Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eπέκταση των μορατορίων στα δάνεια με περιορισμούς έως τις 31 Μαρτίου 2021 - Στις τράπεζες η ευθύνη της επιλογής, από την ΕΒΑ

Eπέκταση των μορατορίων στα δάνεια με περιορισμούς έως τις 31 Μαρτίου 2021 - Στις τράπεζες η ευθύνη της επιλογής, από την ΕΒΑ
Τη στιγμή που λαμβάνεται η απόφαση για την επέκταση των μορατορίων, τα δάνεια δεν πρέπει ξεπερνούν τους 9 μήνες σε αναστολή πληρωμών
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 επεκτείνονται τα moratoria στην πληρωμή δανείων, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).
Ωστόσο, η ΕΒΑ συνδέει τα μορατόρια με τα δάνεια που έχουν πληγεί από τα lockdown και αφήνει στις τράπεζες ένα μέρος της ευθύνης σε επίπεδο επιλογής.
Θέτει δε όρο τη στιγμή που λαμβάνεται η απόφαση για την επέκταση, τα δάνεια αυτά να μην ξεπερνούν τους 9 μήνες σε αναστολή πληρωμών.
Μετά από προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας COVID-19 και, ιδίως, του αντίκτυπου του δεύτερου κύματος COVID-19 και των σχετικών κυβερνητικών περιορισμών που λαμβάνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για θεσμική και μη θεσμική  αναστολή πληρωμών των δανείων.
Αυτή η επανενεργοποίηση θα διασφαλίσει ότι τα δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή πληρωμών, μπορούν πλέον να επωφεληθούν από αυτά.
Ο ρόλος των τραπεζών να διασφαλίζουν τη συνεχή ροή δανεισμού σε πελάτες παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και με την επανενεργοποίηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΒΑ αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνθήκες του δεύτερου κύματος COVID-19.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της  Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις έναντι του κινδύνου αδικαιολόγητης αύξησης των μη αναγνωρισμένων ζημιών στον ισολογισμό των τραπεζών.
Με τη συνεχιζόμενη εκδήλωση της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να παρέχουν δανεισμό στην πραγματική οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τυχόν ζητήματα φερεγγυότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προβληματικά δάνεια αντικατοπτρίζονται σωστά στους ισολογισμούς τους.
Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης των κατευθυντήριων γραμμών της σχετικά με τη θεσμοθετημένη και μη  αναστολή πληρωμών, η ΕΒΑ εισήγαγε δύο νέους περιορισμούς για να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη που παρέχεται από το μορατόριουμ περιορίζεται στη γεφύρωση των ελλείψεων ρευστότητας που προκλήθηκαν από τα νέα lock down και ότι δεν υπάρχει  στη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα πίστωσης.
Μόνο τα δάνεια των οποίων οι πληρωμές έχουν μειωθεί βάσει γενικής αναστολής πληρωμών για διάστημα το πολύ 9 μηνών συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών πληρωμής που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως, μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των Οδηγιών.
Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να τεκμηριώσουν τα σχέδιά τους για να εκτιμήσουν αν τα ανοίγματα που υπόκεινται σε γενικούς περιορισμούς πληρωμής μπορούν ή όχι να πληρώσουν.
Αυτή η απαίτηση θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Η ΕΒΑ παρακολουθεί συνεχώς τη χρήση μορατόριουμ και την εξέλιξη της πιστωτικής ποιότητας για δάνεια που επωφελούνται από τη χρήση τέτοιων μορατόριων.
Μαζί με την συμπερίληψη της απαίτησης για τις τράπεζες να τεκμηριώσουν τα σχέδιά τους σχετικά με την εκτίμηση της απροθυμίας πληρωμής των ανοιγμάτων υπό μορατόρια, αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές, εάν είναι απαραίτητο, να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την κατάλληλη αναγνώριση των ζημιών.
Επιπλέον, η EBA έχει βελτιώσει τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που σχετίζονται με τη χρήση των δημόσιων μορατόριων και σύντομα θα κυκλοφορήσει, ως μέρος της ετήσιας διαδικασίας διαφάνειας σε ολόκληρη την ΕΕ, πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των μορατόριων σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης