Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Attica bank αναζητάει νέο επενδυτή για την πρώτη τιτλοποίηση Artemis 1,3 δισ. NPEs γιατί η Aldridge πάει από το κακό στο χειρότερο

tags :
Η Attica bank αναζητάει νέο επενδυτή για την πρώτη τιτλοποίηση Artemis 1,3 δισ. NPEs γιατί η Aldridge πάει από το κακό στο χειρότερο
Μετά από δύο χρόνια το deal αυτό πάει από το κακό στο χειρότερο και η Attica bank αναζητάει νέο επενδυτή.
Νέο επενδυτή όχι για την 3η τιτλοποίηση αλλά για την πρώτη που ήδη πουλήθηκε αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο αναζητάει η Attica bank.
Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η Attica bank υλοποίησε τιτλοποίηση προβληματικών δανείων το πρόγραμμα Artemis που αφορούσε 1,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα NPEs.
Μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες… εμφανίστηκε μια άγνωστη εταιρία η Aldridge η οποία επί της ουσίας δεν είχε χαρτοφυλάκιο NPEs, πλειοδότησε και κατέβαλλε 70 εκατ ευρώ… τα οποία η Attica bank τα έχασε λόγω των συνεχιζόμενων ζημιών.
Μετά από δύο χρόνια το deal αυτό πάει από το κακό στο χειρότερο και η Attica bank αναζητάει νέο επενδυτή.
Παράλληλα θα εξέταζε ο επενδυτής να πάρει και μετοχές της Attica bank, να πάρει δηλαδή ποσοστό στην τράπεζα… αλλά οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής είναι άφαντοι.  
 Η Attica bank στην προσπάθεια της να ενισχύσει τα κεφάλαια της, να αποτινάξει το βάρος των προβληματικών δανείων και να ενισχύσει τον ισολογισμό της ξεκίνησε πρώτη τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων
-Η πρώτη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Artemis 1,3 δισεκ. ενίσχυσε τα κεφάλαια 70 εκατ
Τα κεφάλαια χάθηκαν και η τιτλοποίηση δεν εξελίσσεται θετικά, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην διαχείριση.
-Η δεύτερη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Metexelixis 701 εκατ ευρώ ενίσχυσε τα έσοδα της κατά 47 εκατ
-Η τρίτη τιτλοποίηση που επίκειται ύψους 700 εκατ ευρώ θα αποφέρει επίσης 40 εκατ έσοδα.
Συνολικά η Attica bank θα έχει ενισχύσει κεφάλαια και έσοδα κατά 157 εκατ ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι λόγω των ζημιών, των μεγάλων ατελειών – το αναφέρουμε ωραιοποιημένα – του προγράμματος Artemis των 1,31 δισεκ. ευρώ NPEs η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες και το ακόμη σημαντικότερο να μειώνει τα κεφάλαια της.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα κεφάλαια συνεχίζουν να μειώνονται από 632 εκατ αρχές του 2018 στα 487 εκατ στο τέλος του α΄6μήνου του 2019.
Την ίδια στιγμή η αναβαλλόμενη φορολογία DTA έχει φθάσει στα 431 εκατ ευρώ δηλαδή ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί στο 88% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας.
Ως προς τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα διαμορφώνονται στο 37,2% του συνόλου των δανείων, το coverage ratio ανέρχεται στο 32,8% ενώ οι συνολικές προβλέψεις στα 266 εκατ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ποια είναι η απάντηση της διοίκησης της τράπεζας στην επιθετική συρρίκνωση;
Η απάντηση της διοίκησης είναι να μετακομίσουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες στην Πατησίων και να πουλήσει τα ακίνητα σε Ομήρου και Πειραιά… ενώ θα αποχωρήσει και από την Ακαδημίας που είναι με ενοίκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης