Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορθά η Γερμανία μπλοκάρει το corona bond για το καλό των χωρών της Νότιας Ευρώπης

Ορθά η Γερμανία μπλοκάρει το corona bond για το καλό των χωρών της Νότιας Ευρώπης
Το corona bond θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερα τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης
Γιατί ορθά η Γερμανία μπλοκάρει το corona bond;
Το bankingnews πολύ πριν ασχοληθούν όλοι με τα ευρωομόλογα ή corona bond είχε αναφερθεί στα θετικά και πολλά αρνητικά της έκδοσης τέτοιων ομολόγων.
Η Ελλάδα και οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης, με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με πολύ επιδεινωμένο προφίλ χρέους και με ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία στις κρίσεις εξυπηρετούνται από την έκδοση corona bond καθώς χώρες όπως η Γερμανία θα εγγυηθούν την τιμολόγηση, θα εγγυηθούν την σταθερότητα.
Έτσι λοιπόν εύλογα η Ελλάδα ζήτησε corona bond αλλά στην πράξη η Γερμανία δεν θα πρέπει να κάνει πίσω για τους εξής λόγους και δεν θα επικαλεστούμε τεχνικούς λόγους.
1)Υπάρχει όντως ζήτημα έκρηξης του χρέους, ήδη ο ESM υποστηρίζει ότι το χρέος της ευρωζώνης θα αυξηθεί 20% με 30%.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυξάνουν δραματικά το χρέος, έχει επισημανθεί ότι η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από τον κορωνοιό.
2)Υπάρχει θέμα moral hazard ηθικού κινδύνου γιατί με έκδοση ευρωομολόγων ή corona bond οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης δεν θα είναι συνεπείς μακροπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους.
3)Υπάρχει και ένα ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο, τα οικονομικά της Ευρώπης δραματικά επιδεινώνονται, το χρέος εκτινάσσεται 20% με 30% τα δημοσιονομικά ελλείμματα επίσης εκτινάσσονται γενικώς το οικονομικό προφίλ της Ευρώπης επιδεινώνεται.
Εάν προστεθεί ένα ακόμη εργαλείο δημοσιονομικής εκτροπής, εκτροπής χρέους τότε η Ευρώπη θα πάει από το κακό στο χειρότερο.
Χρειάζεται λοιπόν το όχι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική ασυδοσία.
4)Η Ιταλία περνάει μια μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική και σίγουρα όλοι οι πολίτες του κόσμου εύχονται να την ξεπεράσει γρήγορα.
Όμως η κυβέρνηση Conte δεν έχει κάνει πολλά, μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα για να τονώσει την ιταλική οικονομία, όπως επίσης και η κυβέρνηση της Ισπανίας.
5)Η εξομοίωση οικονομιών γιατί αυτό σημαίνει corona bond είναι λάθος μήνυμα στις αγορές όταν υπάρχουν τεράστιες οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και δεν έχει προχωρήσει η οικονομική ένωση στην πράξη.
Τα spread των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης είναι τεχνηένως κοντά απόρροια της χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.
Η ΕΚΤ με τις πολιτικές χειραγώγησης έχει κατασκευάσει ένα ψευδεπίγραφο κόσμο, πλάνης, παραπλάνησης και εικονικής πραγματικότητας.
6)Τεχνικοί λόγοι ότι θα χρειαστούν 1 με 3 χρόνια για να εκδοθεί corona bond και άλλα είναι επιχειρήματα που δεν θα επικαλεστούμε.
Η έκδοση corona bond είναι λάθος για την Ευρώπη, μπορεί να βολεύει την Ελλάδα ή τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά είναι λάθος ως εργαλείο διαχείρισης κρίσεων.
7)O ESM έχει εργαλεία παροχής ρευστότητας, δάνεια μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL όπου θα μπορούσε να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής από 2 σε 4 χρόνια ή και περισσότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης