Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για μερική ήττα της Α. Μέρκελ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ-Μπορεί να έχει χάσει αυτή τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο-Ισπανοί και Ιταλοί την στρίμωξαν στη γωνία-Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

tags :
  Για μερική ήττα της Α. Μέρκελ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ-Μπορεί να έχει χάσει αυτή τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο-Ισπανοί και Ιταλοί την στρίμωξαν στη γωνία-Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία
"Η Μέρκελ μπορεί να έχει χάσει αυτή τη μάχη αλλά σίγουρα δεν έχει χάσει τον πόλεμο" επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα "Guardian". Αν κάποιος στην Ισπανία πιστεύει ότι η Γερμανία έχει γράψει λευκή επιταγή για τις αφερρέγυες τράπεζες της χώρας καλά θα κάνου να το ξανασκεφτούν. Από την άλλη κάθε άλλαγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Η επικύρωση απαιτεί απαιτεί την έγκριση το δικαστηρίου, το οποίο μπορεί να αποφασίσει μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει σε αλλάγή του συντάγματος και τη Γερμανία σε δημοψήφισμα, για πρώτη φορά μετά το πόλεμο. Ομως πέρα από τον μάχη της Μέρκελ, υπάρχουν ένα σωρό ακόμη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν Η ισπανική αγορά ακινήτων είναι ακόμα σε κατάρρευση, όπως και η αξία των τραπεζικών τους δανείων. Τίποτα στο πακέτο διάσωσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η αγορά ακινήτων της χώρας δεν μπορεί να ανακάμψει σε μια δεκατία Αυτό σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες θα συνεχίσουν να "ασθενούν" , ενώ η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μαραζώνει. Ωστόσο υπάρχει μία ακόμη χώρα σύμφωνα με τους "Guardian" που πλήττεται από τη συμφωνία και αυτή είναι η Μεγάλη Βρεταννία. "Χωρίς να είναι μέλος της Ευρωζώνης, η Μεγάλη Βρατανία άφησε τις Βρυξέλλες νωρίς. Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές ότι καλύτερα να είναι ένας παίκτης λιγότερος που θα καθορίζει τις εξελίξεις στη Ευρωζώνη παρά ένας "ταραξίας" μέσα σε αυτή" επισημαίνεται χαρακτηρστικά.
Από την άλλη «Φράου Νάιν» αποκαλεί την Ανγκελα Μέρκελ ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια άκαμπτη ηγέτης που δεν επιθυμεί να ρισκάρει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υπερασπιστεί το ευρώ. Ομως σύμφωνα με το BBC, η κ. Μέρκελ έκανε σημαντικές υποχωρήσεις στις Βρυξέλλες. Όμως «έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες», γράφει στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού. «Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί _ με την υποστήριξη των Γάλλων _ την στρίμωξαν σε μια γωνία. Την προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο με το υψηλό κόστος δανεισμού. Οι δυο αυτές χώρες δεν ήταν διατεθειμένες να φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους».Η πρώτη παραχώρηση της καγκελάριου ήταν να επιτρέψει στο κύριο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να στηρίξει ευθέως τις τράπεζες. Τα χρήματα δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν μέσω των κυβερνήσεων όπως γίνεται σήμερα.Η μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφική.
«Όταν διατέθηκαν 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, αυξήθηκαν τα χρέη της ισπανικής κυβέρνησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κύκλο των αδύναμων τραπεζών που υπονομεύουν τις κυβερνήσεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.Αλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος δήλωνε ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ με το να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στις τράπεζες διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιη ότι θα τα πάρει πίσω. Ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) _ το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο _ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να μειώνει το κόστος δανεισμού μιας χώρας.Αυτο σημαίνει ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, που στηρίζεται με χρήματα των φορολογούμενων, θα αποκτήσει μερίδιο στις αποτυχημένες τράπεζες. «Το ρίσκο αυξήθηκε. Οι γερμανοί φορολογούμενοι αύξησαν τις υποχρεώσεις τους. Στο μέλλον, μια κατάρρευση τραπεζών δεν θα πέφτει πια στους ώμους των εθνικών ταμείων αλλά του ESM, στον οποίο η Γερμανία έχει την υψηλότερη συμβολή». Η Μέρκελ, από την πλευρά της, θα πει ότι πρόκειται για συμβιβασμό. Η ίδια επέτυχε να οριστεί ένας επιτηρητής για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης _ «μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση. Η καγκελάριος θεωρεί ότι αυτό είναι ένας σημαντικός μοχλός ελέγχου των τραπεζών».Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC τα μέτρα αυτά θα χαλαρώσουν την πίεση στις αγορές. Όμως το ESM διαθέτει προς το παρόν μόνο 500 δισ. ευρώ «τα οποία μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και οι αγορές να ζητήσουν περισσότερα. Δεν είναι σαφές πόσο βαθιές είναι οι τρύπες στις τράπεζες της ευρωζώνης». Οπως αναφέρει «η ευρωζώνη δεσμεύτηκε ότι θα πάρει τον δρόμο προς την "πραγματική" νομισματική και οικονομική ένωση. Η κατεύθυνση είναι προς την πολιτική ένωση. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά οι χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες».Και καταλήγει «κερδίσαμε χρόνο» ενώ «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν τις προσδοκίες». Από την άλλη η Deutsche Velle κάνει λόγο για μερική ήττα της Μέρκελ, καθώη Ιταλία και η Ισπανία άσκησαν πιέσεις κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απευθείας χορήγηση βοήθειας και, από ότι όλα δείχνουν, πήραν αυτά που ζητούσαν. Η πρόσβαση σε οικονομική στήριξη από το μηχανισμό στήριξης διευκολύνεται από εδώ και στο εξής.
Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επέστρεψε χωρίς μια μερική νίκη πίσω στο Βερολίνο. Έτσι επέβαλε για παράδειγμα ότι, σε περίπτωση που η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια, να μην την λάβει χωρίς όρους. Θα πρέπει να διατυπωθεί και να συμφωνηθεί διακήρυξη προθέσεων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει λόγο και ρόλο στην απόφαση. Στο παράδειγμα της Ιταλίας αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευθεί με συμφωνία ότι θα περιορίσει το έλλειμμα και θα εφαρμόσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση της οικονομίας.
Μια ακόμα επιτυχία της Αγκελα Μέρκελ ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στη σύσταση ευρωπαϊκής εποπτικής τραπεζικής αρχής. Στο προοίμιο της Συνόδου το Βερολίνο είχε ζητήσει για την αρχή διασυνοριακούς ελέγχους και δικαίωμα παρέμβασης. Οι 27 συμφώνησαν ότι η τραπεζική αρχή θα συστεγάζεται με την ΕΚΤ, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει το ταχύτερο, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικές προτάσεις.
"Κατά την την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ βρέθηκε να αντιμετωπίζει επίμονους αντιπάλους: τον Mario Monti, τον γλυκομίλητο τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ιταλίας, και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande, ο οποίος ήρθε στην εξουσία και το Μάιο και υπόσχεται να αλλάξει τις προετεραιότητες της Ευρώπης από την λιτότητα, στην ανάπτυξη και ο οποίος έπεισε την κα Μέρκελ να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ευρωζώνη", αναφέρει σε άρθρο της η New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ιταλός ηγέτης ήρθε στις Βρυξέλλες με ένα απλό σχέδιο που βασίζεται στη γνώση ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να φύγουν από την Σύνοδο Κορυφής με άδεια χέρια. Ιταλία και Ισπανία, όπως ο ίδιος τελικά κατέστησε σαφές στην κ. Μέρκελ είναι ότι θα μπλοκάρουν όλες τις συμφωνίες - συμπεριλαμβανομένου και του συμφώνου ανάπτυξης  - μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν να δώσουν άμεσα τα νέα κεφάλαια διάσωσης της Ευρώπης  για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών. "Νόμιζα ότι ήταν λίγο εξωπραγματικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για μια δέσμη μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, ενώ  δεν στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας.Ένας έξυπνος οργανωτής, ο κ. Monti έχει επίσης ισχυρή στήριξη από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει άμεσες αρνητικές επιδράσεις και στις ΗΠΑ, ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις του με την κ. Μέρκελ ήταν εξαντλητικές.  
Μάλιστα ο κ. Monti χρησιμοποίησε την μεγαλύτερη αδυναμία της χώρας - στην προκειμένη περίπτωση, το τεράστιο χρέος της και της απειλής που προκύπτει για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Monti να βάλει ξανά την Ιταλία στην διπλωματική σκακιέρα. "Έχει ενισχυθεί όχι μόνο τη δική του θέση αλλά η θέση της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή συναυλία", δήλωσε ο Wichard Woyke, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. "Σε μια εποχή όπου η γερμανο-γαλλικό άξονα δεν λειτουργεί πλέον όπως ήταν, σε μια εποχή που η κα Μέρκελ έχει χάσει την υποστήριξη για την πολιτική της, η στιγμή ήταν κατάλληλη για την Ιταλία να επιστρέψει στην θέση που της αρμόζει", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης