Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha ξεπέρασε το πρόβλημα των mezzanine ομολόγων και προχωράει το Galaxy 10 δισ NPEs – Η NatWest εγγυήθηκε 130 εκατ με 1,7% αντί της… Eurobank

Η Alpha ξεπέρασε το πρόβλημα των mezzanine ομολόγων και προχωράει το Galaxy 10 δισ NPEs – Η NatWest εγγυήθηκε 130 εκατ με 1,7% αντί της… Eurobank
Πώς η Natwest θυγατρική της Royal Bank of Scotland έδωσε εγγύηση 130 εκατ με επιτόκιο 1,70%... αντί της Eurobank... στην Fortress
Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το πρόγραμμα Galaxy των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) με επίκεντρο τις χαμηλές προσφορές για το mezzanine bond των 1,6 δισεκ. ευρώ… ξεπεράστηκαν.
Στις 29 Ιουνίου ήταν να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψηφίους ενδιαφερομένους – μεταξύ αυτών την Pimco, την Cerved Credit Management, Cerberus, Bain Capital Credit, Apollo, Centerbridge – αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε.
Η αιτία της αναβολής ήταν οι πολύ χαμηλές μη δεσμευτικές προσφορές για το mezzanine bond.
Να διευκρινιστεί ότι οι τράπεζες που προβαίνουν σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων εκδίδουν τριών ειδών τραπεζικά ομόλογα.
Τα senior bond ομόλογα που φέρουν και την εγγύηση του ελληνικού κράτους από το πρόγραμμα Ηρακλής
Τα mezzanine ομόλογα μεσαίας κατηγορίας και υψηλού ρίσκου ομόλογα η αξία των οποίων είναι χαμηλή σχεδόν στο 15% με 17% της έκδοσης
Τα junior ομόλογα τα οποία έχουν μηδενική αξία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εκδιδομένων τίτλων.
Η Alpha bank για το πρόγραμμα Galaxy θα εκδώσει 3,2 δισεκ. senior ομόλογο, περίπου 1,6 δισεκ. mezzanine και 5,2 δισεκ. junior ομόλογο.
Είχε εκτιμηθεί ότι οι προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy που περιλαμβάνει 10 δισεκ. NPEs μαζί με την Sepal κατά τα πρότυπα Eurobank, FPS, doValue θα ανέλθουν στα 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 400 με 420 εκατ.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι σε προγράμματα τύπου Galaxy ο υποψήφιος αγοραστής πέραν από την εταιρία διαχείρισης αγοράζει και ένα μέρος του mezzanine ομολόγου και είναι αλήθεια ότι… η αποτίμηση που δινόταν για το συγκεκριμένο ομόλογο της Alpha bank ήταν εντυπωσιακά…. χαμηλό προκαλώντας προφανώς πρόβλημα υλοποίησης του deal.
Το θέμα σε σημαντικό βαθμό ξεπεράστηκε… με τα mezzanine ομόλογα και σύντομα θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Βέβαια η Alpha bank δεν μπορεί να περιμένει υψηλό τίμημα, αυτό έχει καταστεί αντιληπτό από την αγορά.

Πώς η Natwest θυγατρική της Royal Bank of Scotland έδωσε εγγύηση 130 εκατ με επιτόκιο 1,70%... αντί της Eurobank

Ως γνωστό πρόσφατα η Alpha bank πούλησε 1,1 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιριών με εξασφαλίσεις ακίνητα ή πρόγραμμα Neptune στο 24% της λογιστικής αξίας ή 264 εκατ ευρώ στην Fortress η οποία σχετίζεται με την DoValue με την οποία έκλεισε την συμφωνία Cairo 7,5 δισεκ. NPEs η Eurobank.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε πρόταση την παρεχόμενη εγγύηση στην Fortress να την καλύψει η Eurobank.
Είθισται όταν ένα fund αγοράζει προβληματικά δάνεια το τίμημα να καταβάλλεται 50% μετρητά και 50% είτε με δανεισμό από τράπεζα είτε να χορηγείται εγγυητική επιστολή.
Η Eurobank είχε προσφερθεί αλλά δεν προχώρησε το deal με την Fortress και έτσι η Fortress απευθύνθηκε στην NatWest θυγατρική πλέον της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland η οποία έδωσε εγγυητική επιστολή 130 εκατ με επιτόκιο… 1,7%.
Η εγγυητική επιστολή καλύπτει την Alpha bank αλλά στην πράξη εγγυάται για το τίμημα της Fortress το οποίο προφανώς είναι αδύνατο να μην πληρωθεί δηλαδή τα 264 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης