Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha bank που πουλάει το Neptune 1,8 δισ. NPEs θα δανείσει το Fortress για να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια ή η Eurobank;

Η Alpha bank που πουλάει το Neptune 1,8 δισ. NPEs θα δανείσει το Fortress για να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια ή η Eurobank;
Για κάποιο διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα νέα προβληματικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούν το τίμημα για τα NPEs που πουλάνε
Η Alpha bank που πουλάει το Neptune 1,8 δισεκ. NPEs θα δανείσει το Fortress για να αγοράσει ή η Eurobank;
Το ερώτημα αυτό τίθεται μετά την απόφαση της Εθνικής να δανείσει το Bain Capital για να προχωρήσει η πώληση προβληματικών δανείων.
Στο παρελθόν οι ξένες τράπεζες δάνειζαν τα διεθνή funds που αγόραζαν ελληνικά προβληματικά δάνεια με μια σχέση επί του τιμήματος 50% συμμετοχή του fund και 50% δανεισμός.
Οι ξένες τράπεζες δεν δανείζουν πλέον έναντι NPEs καθώς θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο σημείο οι ίδιες οι τράπεζες που πουλάνε προβληματικά δάνεια να χρηματοδοτούν το τίμημα όπως στην περίπτωση της Εθνικής όπου η Bain Capital για τίμημα 336 εκατ ευρώ σχεδόν 160 με 170 εκατ τα κατέβαλλε μετρητά και τα υπόλοιπα 160 εκατ πήρε δάνειο από την Εθνική που έβαλε ως εγγύηση όλο το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων που πούλησε.
Κάτι αντίστοιχο θα αναμενόταν και στην Alpha bank που πουλάει στην Fortress το πρόγραμμα Neptune το οποίο αφορά 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η Alpha bank θα αναμενόταν να χρηματοδοτήσει το τίμημα που θα προσφέρει η Fortress περίπου 200 εκατ σε σύνολο 400 εκατ ευρώ εκτιμώμενου τιμήματος.
Όμως υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν την Eurobank να θέλει να χρηματοδοτήσει την Fortress ώστε να πάρει το πρόγραμμα Neptune βάζοντας ως εγγύηση όλο το προς πώληση χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει κλείσει deal με την Dovalue στην οποία συμμετέχει έμμεσα η Fortress μέσω της Softbank και η Bain Capital.
O ιαπωνικός επενδυτικός όμιλος Softbank έχει εξαγοράσει την Fortress.
Όπως έχει αναλυθεί για κάποιο διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα νέα προβληματικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούν το τίμημα για τα NPEs που πουλάνε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης