Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό όρους Εθνική (ΤΧΣ 40,3%) και Πειραιώς (ΤΧΣ 61,3%) θα μπορούσαν να συγχωνευθούν – Γιατί θα χρειαζόταν ΑΜΚ 2 δισ η Εθνική

Υπό όρους Εθνική (ΤΧΣ 40,3%) και Πειραιώς (ΤΧΣ 61,3%) θα μπορούσαν να συγχωνευθούν – Γιατί θα χρειαζόταν ΑΜΚ 2 δισ η Εθνική
Τα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά, πολύ καθοριστικά και η Εθνική εάν θέλει να γίνει ξανά ο μεγάλος πρωταγωνιστής θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ
Υπό όρους και εφόσον ξεπεραστούν πλήθος εμποδίων πρακτικών και θεσμικών θα μπορούσε ο κοινός μέτοχος της Εθνικής τράπεζας και της Πειραιώς να οδηγήσει σε συγχώνευση τις δύο τράπεζες.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, υπάρχουν τεράστια προβλήματα, ελλείψεις κεφαλαίων, προβληματικά δάνεια, ύφεση στην οικονομία, ομίχλη στις προοπτικές των τραπεζών, θεσμικά εμπόδια άπαξ και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος λειτουργεί στα όρια του ολιγοπωλίου και βεβαίως της απόφασης του 2012 της ΕΚΤ ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες.
Εάν μπορούσαν να ξεπεραστούν όλα αυτά τι θα μπορούσε να συμβεί;

Ο ρόλος του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας και έχει και 5 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Το ΤΧΣ θα ελέγχει το 61,3% της Πειραιώς μετά την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές.
Οπότε έχουμε ένα μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί το κράτος να έχει στρατηγικά μεγάλα ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς.
Για να υπάρξει deal μεταξύ των δύο τραπεζών και εφόσον ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια που έχουμε προαναφέρει θα πρέπει
-Η Εθνική να μηδενίσει τα προβληματικά της δάνεια
-Να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, όσο πιο γρήγορα τόσο πιο ορθά και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν από το CVC.
-Να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ με στόχο την εξαγορά άλλης τράπεζας.
-Η Πειραιώς να έχει απαλλαγεί από τα 23 δισεκ. προβληματικά δάνεια και να έχει πλήρως εξυγιάνει τον ισολογισμό της.

Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο;

Για την ώρα είναι ένα σενάριο η συγχώνευση της Πειραιώς με την Εθνική τράπεζα.
Όμως στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κάποιοι ίσως να το βλέπουν ως πιθανή εξέλιξη στο βάθος του ορίζοντα αλλά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, σοβαρή δουλειά εξυγίανσης και κυρίως κεφάλαια, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.
Τα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά, πολύ καθοριστικά και η Εθνική εάν θέλει να γίνει ξανά ο μεγάλος πρωταγωνιστής θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ.
Ίσως κάποιοι να μελετούν αυτό το ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης