Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρώτα το ΤΧΣ θα μετατρέψει το Cocos των 2 δισ φθάνοντας στο 62% στην Πειραιώς και μετά η ΑΜΚ των 800 εκατ θα συρρικνωθεί το ΤΧΣ στο 16% με 17%

Πρώτα το ΤΧΣ θα μετατρέψει το Cocos των 2 δισ φθάνοντας στο 62% στην Πειραιώς και μετά η ΑΜΚ των 800 εκατ θα συρρικνωθεί το ΤΧΣ στο 16% με 17%
Πρώτα θα μετατραπεί το Cocos σε μετοχές και το ΤΧΣ θα βρεθεί στο 62% με 58% και ακολούθως θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στα 800 εκατ - Η αύξηση των 800 εκατ δεν επαρκεί
(upd5)Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την συμμετοχή του Paulson και του Mistakidis του επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής,  συνδέονται απόλυτα με το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. το οποίο λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2022 αλλά και με τα σχέδια της ΤτΕ για να εντάξει το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων στην Πειραιώς στην bad bank και έτσι να αποκτήσει νομιμοποίηση.
Το σενάριο αυτό το έχει παρουσιάσει αναλυτικά το bankingnews.gr
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει πρωτίστως το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιήσει την ρήτρα μετατροπής του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές της Πειραιώς με τιμή μετατροπής στα 6 ευρώ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όμως η Πειραιώς να μην πληρώσει τους τόκους που αναλογούν στο Cocos και φέρει επιτόκιο 8% δηλαδή 160 εκατ. καθώς ήδη δεν έχει πληρώσει μια φορά οπότε με βάση τον νόμο εάν δεν πληρώσει τους τόκους και δεύτερη φορά αυτομάτως μετατρέπεται σε μετοχές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 26% της Πειραιώς και εάν μετατραπεί το Cocos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ θα εκτιναχθεί στο 61% με 62% το ποσοστό του.
Ακολούθως θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου από τους ιδιώτες μετόχους τον Paulson με ποσοστό 6,23% και ο Mistakidis 5,14% και στην περίπτωση αυτή εάν η αύξηση είναι 800 εκατ θα υποχωρήσει το ποσοστό του δημοσίου από 62% στο 16% με 17%.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει το δημόσιο να αποδεχθεί την διαδικασία γιατί από 62% θα βρεθεί στο 16% με 17% της τράπεζας Πειραιώς κοινώς το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί μεγάλη ζημία.

Πως προέκυψε η αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς;

Εδώ και καιρό το bankingnews αναφέρει ότι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο θα δρομολογήσει εξελίξεις και το ιδανικότερο σενάριο για την τράπεζα θα ήταν η μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο - ΤΧΣ θα κατέχει από 26% των μετοχών της Πειραιώς... θα φθάσει στο 61% με 62%.
Η Πειραιώς είχε ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο και τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό να συμβούν τρία πράγματα
1)Να επιτραπεί στην Πειραιώς να καταβάλλει σε μετρητά τα 160 εκατ τους τόκους που αναλογούν στο Cocos για το 2020.
2)Να πάρει 5ετή παράταση το Cocos των 2 δισεκ. και αντί να λήξει τέλη Δεκεμβρίου 2020 να παραταθεί έως το 2027.
3)Να μπορεί η Πειραιώς να πληρώνει αντί μετρητών τους τόκους του Cocos με υβριδικό tier 1 ύψους 160 εκατ κατά το ύψος δηλαδή των τόκων.
Ο SSM της ΕΚΤ είχε απορρίψει τα αιτήματα 2 και 3 και έμενε μόνο το πρώτο αίτημα δηλαδή να πληρώσει τους τόκους με μετρητά.
Η Πειραιώς διαθέτει τα μετρητά αλλά τα 160 εκατ θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια.
Ο SSM συνεδρίαζει στις 12 Νοεμβρίου 2020 για να εξετάσει το ζήτημα αυτό.
 
Πρώτα μετατροπή και μετά αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια

Για να μπορέσει η Πειραιώς να υλοποιήσει το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα.
-Να μην πληρώσει τους τόκους του Cocos αρχές Δεκεμβρίου 2020 ή εάν τους πληρώσει να ζητήσει ακολούθως μετατροπή του Cocos των 2 δισεκ. σε μετοχές
-Να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ και το ΤΧΣ - Δημόσιο να βρεθεί από 26% στο 61% με 62%. 
-Θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια με τον Paulson που δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το 2015 και τον Mistakidis να συνεισφέρουν καλύπτοντας μαζί με άλλους μετόχους αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ.
Με την αύξηση των ιδιωτών μετόχων το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου - ΤΧΣ θα υποχωρήσει από 62% με 58% στο 16% με 17%

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Πειραιώς;

Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς σήμερα 26 Οκτωβρίου 2020 έκλεισε με απώλειες -24,26% στα 0,7180 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 314 εκατ ευρώ και με συναλλαγές στα 11,5 εκατ μετοχές.
Προφανώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την κίνηση των ιδιωτών μετόχων ως μηχανισμό ιδιωτικοποίησης της τράπεζας που αρχικά θα κρατικοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι με σημερινές παραδοχές η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα διαμορφωνόταν στα 0,50 με 0,30 ευρώ, ενώ θα υλοποιείτο και reverse split για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Ποιο είναι το διακύβευμα;

Οι δύο βασικοί μέτοχοι προσπαθούν εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.
Το βασικό θέμα είναι εάν συναινεί το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί με 16% με 17% από 61% με 62%.
Θεωρητικά μάλλον θα το αποδεχθεί.
Το επόμενο θέμα είναι ότι Paulson και Mistakidis θα ελέγξουν την τράπεζα Πειραιώς επενδύοντας μέρος των 800 εκατ ευρώ της αυξήσεως κεφαλαίου.
Όλα αυτά όμως δεν επαρκούν για να μπορέσει η Πειραιώς να ολοκληρώσει την εξυγίανση της καθώς διαθέτει 23 δισεκ. ευρώ NPEs.
Η τράπεζα Πειραιώς για να μηδενίσει τα NPEs θα χρειαστεί 4 δισεκ. ευρώ αύξηση κεφαλαίου, θα χρειαστεί να δαπανήσει 4 δισεκ. κεφάλαια που δεν διαθέτει
Η Πειραιώς με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ δεν επιλύει τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Σημειώνεται ότι διαθέτει 7 δισεκ. συνολικά κεφάλαια και με το Phoenix και Vega τις δύο τιτλοποιήσεις NPEs 7 δισεκ. θα δαπανούσε 1,3 με 1,5 δισεκ. κεφάλαια.
Επίσης διαθέτει 6,54 δισεκ. DTA αναβαλλόμενη φορολογία και 4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
To SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς από 14,25% έχει υποχωρήσει στο 11,25% πρόσκαιρα λόγω της ύφεσης και του κορωνοιού και με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ και του IFRS9 διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης