Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Τέλη Φεβρουαρίου η αίτηση για Ηρακλή, θα προηγηθεί η αξιολόγηση DBRS – Το Capital Group τελειώνει πωλήσεις

Eurobank: Τέλη Φεβρουαρίου η αίτηση για Ηρακλή, θα προηγηθεί η αξιολόγηση DBRS – Το Capital Group τελειώνει πωλήσεις
Ως προς την χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της Eurobank πιέστηκε το τελευταίο διάστημα γιατί το Capital Group μείωσε την επενδυτική του θέση στα 182,23 εκατ μετοχές
Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 θα υποβάλλει η Eurobank την αίτηση για την ένταξη της στον Ηρακλή μέσω της τιτλοποίησης Cairo ύψους 7,5 δισεκ.
Πριν την υποβολή της αίτησης θα έχει αξιολογηθεί το χαρτοφυλάκιο NPEs από τον Καναδικό οίκο DBRs με στόχο τα διαμορφωθεί η βαθμολογία σε ΒΒ- κατ΄ ελάχιστον.
Εν συνεχεία η Eurobank στα 4 σαββατοκύριακα του Μαρτίου αρχής γενόμενης από 7 και 8 Μαρτίου και μέχρι 28 με 29 Μαρτίου σχεδιάζει την μετάπτωση των μηχανογραφικών συστημάτων ώστε να αποφευχθούν μηχανογραφικά και τεχνικά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ στο διάστημα 14 με 21 Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την μεταφορά 500 περίπου εργαζομένων από την Eurobank στην FPS.
Από τις αρχές Απριλίου η Eurobank θα λειτουργεί ως δύο τράπεζες, η νέα Eurobank η υγιής και η FPS που έχει πάρει πάνω της όλα τα προβληματικά δάνεια.
Η ολοκλήρωση ένταξης του Cairo στον Ηρακλή αναμένεται το αργότερο τον Μάιο 2020.
Ως προς την χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της Eurobank πιέστηκε το τελευταίο διάστημα γιατί το Capital Group μείωσε την επενδυτική του θέση στα 182,23 εκατ μετοχές ή 4,98% ή σαχεδόν 1,2 εκατ μετοχές.
Ωστόσο οι πωλήσεις ολοκληρώνονται και η Eurobank αναμένεται εκ νέου να ανακάμψει.

Eurobank: Τα 288 εκατ. από την DoValue στο δ΄ τρίμηνο 2019 και η ζημία 1,5 δισ στο α΄ τρίμηνο 2020

Κέρδη 300 εκατ ευρώ θα εμφανίσει η Eurobank το 2020 αφαιρώντας τις έκτακτες προβλέψεις που θα διενεργήσει στο α΄ τρίμηνο του 2020 λόγω του εμπροσθοβαρούς σχεδίου εξυγίανσης και μείωσης των NPEs.
Μαζί με τις έκτακτες προβλέψεις οι επιδόσεις της τράπεζας μεταβάλλονται ριζικά.
Η Eurobank θα περάσει στο δ΄ τρίμηνο του 2019 τα κέρδη των 288 εκατ από την DoValue
Ακολούθως στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα εγγράψει την ζημία των 1,5 δισεκ. ευρώ καθώς αυτό θα είναι το κόστος της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης.
Το 1,5 δισεκ. θα επιβαρύνει την καλή νέα Eurobank αλλά δεν θα ενεργοποιήσει τον νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δεν θα υπάρξει δηλαδή απαίτηση του δημοσίου για αύξηση λόγω αυτής της έκτακτης ζημίας.
Τα κεφάλαια της Eurobank θα μειωθούν από 6,12 δισεκ. tangible book σε 4,6 δισεκ.
Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης λοιπόν στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2020 η Eurobank θα εγγράψει ζημία 1,5 δισεκ. ευρώ θα χάσει ότι νέα κεφάλαια πρόσθεσε μαζί με της Grivalia αλλά θα έχει δραστικά εξυγιανθεί καθώς τα NPEs θα μειωθούν στο 15%.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών η νέα Eurobank θα προχωρήσει σε έκδοση tier 2 με στόχο να αντλήσει 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο περίπου 4% με 4,1%.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς είχε εκδώσει tier 2 με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική 8,25%.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μεγάλη βελτίωση και το ομολογιακό της Εθνικής εμφανίζει στην δευτερογενή αγορά απόδοση 4,5%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την μετοχή της Eurobank;

Η Eurobank βρίσκεται στα 0,8250 ευρώ κινείται κάτω από τον ιδεατό στόχο των 0,98 με 1 ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι θα συμβούν τα εξής
1)Η Eurobank θα εμφανίσει αύξηση εκτάκτων κερδών στο δ΄ τρίμηνο του 2019 από την DoValue
2)Στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα εμφανίσει μεγάλη ζημία περί το 1,5 δισεκ. ευρώ λόγω εξυγίανσης – θα περάσει ως πρόβλεψη –
3)Τα κεφάλαια θα μειωθούν οπότε η σχέση P/BV επιδεινώνεται καθώς η λογιστική αξία μειώνεται
4)Για το 2020 τα κέρδη εξαιρώντας την έκτακτη ζημία θα ανέλθουν στα 300 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης