Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα αποτρέψουν οι τράπεζες το moral hazard στο νέο νόμο Κατσέλη; - Όσοι ενταχθούν…δεν θα ξαναδανειστούν

Πως θα αποτρέψουν οι τράπεζες το moral hazard στο νέο νόμο Κατσέλη; - Όσοι ενταχθούν…δεν θα ξαναδανειστούν
Οι τράπεζες έχουν ηθικό χρέος όχι μόνο να βάζουν σε προτεραιότητα για δανεισμό τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά να τους παρέχουν και κάποια bonus συνέπειας όπως μείωση επιτοκίων δανεισμού.
Ένα κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν αντιμετωπίζει είναι η ισονομία μεταξύ συνεπών και ασυνεπών δανειοληπτών.
Ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη με το haircut πάνω από το 120% του δανείου και κυρίως την επιδότηση κατά μέσο όρο 33% δίνει σημαντικό κίνητρο σε όσους πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
Εκτιμάται ότι 172-174 χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορούσαν να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη.
Ο νέος νόμος, όπως όλοι οι νόμοι έρχονται να λύσουν προβλήματα, ένας δανειολήπτης που δεν εξυπηρετεί το δάνειο του πριμοδοτείται με επιδότηση με ένα ισχυρό κίνητρο, αντιθέτως ο συνεπής δανειολήπτης δεν κερδίζει απολύτως τίποτε.
Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ενός συνεπούς έναντι ενός ασυνεπούς δανειολήπτη είναι μείζονος σημασίας.
Πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυτή την ηθική πρόκληση, που και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ έχει αρνητικά αντιμετωπίσει;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δηλώνουν τα εξής
1)Με βάση τις νέες παραδοχές του νέου νόμου Κατσέλη περίπου 172 με 174 χιλιάδες θα μπορούσαν να ενταχθούν.
Μάλιστα εκτιμάται ότι 50 χιλιάδες θα είναι εκ μεταφοράς από τον παλαιό νόμο Κατσέλη.
Η εκτίμηση είναι ότι 100 χιλιάδες θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες από μεταφορά του παλαιού νόμου Κατσέλη.
2)Όσοι ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες άτυπα έχουν συμφωνήσει για τα επόμενα 5-6 χρόνια να μην τους χρηματοδοτήσουν, δηλαδή όσοι τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης να μην μπορούν να πάρουν ούτε πιστωτική κάρτα ως παραδειγματισμό και έναντι των συνεπών και επειδή ήδη ωφελούνται από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου Κατσέλη.
3)Οι συνεπείς δανειολήπτες στο εγγύς μέλλον εάν ζητήσουν να πάρουν κάποιο νέο δάνειο θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης θα έχουν προτεραιότητα δανειοδότησης έναντι οποιαδήποτε.
4)Οι τράπεζες θεωρούν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποστηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες και να αποτρέψουν το moral hazard τον ηθικό κίνδυνο.
Ο ηθικός κίνδυνος είναι μια διαδικασία κατά την οποία όταν ο συνεπής δανειολήπτης αντιλαμβάνεται ότι αδικείται έναντι ενός ασυνεπούς δανειολήπτη…υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις τους με απώτερο στόχο να τύχει των προνομιών του νέου διαδόχου νόμου Κατσέλη.
Η πραγματικότητα είναι ότι ένας ασυνεπής δανειολήπτης στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης έναντι ενός συνεπούς δανειολήπτη…
Οι τράπεζες έχουν ηθικό χρέος όχι μόνο να βάζουν σε προτεραιότητα για δανεισμό τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά να τους παρέχουν και κάποια bonus συνέπειας όπως μείωση επιτοκίων δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης