Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο είναι το σχέδιο για την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες - Οι 3 όροι

Ποιο είναι το σχέδιο για την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες - Οι 3 όροι
Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των θεσμών
Έναν θεσμικό απολογισμό πεπραγμένων και νέων σχεδίων για τα χρόνια που πέρασαν αλλά και για τα επόμενα ως το τέλος του 2022 οπότε και θα πρέπει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες θα πρέπει να προετοιμάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα πρότυπα άλλων οργανισμών όπως για παράδειγμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου υπήρξε ανοιχτό στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης και η προετοιμασία φαίνεται πως είχε ξεκινήσει όπως άλλωστε δήλωναν οι θεσμοί σε σχετικά έγγραφα κοσμικού και μη χαρακτήρα (επίσημα κείμενα αλλά και ανταλλαγή αλληλογραφίας).
Επισήμως η διάρκεια του Ταμείου προβλέπεται εκ του καταστατικού του μέχρι το τέλος 2022.
Το Ταμείο βέβαια φαίνεται να διατηρεί την άποψη πως αυτή η θητεία μπορεί να παραταθεί όπως παρατάσεις δίδονται στον ESM μετά την πάροδο της τριετίας.
Μόνον που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι ο ESM. Συστάθηκε σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας κατέρρεε και η «μόλυνση» μεταδιδόταν στις τράπεζες.
Τώρα πια η σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας σημαίνει πως σιγά σιγά το Ταμείο πρέπει να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο αποεπένδυσης.
Ο προηγούμενος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος και για τον τραπεζικό τομέα συνήθιζε να λέει πως το να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές για τις τράπεζες παραμένει μια ουσιαστική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες.
Η έλευση μάλιστα του Ηρακλή και η εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και επομένως η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Η κυβέρνηση εκτιμά  τις εξελίξεις γύρω από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάσει ενός τρίπτυχου που θα πρέπει περιλαμβάνει:

-  Self Assessment. Έναν απολογισμό και μια εκτίμηση του ίδιου του Ταμείου για το έργο του όπως συνηθίζει να πράττει το ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε δίστασε να καταγράψει τα θετικά και τα αρνητικά των αποφάσεων που έλαβε για την Ελλάδα και να επιχειρήσει κατά διαστήματα έναν απολογισμό  ανοίγοντας τη συζήτηση για τα πεπραγμένα του. Ενας τέτοιος απολογισμός αναμένεται να ζητηθεί επισήμως και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
- Καταγραφή της δυναμικής που αναπτύσσει το ΤΧΣ σε επίπεδο προοπτικής ως ένα είδος «επενδυτικής τράπεζας»

- Η στρατηγική αποχώρησης του Ταμείου και πως αυτή θα εξελιχθεί στο χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Η κυβέρνηση βλέπει το συγκεκριμένο project ως κάτι που θα πρέπει να νομοθετηθεί μέσα σε αυτό το εξάμηνο και για το λόγο αυτόν άμεσα σκοπεύει να συζητήσει τις αιτιάσεις της με τους θεσμούς.
Στο μεταξύ το Ταμείο μπορεί να προσφέρει με την εξειδίκευση και το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων του σημαντικό έργο σε όλα όσα προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με επίκεντρο τις τράπεζες .
Ας σημειωθεί πως οι τιμές των μετοχών κάποιων τραπεζών βρίσκονται πάνω από το επίπεδο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης κάτι που θα μπορούσε να έχει αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου.
Όπως όμως και να χει το επόμενο διάστημα θα πρέπει να θεωρείται καθοριστικό για το ΤΧΣ.
Ούτως ή άλλως η γνώση του ότι τα πράγματα αλλάζουν έχει διαφανεί από το πρόγραμμα Pinnacle που το Ταμείο έχει εμπνευστεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόγραμμα προβλέπει έμφαση από την πλευρά των τραπεζών σε κάποιες δραστηριότητες (digital, χρηματοδότηση SMEs κλπ) ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των πιστωτικών ιδρυμάτων και έτσι το ΤΧΣ να καταφέρει να αποεπενδύσει ευκολότερα.
Βεβαίως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θεωρούν πως ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι της παρούσης καθώς οι προετοιμασίες από τη μία για τον Ηρακλή και από την άλλη για τα επικείμενα stress tests δεν αφήνει απεριόριστα περιθώρια στις τράπεζες να διαθέσουν «πόρους» για παρόμοια εγχειρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης