Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τον Ηρακλή 2 με εγγυήσεις 10-12 δισ. θα ενταχθούν και τα νέα NPEs – Απορρίφθηκε η bad bank της ΤτΕ

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τον Ηρακλή 2 με εγγυήσεις 10-12 δισ. θα ενταχθούν και τα νέα NPEs – Απορρίφθηκε η bad bank της ΤτΕ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον Ηρακλή 2 για τα προβληματικά δάνεια, η πρόταση της ΤτΕ για εθνική bad bank έχει απορριφθεί
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει με ορίζοντα την Άνοιξη του 2021 τον Ηρακλή 2 δηλαδή την συνέχιση του μοντέλου τιτλοποιήσεων των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών με παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες

1)Η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει την ευρωπαϊκή απάντηση για τα νέα προβληματικά δάνεια, καθώς όπως έχει αναφέρει ο Enria ο επικεφαλής του SSM του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών (υπάγεται στην ΕΚΤ), όπου με ευρωπαϊκές εγγυήσεις και ευρωπαϊκά κεφάλαια θα αντιμετωπιστούν τα νέα NPEs τα νέα προβληματικά ανοίγματα από τον κορωνοιό.
Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον υπάρξει συλλογική και ευρωπαϊκή λύση για τα νέα NPEs που προκάλεσε η κρίση του κορωνοιού θα την αποδεχθεί και θα την υιοθετήσει.
 
Σχεδιάζεται ο Ηρακλής 2

2)Για λόγους στρατηγικής και επειδή οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν και απόθεμα παλαιών προβληματικών δανείων περίπου 60 δισεκ. το οποίο με τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή 1 θα μειωθούν στα 35-38 δισεκ. ευρώ NPEs
Για τα 35 με 38 δισεκ. παλαιά NPEs αλλά και για τα νέα που θα δημιουργηθούν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμο το σχέδιο της που είναι η επέκταση του Ηρακλή 1 σε Ηρακλή 2.
Θα ακολουθηθεί το μοντέλο των τιτλοποιήσεων προβληματικών ανοιγμάτων και κρατικών εγγυήσεων.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επεκτείνει το υφιστάμενο πρόγραμμα εγγυήσεων από 12 σε 24 δισεκ.
Οι εγγυήσεις δεν αποτελούν κρατικά κεφάλαια που δίνει το δημόσιο στις τράπεζες αλλά ένας μηχανισμός εγγυήσεων, δεν επιδρούν στο χρέος, στον προϋπολογισμό, ενέχουν κάποιους κινδύνους που είναι ελεγχόμενοι, δεν πλήττουν τον φορολογούμενο πολίτη.
 
Η εθνική bad bank έχει απορριφθεί

3)Η πρόταση της ΤτΕ για εθνική bad bank επί της ουσίας έχει απορριφθεί.
Να σημειωθεί ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη υφίσταται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των νέων NPEs που προκαλεί ο κορωνοιός, μόνο στην Ελλάδα ετέθη θέμα δημιουργίας εθνικής bad bank.
Είναι αξιοπερίεργο πως μόνο στην Ελλάδα ανακαλύφθηκε η αξία της εθνικής bad bank και καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης ή της Ευρώπης δεν είδε αυτή την μεγάλη «ευκαιρία».
Προφανώς πολλά κράτη εξέτασαν την λύση της bad bank και όλα την απέρριψαν για πολλούς λόγους αλλά κυριότερο, οι bad bank ζητούν από τους φορολογούμενους να πάρουν την ζημία των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών και προφανώς τέτοιες λύσεις απορρίπτονται ασυζητητί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά περιθωριοποιήσει την εθνική bad bank.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχεδόν θα μηδενίσει τα προβληματικά δάνεια, τα NPEs θα υποχωρήσουν κάτω του 5% των συνολικών δανείων (NPEs ratio) και αυτό θα το επιτύχει με τον Ηρακλή 2 που θα ενεργοποιηθεί όταν τελειώσει ο Ηρακλής 1 που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική και αποδοτική πρόταση που και τις τράπεζες στηρίζει και τον φορολογούμενο πολίτη δεν επιβαρύνει.
Η κυβέρνηση στο σκέλος των τραπεζών και των προβληματικών δανείων τα πηγαίνει καλά, η πολιτική της αποδίδει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης