Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό δημόσιο δεν συναινεί να δαπανήσει 8-10 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισ για τις τράπεζες

Το ελληνικό δημόσιο δεν συναινεί να δαπανήσει 8-10 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισ για τις τράπεζες
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – θα είναι επικίνδυνος πειραματισμός θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές
Το ελληνικό δημόσιο δεν συναινεί να δαπανήσει 8-10 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισ για τις τράπεζες
H πρόταση της bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται σε μια απλή παραδοχή, θα μεταφερθούν προβληματικά δάνεια έως 40-45 δισεκ. στην κακή τράπεζα και κάποιος πρέπει να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπολογίζεται σε 8 με 10 δισεκ.
Η ΤτΕ μετά από κοπιώδεις προσπάθειες… κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισφέρει τα απαραίτητα 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η ΤτΕ ουσιαστικά λέει ελληνικό δημόσιο δηλαδή έλληνα φορολογούμενε πρόσφερε 8 με 10 δισεκ. για να διασωθούν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών.
Προφανώς και η πρόταση αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί ηθικά και πρακτικά.
Ηθικά γιατί η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια στήριξης της οικονομίας λόγω του κορωνοιού
Πρακτικά γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει ότι από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισεκ. ή 37 δισεκ. ταμειακών διαθεσίμων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες καθώς έχουν ξεκάθαρη στόχευση την εξυπηρέτηση του χρέους.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η πρόταση της ΤτΕ έχει μεν κατατεθεί στην κυβέρνηση αλλά δεν έχει εξεταστεί για τους εξής λόγους

Δεν επικρατεί ενθουσιασμός

1)Γιατί δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, άπαξ και υπάρχει υφιστάμενη λύση ο Ηρακλής με τιτλοποιήσεις NPEs και παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις
2)Η πρόταση της ΤΤΕ θα εξεταστεί εάν εφαρμοστεί όταν και όποτε υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος των νέων ζημιών από κορωνοιό, εικάζεται ότι θα είναι 8 με 10 δισεκ. αλλά αυτό θα το ξέρουμε στα μέσα του 2021.
3)Μια bad bank απαιτεί περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Εάν εκκινήσει το 2021 θα είναι έτοιμη το 2023 είναι πολύ μακρά όταν τα προβλήματα των τραπεζών ζητούν άμεσες και δραστικές λύσεις.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού και ίσως εξετάσουν να πάρουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο γιατί έχουν άλλη στόχευση και προσανατολισμό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – θα είναι επικίνδυνος πειραματισμός θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές, ενώ δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση να υποστηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος με κρατικά κεφάλαια και την ίδια ώρα να απεμπολεί δικαιώματα π.χ. που απορρέουν από την χρήση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης