Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδιάζεται ευρωπαϊκός Ηρακλής για τα νέα NPEs των τραπεζών – Ομοειδή κόκκινα δάνεια διαφόρων χωρών θα ενταχθούν σε κοινή τιτλοποίηση με εγγύηση ESM

Σχεδιάζεται ευρωπαϊκός Ηρακλής για τα νέα NPEs των τραπεζών – Ομοειδή κόκκινα δάνεια διαφόρων χωρών θα ενταχθούν σε κοινή τιτλοποίηση με εγγύηση ESM
Το βασικό σενάριο πάντως αποκλείει bad bank αλλά φέρνει στο προσκήνιο για τα νέα προβληματικά δάνεια μια συλλογική λύση που κατά μια έννοια είναι ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής.
Ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής ο οποίος θα περιλαμβάνει τα νέα NPEs των τραπεζών που θα προκύψουν από τον κορωνοιό σχεδιάζει η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο bankingnews.
Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν από την ύφεση στην εποχή του κορωνοιού.
Θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο Ηρακλής τύπου Ιταλίας και Ελλάδος, όπου ομοειδή κόκκινα δάνεια διαφόρων χωρών θα ενταχθούν σε κοινή τιτλοποίηση και θα φέρουν την εγγύηση του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ή των Βρυξελλών δηλαδή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Έχει ληφθεί απόφαση ότι δεν θα υπάρξει bad bank δηλαδή κοινή εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με μεγάλη μυστικότητα σχεδιάζει τις προσεχές διάστημα – σύντομα σχετικά – να ανακοινώσει την πρόταση της για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα αλλά δεν θα έχει καμία τύχη.
Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να κινηθεί ως εξής.
Το νέο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τα παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία στην Ελλάδα είναι 60-61 δισεκ. ευρώ.
Θα αφορά μόνο τα νέα προβληματικά δάνεια τα οποία εκτιμώνται σε 7-9 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση της Ευρώπης είναι η εξής.
Να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο τιτλοποιήσεων τύπου ελληνικού Ηρακλή ή Ιταλικού μοντέλου που ουσιαστικά είναι το ίδιο μοντέλο και το οποίο θα λειτουργεί ως εξής.
Ένας φορέας θα αναλάβει την συγκέντρωση των τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων ανά κατηγορία.
Π.χ. ο φορέας αυτός θα συγκεντρώνει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που δημιούργησε η ύφεση στην εποχή του κορωνοιού ή τα εταιρικά προβληματικά δάνεια ή τα καταναλωτικά διαφόρων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α. θα δημιουργεί μια κοινή τιτλοποίηση προβληματικών στεγαστικών δανείων από διάφορες χώρες και θα την πουλάει σε διεθνείς επενδυτές.
Την εγγύηση για τα κύρια ομόλογα θα την παρέχει είτε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, είτε ο ESM.
Με τον τρόπο αυτό οι τιτλοποιήσεις θα τύχουν μεγάλης αποδοχής από τις αγορές.
Μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν και σκέψεις είτε οι τράπεζες να διενεργούν προβλέψεις για τα νέα προβληματικά δάνεια κατά τα πρότυπα που ακολουθείται στον ελληνικό Ηρακλή, είτε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός «επιδότησης» καλύπτοντας μέρος της ζημίας από τον κορωνοιό.
Θα πρόκειται ουσιαστικά σαν κρατική βοήθεια – state aid αλλά αυτό ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με του κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να συμβεί το εξής, οι τράπεζες κάθε χώρας να διενεργήσουν τις πρέπουσες προβλέψεις και οι παρεχόμενες εγγυήσεις να καλύπτονται για τα κύρια ομόλογα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τον ESM.
Βέβαια εναλλακτικά η Ελλάδα π.χ. θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μηχανισμό Ηρακλή 2 να αυξηθεί η περίμετρος των εγγυήσεων και να προχωρήσει η διαδικασία κατά τα πρότυπα του Ηρακλή 1.
Το βασικό σενάριο πάντως αποκλείει bad bank αλλά φέρνει στο προσκήνιο για τα νέα προβληματικά δάνεια μια συλλογική λύση που κατά μια έννοια είναι ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής.
To εναλλακτικό σενάριο σε όλα αυτά θα ήταν να ενσωματωθούν τα νέα NPEs σε τιτλοποιήσεις εθνικού επιπέδου δηλαδή μια τιτλοποίηση για όλα τα νέα προβληματικά δάνεια των 4 συστημικών τραπεζών αντί τιτλοποιήσεις κατά τράπεζα με εγγύηση το ελληνικό δημόσιο και συνεγγυητή ένα ευρωπαικό μηχανισμό π.χ. προυπολογισμό ΕΕ ή ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης