Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To Eurogroup 3/12 ζητάει χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες – Καθυστερεί… η πρόταση της ΤτΕ

To Eurogroup 3/12 ζητάει χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες – Καθυστερεί… η πρόταση της ΤτΕ
Η Ιταλική Unicredit δανείστηκε με επιτόκιο 7,83% μια τράπεζα 7 φορές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οπότε καθίσταται κατανοητό γιατί προσφέρονται στις ελληνικές τράπεζες επιτόκια 12% με 14%
Χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες θα ζητήσει το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου 2018 με στόχο να ενισχυθεί η μετοχική σύνθεση των τραπεζών με περισσότερους ιδιώτες επενδυτές.
Ως γνωστό το ΤΧΣ κατέχει.  
Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας έχει τρέχουσα αξία 362 εκατ
Το 26% της τράπεζας Πειραιώς έχει τρέχουσα αξία 98 εκατ
Το 11% της Alpha bank έχει τρέχουσα αξία 203 εκατ
Το 2,34% της Eurobank έχει τρέχουσα αξία 28 εκατ
Όμως λόγω της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών η τρέχουσα αξία της συνολικής επένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες έχει μειωθεί στα 691 εκατ ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι διπλασιάζεται η αξία των τραπεζικών μετοχών η αξία των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες δεν θα ξεπεράσει τα 1,38 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά το ΤΧΣ δεν μπορεί να ελπίζει σε υψηλές αποδόσεις γιατί ακόμη και εάν υπάρξουν εμπροσθοβαρείς λύσεις στα τα προβληματικά δάνεια NPEs η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δεν μπορεί να αλλάξει τόσο ριζικά.
Παρεισφρέουν πολλοί παράγοντες στην διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής οπότε το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά…
Να σημειωθεί ότι σωρευτικά το ΤΧΣ έχει επενδύσει 42 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και αυτή η επένδυση έχει τρέχουσα αξία 691 εκατ ευρώ δηλαδή υποαξία 98,3% δηλαδή ουσιαστικά αφανισμός.

Ο SSM θα καθυστερήσει να πάρει απόφαση για την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs

Ο SSM δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs καθώς η πολυπλοκότητα της, η εμπλοκή πολλών νομικών θεμάτων και λόγω αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και μελέτη ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί.
Τραπεζικές πηγές πάντως δε δίνουν πιθανότητα στην λύση της ΤτΕ, αντιθέτως θεωρούν ότι η πρόταση του Ιταλικού μοντέλου επειδή έχει ήδη εφαρμοστεί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 86 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι παράγουν κάθε χρόνο – 2018 – περίπου 2,9 με 3 δισεκ. νέες προβλέψεις
Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Unicredit εξέδωσε senior bond 3 δισεκ. με επιτόκιο 7,83%

Η περίπτωση της Unicredit είναι άκρως ενδεικτική για την αδυναμία πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές.
Η Ιταλική Unicredit δανείστηκε με επιτόκιο 7,83% μια τράπεζα 4 φορές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οπότε καθίσταται κατανοητό γιατί προσφέρονται στις ελληνικές τράπεζες επιτόκια 14% με 15%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης