Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο προτάσεις για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών – Ο SSM θα έχει τον τελευταίο λόγο

Δύο προτάσεις για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών – Ο SSM θα έχει τον τελευταίο λόγο
Ο SSM δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια εκ των δύο προτάσεων θεωρεί ως την ορθότερη και πιο αποτελεσματική
Στην ύπαρξη δύο προτάσεων που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του μεγάλου όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) που έχουν οι ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως τονίζεται η μία πρόταση, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο 22/11, είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες καλούνται να μεταφέρουν 7,5 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο (deferred tax assets – DTAs) σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού» (Special Purpose Vehicle – SPV), μέσω του οποίου ακολούθως θα εκδοθούν ομόλογα, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά NPLs συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ.
«Η συναλλαγή αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων στο ήμισυ», τονίζει στους Financial Times ο κ. Σπύρος Παντελιάς, κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ και προσθέτει ότι «θα  δώσει επίσης στις ελληνικές τράπεζες πλήρη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και θα τους επιτρέψει να διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στην οικονομία».
Την ίδια ώρα, όμως, -συνεχίζει το δημοσίευμα των FT – και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα άλλο σχέδιο για τη μείωση των NPLs.
Το ΥΠΟΙΚ έχει ως βασικό σύμβουλο τη JPMorgan Chase, ενώ το σχέδιό του μοιάζει αρκετά με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να διασωθεί η ιταλική τράπεζα Banca Monde dei Paschi di Sienna.
Βάσει αυτού θα υπάρξει κρατική «ένεση» κεφαλαίων, ενώ θα αφορά μείωση NPLs μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ.
«Το σχέδιο της ΤτΕ είναι ουσιαστικά μία διαφορετική ιδέα για τη δημιουργία μίας bad bank ή μίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων», υποστηρίζει Έλληνας τραπεζίτης μιλώντας στους FT.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αρμόδιο όργανο της Ευρωζώνης, δηλαδή ο SSM δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το ποια εκ των δύο προτάσεων είναι η πιο ορθή, ενώ η επικεφαλής του Daniele Nouy σε πρόσφατη δήλωσή της στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι «η όλη κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη και βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδιά της».
«Χρειάζεται μία ριζοσπαστική λύση για να αντιμετωπιστεί το υψηλό επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών και κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, καθώς μπορεί να επιφέρει ηρεμία στις τραπεζικές μετοχές.
Θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός τραπεζικός κλάδος και ένας νέος γύρος επενδύσεων στις ελληνικές τράπεζες», εκτιμά ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής τραπεζικής και νομικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης