Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρυφή βόμβα που μπορεί να πλήξει επιπλέον 4 δισ. τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών – Η ζημία από παλαιά και νέα NPEs 12 δισ

Κρυφή βόμβα που μπορεί να πλήξει επιπλέον 4 δισ. τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών – Η ζημία από παλαιά και νέα NPEs 12 δισ
Τα δάνεια σε moratorium που… δεν έχουν προβλέψεις θα αποτελέσουν το νέο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες
Κρυφή βόμβα μπορεί να πλήξει καίρια τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως αποτελώντας ένα ακόμη πρόβλημα στον πολύπαθο κλάδο.

Τι συμβαίνει;

Τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε moratorium ανέρχονται σε 25 δισεκ. και μαζί με τα εγγυημένα δάνεια του δημοσίου θα φθάσουν στα 33 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή σε περίπου 100 δισεκ. υγιή δάνεια τα 33 δισεκ. το 33% βρίσκεται σε κάποιας μορφής moratorium.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μετά το lockdown 2 το σενάριο για 6 ή 7 δισεκ. NPEs έχει εγκαταλειφθεί και εικάζεται ότι θα προσεγγίσουν τα 12 δισεκ. ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να φθάσουν τα 15 δισεκ.

Δάνεια σε moratorium που… δεν έχουν προβλέψεις

Το βασικό πρόβλημα με τα δάνεια σε moratorium είναι ότι δεν έχουν προβλέψεις επειδή ήταν ενήμερα μέχρι πρότινος.
Με βάση ένα γενικό κανόνα κάθε 1 δισεκ. δανείων που μετατρέπονται σε προβληματικά χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλέψεις θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να διενεργήσουν νέες προβλέψεις 300 εκατ ευρώ σχεδόν 30%.
Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάγκη για νέες προβλέψεις για νέα κεφαλαιακή ανάγκη σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ και μαζί με τα παλαιά προβληματικά δάνεια που χρειάζονται 8 δισεκ. συσσωρεύεται μια ζημία 12 δισεκ. ευρώ.

Ζημιά 12 δισεκ.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν την νέα ζημία
1)Εάν αλλάξει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον
2)Εάν υπάρξει συλλογική λύση στην Ευρώπη για τα νέα NPEs, υπάρχουν σχέδια αλλά η υλοποίηση τους μπορεί να απαιτήσει 2ετές πλάνο.
Η συνολική ζημία των 12 δισεκ. εκ των πραγμάτων δεν καλύπτεται χωρίς νέα κεφάλαια τα οποία θα κριθούν λίαν συντόμως απαραίτητα για τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης