Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από κρατική στήριξη 26 δισ. στις τράπεζες για να μηδενίσουν NPEs, ευνοήθηκε η Εθνική με 1,5 δισ «έκτακτα κεφάλαια»

Από κρατική στήριξη 26 δισ. στις τράπεζες για να μηδενίσουν NPEs, ευνοήθηκε η Εθνική με 1,5 δισ «έκτακτα κεφάλαια»
Όμως ενώ 2020 και 2021 η Εθνική κέρδισε ξεκάθαρα… ο τελικός νικητής ίσως είναι άλλη τράπεζα γιατί στο τέλος της ημέρας θα μετρήσει… το ποιος μπορεί να παράγει επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Σχετικά Άρθρα

Πρωτοφανή οικονομική στήριξη παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με βασικό στόχο να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια.
Κάνοντας τον απολογισμό ποια τράπεζα ευνοήθηκε περισσότερο;
Ποια ήταν τα κίνητρα που δόθηκαν και ποια τράπεζα ευνοήθηκε περισσότερο;

Τα κίνητρα

Το ελληνικό δημόσιο παρείχε δύο ειδών στηρίξεις στις τράπεζες.

  • Έμμεση κεφαλαιακή στήριξη μέσω swaps, ουσιαστικά το κράτος βοήθησε τις τράπεζες να εγγράψουν σημαντικά έκτακτα κέρδη ώστε να δαπανήσουν κεφάλαια στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα προβληματικά δάνεια.


Η συνολική στήριξη αυτού του τύπου είναι 2,1 δισεκ. ευρώ και μαζί με το Cocos της Πειραιώς το μετατρέψιμο ομόλογο η κεφαλαιακή στήριξη είναι 4,1 δισεκ. ευρώ.

  • Κρατικές εγγυήσεις που ενώ δεν αποτελούν κεφάλαια, το ελληνικό κράτος παρείχε ή θα παρέχει κρατική εγγύηση 22 δισεκ. ευρώ στα ομόλογα που θα εκδώσουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.


Με την κρατική εγγύηση δεν παρέχεται κεφάλαιο, ούτε η εγγύηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ή το χρέος.
Η εγγύηση δίδεται επειδή υπάρχει αμφιβολία στην αγορά για την πραγματική αξία των senior bond των κύριων ομολόγων που εκδίδουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.
Π.χ. εάν μια τράπεζα τιτλοποιήσει ενήμερα δάνεια 1 δισεκ. και εκδώσει 400 ή 500 εκατ κύριο ομόλογο δεν θα λάβει κρατική εγγύηση γιατί η αξιοπιστία της εν λόγω τιτλοποίησης δεν χρειάζεται κρατική εγγύηση.

Η ανάλυση

Το ελληνικό δημόσιο προέβη σε μια πρωτοφανή από άποψης μεγέθους υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες, η οποία ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν οι τράπεζες να μηδενίσουν τα παλαιά NPEs.
Η Εθνική και η Eurobank θα μηδενίσουν τα NPEs εντός του 2021 αλλά και Πειραιώς και Alpha bank επίσης θα πλησιάζουν τον μηδενισμό με τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2.

Τα έκτακτα κεφάλαια 2,1 δισεκ. + 2,040 δισεκ. ευρώ

Το ελληνικό δημόσιο… παρασκηνιακά έδωσε έκτακτο κεφάλαιο περίπου 2,1 δισεκ. και μαζί με τα Cocos τα 2,040 δισεκ. της Πειραιώς που μετατράπησαν σε μετοχές συνολικά 4,1 δισεκ. ευρώ.
Τα 2,040 δισεκ. της Πειραιώς δεν πρόσθεσαν κεφάλαια αλλά συνέβαλλαν στο να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα κεφάλαια του ομίλου της Πειραιώς ενώ δεν θα καταβάλλει και τόκους 164 εκατ ετησίως….

H Εθνική τράπεζα η πιο ευνοημένη

Από όλη αυτή την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης η πιο ευνοημένη είναι η Εθνική τράπεζα μέσω  του Titlos του swap της Goldman επί εποχής διακυβέρνησης Σημίτη και των swaps επί εποχής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ξεπερνώντας το 1 δισεκ. ζημία που υπέστη επί εποχής διοίκησης Ταμβακάκη και 650 εκατ οφέλους επί εποχής Τουρκολιά από το Titlos... η Εθνική τράπεζα αθόρυβα Goldman Sachs και Σημίτης εν έτη 2019 και 2020 ευνόησαν την τράπεζα.
Στο α΄ τρίμηνο του 2020 (κυβέρνηση ΝΔ) η Εθνική τράπεζα μέσω ανταλλαγής του ομολόγου Titlos το παλαιό swaps της Goldman Sachs επί εποχής διακυβέρνησης Σημίτη… αναπροσαρμόστηκε και η τράπεζα κέρδισε 770 εκατ.
Την ίδια στιγμή είχε ευνοηθεί η Εθνική από παλαιότερη συναλλαγή που της επέτρεπε να καταγράφει κέρδη από τόκους ομολόγων 113 εκατ ετησίως.
Ακολούθησε το swap μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων μεταξύ τραπεζών και ελληνικού δημοσίου.
Από την συναλλαγή αυτή η Εθνική εμφανίζεται να καταγράφει ένα συνολικό κέρδος περίπου 650 εκατ ευρώ.
Πρακτικά από Titlos και swaps η Εθνική προσεγγίζει το 1,5 δισεκ. κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς με αυτά τα έκτακτα κέρδη μπορεί να εξυγιανθεί πλήρως.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες η έκτακτη κεφαλαιακή στήριξη είναι 600 εκατ ευρώ περίπου.
Μπορεί να ειπωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο βοήθησε τις τράπεζες κεφαλαιακά περίπου 2,1 δισεκ. ευρώ εντός του 2020 ήταν μια μεγάλη οικονομική στήριξη και η πιο ωφελημένη είναι η Εθνική τράπεζα.
Προφανώς υποστηρίχθηκε και η Πειραιώς όπου το δημόσιο – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέτρεψε το Cocos των 2,040 δισεκ. σε 394,40 εκατ μετοχές και πλέον θα διαθέτει 831 εκατ μετοχές.
Το δημόσιο μπορεί να μην προσέφερε νέα κεφάλαια αλλά έδωσε ένα μεγάλο bonus καθώς η τιμή μετατροπής των 2,040 δισεκ. ήταν στην τιμή των 6 ευρώ, υπήρξε κινητροδοσία.
Το ΤΧΣ αύξησε το ποσοστό του στο 61,3% αλλά στην πράξη κεφαλαιακά η Πειραιώς ωφελήθηκε συν τοις άλλοις και γιατί δεν θα πληρώνει 164 εκατ τόκους για το Cocos σε ετήσια βάση.

Η Eurobank η λιγότερο ευνοημένη

Η Eurobank αποδεικνύεται η λιγότερο ευνοημένη αφενός γιατί από το swaps το κέρδος που αποκόμισε ήταν περιορισμένο σε σχέση με την Εθνική αφετέρου ήταν η πρώτη που τιτλοποίησε προβληματικά δάνεια και προχώρησε σε διαχωρισμό δραστηριοτήτων επιβαρυνόμενη με 1,5 δισεκ. κεφάλαια.
Παρ΄ όλα αυτά η Eurobank καταφέρνει να προηγείται – ακόμη – στις αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με 2,15 δισεκ. ευρώ για ρεαλιστικούς λόγους.

Συμπέρασμα

Το 2020 εν μέσω πανδημίας το ελληνικό κράτος, σχεδόν κρυφά αποφάσισε να στηρίξει τις τράπεζες και ειδικά την Εθνική.
Η πράξη αυτή ήταν σωστή υπό την έννοια ότι ο τραπεζικός κλάδος έπρεπε να υποστηριχθεί για να αντιμετωπίσει τα παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία όντως θα μηδενίσουν.
Ωστόσο η κεφαλαιακή στήριξη είναι μονομερής.
Είναι εντυπωσιακό να μιλάμε εν έτη 2021… για μηδενισμό των παλαιών NPEs σε ένα σύστημα που είχε κάποτε 108 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Παρ΄ όλα αυτά, τις κρατικές εγγυήσεις 11 δισεκ. του Ηρακλή 1 και άλλα 11 ή 12 δισεκ. του Ηρακλή 2 και τις πολλές έκτακτες κεφαλαιακές ενέσεις μέσω ομολόγων και swaps ουσιαστικά η μεγάλη κερδισμένη είναι η Εθνική τράπεζα.
Όμως ενώ 2020 και 2021 η Εθνική κέρδισε ξεκάθαρα… ο τελικός νικητής ίσως είναι άλλη τράπεζα γιατί στο τέλος της ημέρας θα μετρήσει… το ποιος μπορεί να παράγει επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Η Εθνική θα πουλήσει και την Εθνική Ασφαλιστική και θα αποκομίσει περίπου 520-540 εκατ ευρώ οπότε και το 2021... συνεχίζει να κερδίζει αλλά εξάντλησε όλα τα έκτακατα εναλλακτικά σενάρια.... μετά η Εθνική θα κριθεί αποκλειστικά από την οργανική ανάπτυξη και οργανική της απόδοση....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης