Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις αυξήσεις κεφαλαίου 8 δισ. που έρχονται προς το τέλος του 2021… θα αλλάξουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών

Στις αυξήσεις κεφαλαίου 8 δισ. που έρχονται προς το τέλος του 2021… θα αλλάξουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών
Οι υφιστάμενοι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα αλλάξουν στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Νομοτελειακά οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες έρχονται.
Προς το τέλος του 2021 θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των κεφαλαίων.
Το δίλημμα της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες άπαξ και η ΤτΕ προωθεί την λύση της bad bank θα είναι κεφάλαια στις τράπεζες ή κεφάλαια στην bad bank όπου για μια ακόμη φορά θα πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων;
Εάν στο μέλλον τεθεί το δίλημμα ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια προφανώς η επιλογή είναι ιδιωτικά.
Εάν όμως το δίλημμα είναι κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες με αυξήσεις κεφαλαίου ή κρατικά κεφάλαια στην bad bank η απάντηση ξεκάθαρα είναι κρατικά κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες με αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές

Στην περίπτωση που διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου νομοτελειακά, οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα μειώσουν τα ποσοστά τους, θα σημειωθεί μια μεγάλη ανανέωση των βασικών μετόχων.
Πρωτίστως θα μειώσει τα ποσοστά του το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλο dilution στις ελληνικές τράπεζες άπαξ και εμφανιστούν νέοι ιδιώτες μέτοχοι.
Ο Paulson από Πειραιώς και Alpha bank θα μειώσει δραστικά το ποσοστό του έως εξαφανιστεί, π.χ. στην Πειραιώς κατέχει 9,23%.
Είναι ασαφές εάν ο Mistakidis συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ήδη κατέχει το 5,23% της Πειραιώς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος δεν θα συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Πολύ πιθανό είναι να μειώσει το ποσοστό του και το Fairfax που κατέχει το 31,7% της Eurobank ο στόχος ήταν να μειώσει στο 20%.
Για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να έχουν βρεθεί νέοι στρατηγικοί επενδυτές που θα δουν τις ελληνικές τράπεζες ως επενδυτικές ευκαιρίες, που θα διαγνώσουν κέρδη και μερίσματα για να επενδύσουν τα δισεκ. που απαιτούνται.
Αυτή την στιγμή το σενάριο αυτό είναι αδύνατο και απίθανο.
Για να τοποθετηθούν ιδιώτες επενδυτές σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου απαιτούνται
-ορατότητα για τις προοπτικές της εξυγίανσης των ισολογισμών
-Ορατότητα για τα κεφάλαια
-Ορατότητα για την κερδοφορία και την πορεία της εθνικής οικονομίας

Αυξήσεις κεφαλαίου με κρατικά κεφάλαια

Εάν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές και απαιτηθούν νέα κεφάλαια το κράτος θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του και να συμβάλλει στην κεφαλαιακή ενίσχυση – όχι ανακεφαλαιοποίηση – των ελληνικών τραπεζών.
Θα μιλάμε για μερική και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά τα νέα κεφάλαια που θα προστεθούν θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών.
Το κράτος θα μπορεί να προσβλέπει σε κέρδη στα μελλοντικά placement.
Στο σενάριο αυτό η αραίωση των ιδιωτών μετόχων θα είναι τεράστια αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί και το κυριότερο θα έχουν μειώσει τα NPEs και αυξήσει τις προοπτικές κερδοφορίας.

Συμπέρασμα

Οι υφιστάμενοι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα αλλάξουν στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης