Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεσμική υποκρισία ΕΚΤ και οίκων αξιολόγησης – Η βιασύνη της Fitch διέσωσε τα ελληνικά ομόλογα, κινδύνευαν να τεθούν εκτός του προγράμματος Πανδημίας

Θεσμική υποκρισία ΕΚΤ και οίκων αξιολόγησης – Η βιασύνη της Fitch διέσωσε τα ελληνικά ομόλογα, κινδύνευαν να τεθούν εκτός του προγράμματος Πανδημίας
Η επίσπευση της Fitch να υποβαθμίσει μόνο τις προοπτικές αλλά όχι την πιστοληπτική ικανότητα που διατηρείται στο ΒΒ αποτελεί πολιτική απόφαση και σκηνοθετημένη στρατηγική οίκων αξιολόγησης και ΕΚΤ.
Η βιβλικών διαστάσεων οικονομική κρίση την οποία προκάλεσε παγκοσμίως ο κορωνοιός, αποκάλυψε πολλές αλήθειες μεταξύ πολλών και για την Ελλάδα, το πώς αντιμετώπισαν την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης χρέους, δανειστές, θεσμοί κ.α.
Ο παγκόσμιος πανικός είχε ως αποτέλεσμα περίπου 8,2 τρισεκ. δολάρια να ανακοινωθούν, ότι θα δαπανηθούν υπό την μορφή δημοσιονομικών κινήτρων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 3,3 με 3,4 τρισεκ. δολάρια διεθνώς.
Ταυτόχρονα υπήρξε και μια οργανωμένη παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες με αποφάσεις, ότι θα αγοράσουν τα πάντα μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης περίπου 4,7 τρισεκ. δολάρια.
Ο πανικός κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών έχει διαφορετικά κίνητρα.
Οι κυβερνήσεις κατανόησαν ότι εάν δεν δαπανήσουν τώρα, εάν δεν προστατέψουν τις θέσεις εργασίας, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον και ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο τις διεθνείς οικονομίες που διολίσθαιναν άπαξ και ο ανοδικός οικονομικός κύκλος είχε φθάσει τα 11 χρόνια.
Όμως επί πολλά χρόνια ειδικά στην Ευρώπη υιοθετούσαν μοντέλα οικονομικής λιτότητας, υιοθετούσαν λογικές αυστηρών μεταρρυθμίσεων και επέβαλλαν μνημόνια με σκληρά μέτρα.
Οι κεντρικές τράπεζες πανικοβλήθηκαν αφενός γιατί έχοντας ήδη αγοράσει σχεδόν τα πάντα εάν συνεχιζόταν η κατάρρευση των αγορών θα υποχρεώνονταν σε πολλές ζημίες αφετέρου γιατί οποιαδήποτε οικονομική κατάρρευση θα οδηγούσε και σε κατάρρευση των νομισματικών στρατηγικών τους.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοιός αποκάλυψε και ορισμένες αλήθειες, αλήθειες που σχετίζονται με την θεσμική υποκρισία των οίκων αξιολόγησης, την θεσμική υποκρισία πολλών χωρών της ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας, την θεσμική υποκρισία της ΕΚΤ.
Η μόνη χώρα που και στο παρελθόν και στο παρόν είναι συνεπής είναι η Γερμανία.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με βάση τα δεδομένα στην Ευρώπη το 2020 θα χαθεί περίπου 1 τρισεκ. ευρώ σε ΑΕΠ.
Θα προκληθούν σοβαρές δημοσιονομικές εκτροπές και τα ελλείμματα θα εκτοξευθούν.
Διεθνώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μπορούσαν να φθάσουν στα 3,4 τρισεκ. δολάρια.
Η Ελλάδα θα εμφανίσει μια απώλεια ΑΕΠ, περίπου 15 δισεκ. ή πτώση -7% με -9% του ΑΕΠ, το χρέος θα αυξηθεί στο 190% με 200% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% με 8% του ΑΕΠ.
Η εικόνα δραματικής επιδείνωσης θα οδηγούσε αμέσως σε επιθετικές υποβαθμίσεις ήδη θα είχαν σπεύσει οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS να υποβαθμίσουν την Ελλάδα.
Η Moody’s ανέφερε ότι δεν θα υποβαθμίσει την Ιταλία, επειδή το κραχ στην οικονομία της Ιταλίας που ζητάει στα όρια της ελεημοσύνης επιχορηγήσεις και όχι δάνεια από την ευρωζώνη… θα είναι προσωρινό.
Για την Ελλάδα όμως τα τελευταία 8 χρόνια δεν ήταν τίποτε προσωρινό.

Η Fitch διασώζει τα ελληνικά ομόλογα... που κινδύνευαν να τεθούν εκτός προγράμματος Πανδημίας

Η Fitch υποβάθμισε το outlook τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές αλλά η αξιολόγηση της Fitch είναι σχεδόν ανέκδοτο.
Όμως υπήρξε βιασύνη, βιασύνη να προχωρήσει σε αξιολόγηση της Ελλάδος στις 23 Απριλίου 2020 αντί τις προγραμματισμένης αξιολόγησης στις 24 Ιουλίου 2020.   
Η Fitch προβλέπει ύφεση -8%, χρέος έως 200% του ΑΕΠ και δημοσιονομικά ελλείμματα και το 2020 και το 2021.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εκτροπής… βλέπει σταθερές τις προοπτικές.
Την ίδια στιγμή η Fitch δεν μπορεί να προβλέψει βραχυπρόθεσμα αλλά μπορεί να προβλέψει το 2021 τι θα συμβεί με μεγάλη ακρίβεια.
Είναι προφανές ότι οι οίκοι αξιολόγησης απέναντι σε ένα παγκόσμιο σοκ απαντούν με ουδετερότητα.
Η επιχειρηματολογία τη Fitch ότι δεν μπορούσε να περιμένει έως τις 24 Ιουλίου 2020 όπου αναμενόταν η επίσημη αξιολόγηση, αλλά  έπρεπε λόγω των μεγάλων αλλαγών στην οικονομία να επισπεύσει την αξιολόγηση της υποκρύπτει κάτι σοβαρό….
Και η Standard and Poor’s αλλά και η DBRS στις 24 Απριλίου θα υποβαθμίσουν τις προοπτικές της Ελλάδος, όπως έχει αναφέρει το bankingnews.
Όμως με πολύ χειρότερες προδιαγραφές σήμερα στην οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν προοπτικές, ενώ τα τελευταία χρόνια υποβάθμιζαν επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της  Ελλάδας η οποία εμφάνιζε κάποιες περιόδους καλύτερα οικονομικά στοιχεία από ότι την τρέχουσα περίοδο.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προβεί σε ένα μορατόριουμ απέναντι στις κεντρικές τράπεζες καθώς έτσι μπορεί να εξηγηθεί η βιασύνη της ΕΚΤ να αποδεχθεί και ομόλογα έως ΒΒ δηλαδή ομόλογα σκουπίδια για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η εξέλιξη αυτή βοηθάει την Ιταλία εάν υποβαθμιστεί στο μέλλον αλλά βοηθάει άμεσα και την Ελλάδα.

Τι κρύβει η βιασύνη της Fitch για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ δηλαδή με την κατώτερη βαθμολογία που αποδέχεται η ΕΚΤ στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...μετά την ελαστικοποίηση του.
Η Ελλάδα όμως δεν είναι στο κανονικό πρόγραμμα QE αλλά στο Πρόγραμμα Πανδημίας που δεν απαιτεί βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας.
Η βαθμολογία ΒΒ όμως είναι το άτυπο όριο... για τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα Πανδημίας.
Εάν η Ελλάδα πέσει και κάτω από ΒΒ τότε δεν θα μπορεί να βρίσκεται ούτε στο πρόγραμμα Πανδημίας με βάση ασφαλείς πληροφορίες.
Εάν η Ελλάδα χάσει το ΒΒ αυτομάτως θα βγει από το πρόγραμμα Πανδημίας και αυτομάτως θα εκτοξευθούν τα ελληνικά ομόλογα στο 4% με 4,5% από 2,30% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ξυπνούσε μνήμες 2012, με ακραία κερδοσκοπία και πέραν της κρίσης του κορωνοιού θα προκαλούσε και κρίση χρέους. 
(Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και προσπαθεί εικονικά να το συντηρεί κρατώντας χαμηλά τις αποδόσεις, δηλαδή το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους)
Η επίσπευση λοιπόν της Fitch να υποβαθμίσει μόνο τις προοπτικές αλλά όχι την πιστοληπτική ικανότητα που διατηρείται στο ΒΒ αποτελεί πολιτική απόφαση και σκηνοθετημένη στρατηγική οίκων αξιολόγησης και ΕΚΤ.
Η Fitch σύμφωνα με πληροφορίες πήρε εντολή από την ΕΚΤ να προβεί στην εσπευσμένη αξιολόγηση της Ελλάδος ώστε να αποτελέσει σηματωρό και για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι μόνο η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ, η γερμανική Scope που επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ δεν προσμετράται από την ΕΚΤ.
Όμως επί 8 χρόνια που ήταν μόνη της η Ελλάδα, δίνοντας μάχη με το χρέος, μάχη με την ύφεση και την ανεργία, μάχη με την λιτότητα και τα μνημόνια, υπήρχε σκηνοθετημένη στρατηγική από τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ να τιμωρήσουν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης σε επιλεκτική χρεοκοπία από τους ίδιους οίκους που σήμερα… σπεύδουν να πάρουν εντολές από την ΕΚΤ.

Θεσμική υποκρισία της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επέμενε ότι δεν μπορεί να αποδέχεται ομόλογα σκουπίδια γιατί το απαγορεύει το καταστατικό της.
Η κρίση του κορωνοιού και ο κίνδυνος υποβάθμισης της Ιταλίας οδήγησε την ΕΚΤ να δέχεται και ομόλογα σκουπίδια για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ θα είναι διατεθειμένη να αγοράζει ομόλογα και από τον σκουπιδοτενεκέ για να μην καταρρεύσει το φαύλο και τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες μας έχουν πει… ότι είναι θεσμικοί παράγοντες, δεν κινδυνολογούν.
Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ διορισμένη από την Γαλλία, ενίοτε μπερδεύει την ιδιότητα με αυτή που είχε πριν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και… πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 23/4/2020 επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι θα έρθει ύφεση -15% το 2020 στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν παγιδεύτηκαν από την τρομοκρατία της Lagarde.
Όμως πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο επί εποχής Draghi στην ΕΚΤ, Renzi στην Ιταλία, ή του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία που ήταν η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα;
Για όσους έχουν μνήμη χάμστερ να θυμίσουμε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας δεν ήταν δίπλα στην Ελλάδα τα 8 χρόνια ύφεσης και μνημονίων ταυτίζονταν όλοι με την Γερμανία η οποία είναι η μόνη που τότε και σήμερα δηλώνει πίστη στους κανόνες.
Να θυμίσουμε και στους νεοέλληνες υποκριτές που έχουν μνήμη χάμστερ ότι στην Ελλάδα αυτοκτόνησαν περισσότεροι από τα μνημόνια από ότι πέθαναν από τον κορωνοιό.
Τα κράτη της ευρωζώνης ποδοπάτησαν τους κανόνες για το χρέος και τα ελλείμματα με το πρώτο βήξιμο του κορωνοιού, στην Ελλάδα όμως όπου πολίτες αυτοκτόνησαν από την κατάθλιψη δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.
Ο Draghi ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρα σκληρός με την Ελλάδα και για να δώσουν ένα αστείο waiver – επί εποχής του – έπρεπε να συνεδριάσει 4 φορές η ΕΚΤ σε διάστημα 7 μηνών.
Η Ελλάδα ήταν και είναι ο ασήμαντος και αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, ήταν αμελητέα ποσότητα και η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της τιμωρίας και παραδειγματισμού.
Ο κορωνοιός ήρθε να αποδείξει πόσο υποκριτές είναι οι ευρωπαίοι, η ΕΚΤ και οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι πληρώνονται 45 με 75 χιλιάδες ευρώ για τις αξιολογήσεις τους… πέραν άλλων δουλειών που παίρνουν από κάθε κυβέρνηση.
Η μόνη χώρα που ήταν συνεπής ήταν και είναι η Γερμανία, μπορεί να φέρθηκε σκληρά στην Ελλάδα, αλλά όπως απέδειξε και ο κορωνοιός συνεχίζει να έχει τις ίδιες θέσεις, παραμένει πιστή στους δημοσιονομικούς κανόνες και γενικώς στην οικονομική πειθαρχία όλα αυτά τα χρόνια.

Υποσημείωση

Τα ελληνικά ομόλογα πριν λίγες εβδομάδες εντάχθηκαν από την πίσω πόρτα στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ.
Εάν έβγαιναν κακήν κακώς με αυτό τον τρόπο θα εξελισσόταν όλο αυτό σε φιάσκο, τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την Ελλάδα. 

 
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης