Μεγάλου.
Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος 800 εκατ με 1,1 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Μικρή αύξηση θα ήταν λάθος μήνυμα στην αγορά, ενώ μεγάλη αύξηση π.χ. 2 δισεκ. ίσως περιπλέξει τις ισορροπίες ειδικά για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και την συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Χρόνος αύξησης κεφαλαίου

Ο χρόνος της αύξησης κεφαλαίου είναι αρμοδιότητα της διοίκησης Μεγάλου.
Ωστόσο θεωρούν ότι η εντύπωση που τους έχει δοθεί είναι ότι η διοίκηση της Πειραιώς θα ήθελε να ξεκινήσει road show μέσα στον Μάρτιο 2021 ώστε η αύξηση να ξεκινήσει τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου 2021 και να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου 2021.
Εάν χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας επόμενη χρονική ζώνη θα είναι ο Ιούνιος και ακολούθως το Φθινόπωρο.
Ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου της αύξησης σχετίζεται με τις ευρύτερες συνθήκες στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ρόλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η κυβέρνηση έως αρχές Φεβρουαρίου θα ψηφίσει τον νόμο που θα τροποποιεί διατάξεις που άπτονται στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Πλέον το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει πλήρως, να εξασκεί πλήρως τα δικαιώματα τους στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 61,3% των μετοχών της Πειραιώς ή 509,4 εκατ μετοχές σε σύνολο 831,059 εκατ μετοχών.
Να σημειωθεί ότι στις 14 Ιανουαρίου 2021 ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 394,40 εκατ μετοχών από την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΤΧΣ πρέπει να έχει ρόλο εγγυητή δηλαδή να ξεκινήσει με την εξής στρατηγική.
Θα καλύψει 100% την συμμετοχή του δηλαδή το 61,3% αλλά θα μπορούσε να συμμετάσχει μερικώς και στην αύξηση ανάλογα με το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Το ΤΧΣ λοιπόν ξεκινάει με την στρατηγική ότι θα καλύψει το 61,3% της αύξησης π.χ. εάν είναι 1 δισεκ. ευρώ τελικά 613 εκατ. ευρώ αφήνοντας 387 εκατ για τους υπόλοιπους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν.
Όμως εάν το ενδιαφέρον είναι μεγάλο – φαίνεται ότι όντως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον – θα μπορούσε δυνητικά να συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσει κάτω του 25% ή σε ένα εύρος 25% με 30% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πόσα χρήματα έχει επενδύσει το ΤΧΣ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015;

Συνολικά το ΤΧΣ επένδυσε 650 εκατ στην αύξηση του 2015 και μαζί με τα 2,040 δισεκ. του Cocos που μετατράπησαν σε μετοχές στα 6 ευρώ με τρέχουσα τιμή 1,16 ευρώ.
Συνολικά 2,7 δισεκ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι παλαιότερες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Στο σενάριο της πλήρους συμμετοχής το ΤΧΣ θα εισφέρει 613 εκατ ευρώ άρα συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και αύξηση κεφαλαίου του 2021 περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσει το ΤΧΣ να κερδίσει από την συμμετοχή του θα πρέπει η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς να υπερβαίνει τα 5,4 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση μερικής συμμετοχής π.χ. που το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρήσει στο 25% το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει περίπου 2,9 με 3 δισεκ. και το Ταμείο για να κερδίζει θα πρέπει η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς να είναι πολλαπλάσια.
Στην κυβέρνηση αναζητούν την χρυσή τομή καθώς ενώ από την μια πλευρά θέλουν να επισπεύσουν την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς από την άλλη αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Η μετατροπή των Cocos στα 6 ευρώ και η αύξηση σε υποπολλαπλάσια τιμή από την μια μειώνει το μέσο κόστος κτήσης για το ΤΧΣ αλλά από την άλλη πρέπει η διαδικασία να μην περιέχει οποιαδήποτε σκιά.

Ποια η τιμή της αύξησης κεφαλαίου

Ο καθορισμός της αύξησης κεφαλαίου είναι αρμοδιότητα της διοίκησης Μεγάλου, των αναδόχων και βεβαίως του ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος.
Αξιολογώντας τα τωρινά δεδομένα η τιμή της αύξησης θα καθοριζόταν προ του απαραίτητου reverse split στα 0,60 ευρώ.
Μετά το reverse split η τιμή θα αναπροσαρμοστεί από την σχέση νέων προς παλαιών μετοχών που τελικώς επιλεγεί.
Μάλιστα κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι η τιμή είναι το τελευταίο πράγμα που μας ενδιαφέρει, ο στόχος είναι η κάλυψη, δεν έχει σημασία εάν είναι χαμηλή η τιμή, ίσως πρέπει να είναι για να είναι και πιο ελκυστική.

Θα δοθεί στρατηγικό ποσοστό σε ξένο επενδυτή;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν σαφής.
Ο στόχος της αύξησης κεφαλαίου δεν είναι η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου.
Ο στόχος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων ώστε η Πειραιώς να μηδενίσει τα προβληματικά δάνεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί στρατηγικό ποσοστό σε επενδυτή.
Κανείς επενδυτής πλην του ΤΧΣ δεν θα κατέχει ποσοστό άνω του εύρους 5% με 7%.
Επίσης αποκλείεται να επιτραπεί στον Paulson να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό.
O Paulson δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, να σημειωθεί ότι τώρα κατέχει 3,5% περίπου των μετοχών της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι και ο Mistakidis κατέχει ποσοστό περίπου 2,5% με 2,6%.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο, αποκλείεται ο στρατηγικός επενδυτής.
Η ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνή χαρτοφυλάκια πολλοί ξένοι έχουν δει με θετικό τρόπο την αύξηση κεφαλαίου, θεωρούν ότι έχει ενδιαφέρον.
Υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι θα καλυφθεί επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Υπάρχει καλό παρελθόν στην συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Χρήστο Μεγάλου (βλέπε Eurobank).

Συμπέρασμα

Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την στρατηγική της για την πορεία της Πειραιώς και από ότι φαίνεται σε συνεργασία με την διοίκηση Μεγάλου έχουν σχεδιάσει ένα πλαίσιο επιστροφής στην κανονικότητα.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κανονικότητα της Πειραιώς να έρθει νωρίτερα από την κανονικότητα του… κορωνοιού.
Σίγουρα θα έχει συντελεσθεί ένα μεγάλο άλμα προς την σωστή κατεύθυνση στην τράπεζα Πειραιώς.
Με τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. ονόματι Πίστη που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 η Πειραιώς ουσιαστικά σχεδόν μηδενίζει τα προβληματικά της δάνεια ενώ το πρόσθετο κεφαλαιακό πλάνο – capital plan – με αναζήτηση πρόσθετων κεφαλαίων με ίδια μέσα σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου δημιουργούν ένα πλέγμα πραγματικής εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς.
Μετά από όλα αυτά διανοίγονται καλές χρηματιστηριακές προοπτικές για την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης