Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς ζητάει 460 εκατ για τα 530 εκατ δάνεια της MIG από Comer ή Emma – Σχήμα ελλήνων εφοπλιστών και Fortress προσφέρουν 365 εκατ για Attica

Η Πειραιώς ζητάει 460 εκατ για τα 530 εκατ δάνεια της MIG από Comer ή Emma – Σχήμα ελλήνων εφοπλιστών και Fortress προσφέρουν 365 εκατ για Attica
H συμμετοχή ελλήνων εφοπλιστών για την Attica Group ετέθη ως προαπαιτούμενο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι μια ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία δεν θα καταλήξει σε λάθος χέρια… π.χ. τούρκους επιχειρηματίες.
Σημαντικές εξελίξεις σε δύο μέτωπα αναμένεται να λάβουν χώρα πολύ άμεσα με επίκεντρο την MIG την Marfin Investment Group.
Από την μια η Πειραιώς οριοθετεί το deal για την πώληση των δανείων της MIG των 530 εκατ στα 460 εκατ ή haircut περίπου 14%.
Από την άλλη ενώ το ενδιαφέρον που διέγνωσε η UBS ως σύμβουλος για την Attica Group που διαχειρίζεται τα πλοία Blue star κ.α. είναι προορισμένο διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις – και με εμπλοκή της κυβέρνησης – και έχει βρεθεί μεικτό σχήμα που αποτελείται από ισχυρούς έλληνες εφοπλιστές αλλά και το Fortress που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Attica group με προσφορά κοντά στα 365 εκατ ευρώ.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές το Fortress μαζί με το σχήμα των ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica Group.
To Fortress έως πρότινος ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Attica Group μέσω του ομολογιακού, αποχώρησε και τώρα θέλει να τοποθετηθεί εκ νέου στην Attica Group.
H συμμετοχή ελλήνων εφοπλιστών ετέθη ως προαπαιτούμενο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι μια ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία δεν θα καταλήξει σε λάθος χέρια… π.χ. τούρκους επιχειρηματίες.
Και ενώ υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Attica Group που διαχειρίζεται τα πλοία το ενδιαφέρον εστιάζεται στην MIG.
Πρακτικά θα ήθελε ο νέος επενδυτής της MIG να αποφασίσει την πώληση της Attica Group οπότε ίσως συνδυαστεί ένα deal με την MIG και ακολούθως να πωληθεί η Attica Group.
Ωστόσο δεν είναι θέσφατο ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Ως προς το σκέλος της MIG το νεότερο στοιχείο είναι ότι η Πειραιώς ως βασικός δανειστής και ως μέτοχος με ποσοστό 31,4% έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η Πειραιώς ζητάει 460 εκατ προσφορά για τα 530 εκατ δάνεια δηλαδή ένα πολύ μικρό haircut μόλις 14%.
Με προαπαιτούμενο 460 εκατ σημαίνει ότι ο επενδυτής η Ιρλανδική Comer που δραστηριοποιείται στο real estate ή η Emma που συνδέεται με τον ΟΠΑΠ και είναι Τσεχικών συμφερόντων είτε ότι θα καταβάλλει 300 εκατ και παίρνει δάνειο 160 εκατ από την Πειραιώς είτε καταβάλλει 460 εκατ και αγοράζει τα δάνεια της MIG σε επίπεδο μητρικής.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Ιρλανδική Comer που δραστηριοποιείται στα ακίνητα δεν φαίνεται να έχει εξειδίκευση στις εταιρίες συμμετοχών με αντικείμενο εκτός real estate ενώ η Emma ενδιαφέρεται στρατηγικά για την Vivartia.
Εφόσον υπάρξει deal η Πειραιώς σε επόμενη φάση θα πουλήσει και τις μετοχές που κατέχει στην MIG περίπου 31% σε τιμή μεταξύ 0,20 με 0,30 ευρώ.
Πρόταση που υποβλήθηκε στην οικογένεια Τζώρτζη που κατέχει σχεδόν το 7% της MIG στα 0,25 ευρώ απορρίφθηκε.

Τι θα κερδίσει η Πειραιώς;

Στο 9μηνο του 2019 η Πειραιώς στις λογιστικές καταστάσεις ανέφερε ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά ανοίγματα έφθασαν στα 489 εκατ ευρώ ενέταξε και άλλα 700 εκατ δάνεια στην κατηγορία NPEs για τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους.
Προφανώς και τα δάνεια αυτά αφορούν το σύνολο των δανείων της MIG ως εταιρία συμμετοχών περίπου 550 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει όμως τεχνικοί και στρατηγικοί λόγοι;
Οι τεχνικοί λόγοι σχετίζονται με τις αναθεωρήσεις που ζήτησε ο SSM και στρατηγικοί λόγοι σχετίζεται με προφανώς νέο σχεδιασμό της τράπεζας Πειραιώς για την MIG.
Η Πειραιώς έχει διενεργήσει πρόβλεψη όχι 700 εκατ αυτή δεν είναι πραγματική πρόβλεψη αλλά λογιστική απεικόνιση των δανείων της MIG αλλά περίπου 80 εκατ ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι εάν πουληθούν τα δάνεια στα 460 εκατ θα εγγράψει κέρδος αλλά… ταυτόχρονα όλα τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στην MIG θα μετατραπούν σε ενήμερα.
Άρα ένα βάρος στον ισολογισμό της Πειραιώς θα μειωθεί και ταυτόχρονα ο νέος επενδυτής στην MIG θα μπορεί να προβεί σε διάφορες επενδυτικές και στρατηγικές κινήσεις.
Το τι κερδίζει η Πειραιώς από το deal είναι εμφανές.
Κερδίζει 250 εκατ και ταυτόχρονα μετατροπή των 550 εκατ δανείων της MIG σε ενήμερα με θετικές προφανώς επιδράσεις στον ισολογισμό της Πειραιώς.

Τι θα κερδίσει η Comer Group εάν πλειοδοτήσει;     

Πέραν από το γεγονός ότι θα έχει χρησιμοποιήσει και τραπεζικό δανεισμό άρα θα έχει μειώσει το ρίσκο της στην Ελλάδα, σχεδιάζει να πουλήσει την Attica group.
Υπάρχει σχήμα ενδιαφερομένων εφοπλιστές μαζί με την Fortress για την Attica group θυγατρική της MIG στα 365 εκατ ευρώ.
Άρα η Comer θα έχει επενδύσει 300 εκατ θα έχει πάρει δάνειο 160 εκατ και θα πουλήσει 365 εκατ την Attica Group.
Η Comer θα έχει ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της στην Ελλάδα και την MIG με αυτό το μηχανισμό – τέχνασμα, θα ποντάρει στην ανάκαμψη της MIG και η Πειραιώς θα έχει ενισχύσει ρευστότητα και δομή ισολογισμού μέσω μετατροπής μη ενήμερων δανείων σε ενήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης