Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Παγκρήτια και η Optima Bank θα ξεχωρίσουν το 2020 από τις μικρές τράπεζες - Σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου 150 εκατ ευρώ

Η Παγκρήτια και η Optima Bank θα ξεχωρίσουν το 2020 από τις μικρές τράπεζες - Σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου 150 εκατ ευρώ
Η Παγκρήτια και η Optima Bank θα είναι οι δύο μικρές τράπεζες που θα ξεχωρίσουν το 2020 μεταξύ άλλων και γιατί θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου συνολικά 150 εκατ ευρώ.
Οι μικρές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ελάχιστες στην Ελλάδα απόρροια της επιθετικής συρρίκνωσης που σημειώθηκε την περίοδο της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.
Από τις τράπεζες που έχουν απομείνει εξαιρώντας τις συνεταιριστικές της περιφέρειας που έχουν ένα ειδικό αλλά τοπικό ρόλο δύο τράπεζες θα ξεχωρίσουν.
1)Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα στην οποία συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής ο έμπειρος τραπεζίτης και με μεγάλη συνεισφορά στο τραπεζικό σύστημα Μιχάλης Σάλλας
2)Η Optima Bank πρώην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Attica bank παρ΄ ότι έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο εξυγίανσης εμπροσθοβαρές συνεχίζει να διαιωνίζει σοβαρές παθογένειες, δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια, ούτε την δυναμική για να πρωταγωνιστήσει στον χώρο των μικρών τραπεζών.
Η Aegean Baltic Bank που επίσης προσπαθεί να υλοποιήσει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο διαθέτει περιορισμένη παρουσία και δεν έχει πλάνο επέκτασης στα πρότυπα της Παγκρήτιας ή της Optima Bank.
Γιατί όμως η Παγκρήτια και η Optima Bank μπορούν να είναι θετικοί πρωταγωνιστές;
Στην Παγκρήτια η πιθανή εξαγορά της Praxia Bank αποδεικνύεται καταλύτης.
Η Praxia Bank διαθέτει άδεια γενικής τράπεζας, μπορεί να δημιουργήσει δίκτυο, να πουλάει πάσης φύσεως τραπεζικά προϊόντα.
Η απορρόφηση της Praxia Bank από την Παγκρήτια σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ θα δημιουργήσει μια νέα βάση ανάπτυξης για την Παγκρήτια που θα μετατρέψει τα συνεταιριστικά μερίδια σε κοινές μετοχές.
Θα εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη τράπεζα με προοπτικές και με την εγγύηση του Σάλλα που θεωρείται μετρ στην ανάπτυξη τραπεζών.
Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Praxia – εάν λειτουργούν – θα προσδώσουν υπεραξία στο εγχείρημα.
Να σημειωθεί ότι η Praxia Bank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά 5 με 8 εκατ από την Atlas Capital τον σημερινό βασικό μέτοχο ώστε να παραδοθεί όταν θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και ο οικονομικός έλεγχος της Praxia bank από την Παγκρήτια, πλήρως καθαρή.
Για την Παγκρήτια οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές γιατί υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος σε πολλά επίπεδα για να αναπτυχθεί η τράπεζα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις επέκτασης, στοχευμένων χρηματοδοτήσεων κ.α.
Η Optima Bank στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Motor Oil της Οικογένειας Βαρδινογιάννη και διοικείται από τον Γιώργο Τανισκίδη ως Πρόεδρος στηρίζεται σε ένα πολύ συντηρητικό – όχι κοστοβόρο – πλάνο ανάπτυξης.
Δημιούργησε π.χ. 3 καταστήματα η Optima Bank και το κόστος για κάθε κατάστημα σε ετήσια βάση είναι περίπου 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως ή 1,2 εκατ για τα 3 καταστήματα ετήσιο κόστος.
Η Optima Bank επίσης θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου περίπου 100 εκατ για να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αναπτυχθεί.
Η Optima bank δεν έχει προβληματικά δάνεια και έχει την ευελιξία ρευστότητας της Motor Oil.
Το εγχείρημα Optima Bank μπορεί να πετύχει αν και θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να βγουν τα πρώτα πραγματικά κέρδη.
Η Παγκρήτια και η Optima Bank θα είναι οι δύο μικρές τράπεζες που θα ξεχωρίσουν το 2020 μεταξύ άλλων και γιατί θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου συνολικά 150 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης