Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σηματοδοτούν οι επαφές της διοίκησης της Eurobank με τον Rybolovlev αλλά και του εμίρη του Κατάρ με τον Σπ. Λάτση; Η Eurobank αναζητά στρατηγικούς συμμάχους με μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη…

tags :
  Τι σηματοδοτούν οι επαφές της διοίκησης της  Eurobank με τον Rybolovlev αλλά και του εμίρη του Κατάρ με τον Σπ. Λάτση; Η Eurobank αναζητά στρατηγικούς συμμάχους με μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη…
(upd3)Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος της Eurobank αναζητώντας στρατηγικούς συμμάχους που διαθέτουν μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη πυρός.
Όπως αποκάλυψε χθες το www.bankingnews.gr η διοίκηση της Eurobank πραγματοποίησε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση με τον ρώσο επιχειρηματία Rybolovlev ο οποίος μέσω της Odella κατέχει ποσοστό 7% περίπου στην τράπεζα Κύπρου.

Ο ρώσος επιχειρηματίας φέρεται ενοχλημένος με την τράπεζα Κύπρου και δεν είναι τυχαίο ότι δεν συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Διαμεσολαβητικό ρόλο στο να υπάρξει αυτή η συνάντηση διαδραμάτισε κύπριος τραπεζίτης στέλεχος της Eurobank o οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με άλλες ελληνικές τράπεζες.
Το κυπριακό τραπεζικό στέλεχος διαμεσολάβησε μεταξύ του Ν Νανόπουλου του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank και του Rybolovlev με ένα στόχο να υπάρξει συμφωνία ώστε ο Ρώσος επιχειρηματίας να επενδύσει στην Eurobank.
Η πλευρά Νανόπουλου παρουσίασε μια πλειάδα επιχειρημάτων και με βάση πληροφορίες ο Rybolovlev αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Eurobank ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις.
Με βάση ανεπίσημες πληροφορίες o Ρώσος επιχειρηματίας  θα ήθελε να επενδύσει κεφάλαια στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ενώ δεν αποκλείονται  και συνεργασίες και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.
Κατά τις ίδιες ανεπίσημες πηγές ο Rybolovlev τις ημέρες που βρισκόταν στην Ελλάδα είχε συνάντηση και με άλλο κορυφαίο τραπεζίτη αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Εν συνέβαιναν αυτά στην Αθήνα πριν λίγες μέρες στην Ελβετία πραγματοποιούσε κρίσιμη συνάντηση ο βασικός μέτοχος της Eurobank Σπύρος Λάτσης με τον εμίρη του Κατάρ με τον οποίο τον συνδέει προσωπική φιλία.
Η οικογένεια Λάτση που κατέχει το 44,5% της Eurobank και πολυσχιδείς δραστηριότητες στην Ελλάδα, στα πετρέλαια, στα ακίνητα κ.α. είναι αποφασισμένη να μην αφήσει στην τύχη τις εξελίξεις.
Είναι προφανές ότι αν ο Σπ. Λάτσης είχε μόνο παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Eurobank θα ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση.
Έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου προέρχεται από την Ελλάδα.
Άρα δεν θα εγκαταλείψει το project Ελλάδα παρ΄ ότι σε αυτή την φάση δεν είναι κερδοφόρο.
Μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής λοιπόν θα πρέπει να ενταχθεί αυτή η συνάντηση μεταξύ Λάτση και εμίρη του Κατάρ.
Ο Λάτσης γνωρίζοντας ότι το Κατάρ ελέγχει το 4% της Alpha και από την στιγμή που ναυάγησε το deal επιδιώκει ευρύτερες στρατηγικές συμμαχίες με funds και επενδυτές υψηλής κεφαλαιακής ισχύος.
Αν καρποφορήσει η συμφωνία μεταξύ Λάτση και Κατάρ το βέβαιο είναι ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο χώρο των τραπεζών που τώρα δεν βγάζουν κέρδη αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.
Το ενδεχόμενο που ορισμένοι υπέθεσαν ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο το deal Alpha – Eurobank μέσω Κατάρ και Λάτση μάλλον φαντάζει απίθανο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης