Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Enria στον SSM; - Οι Ευρωπαίοι αποκλείουν Ιταλό για την ΕΚΤ και το τριπλό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Enria στον SSM; - Οι Ευρωπαίοι αποκλείουν Ιταλό για την ΕΚΤ και το τριπλό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες
Η απόφαση να είναι Ιταλός στην θέση του επικεφαλής του SSM έχει και άλλα κίνητρα και εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες.
Η εκλογή Andrea Enria στην θέση του επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών, αντικαθιστώντας την σκληροπυρηνική D. Nouy δεν ήταν έκπληξη.
Ο Ιταλός Andrea Enria (57 ετών), ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών διεκδικούσε την διοίκηση του SSM μαζί με την Ιρλανδέζα Donnery.
Τι σηματοδοτεί η εκλογή Enria;
1)Υπάρχει μια πολιτική σημειολογία καθώς ο Ιταλός Enria αναλαμβάνει επικεφαλής του SSM που εποπτεύει τις τράπεζες μια περίοδο όπου Ιταλία και Βρυξέλλες βρίσκονται σε κόντρα.
2)Όμως φαίνεται ότι η απόφαση να είναι Ιταλός στην θέση του επικεφαλής του SSM έχει και άλλα κίνητρα και εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες.
Εάν μια χώρα καταλάβει μια θεσμική θέση όπως του επικεφαλής του SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ δεν μπορεί να διεκδικήσει άλλη θέση.
Π.χ. δεν θα μπορεί άλλος Ιταλός να διεκδικήσει την θέση του διοικητή της ΕΚΤ οπότε οι ευρωπαίοι και ειδικά η ΕΚΤ έδωσαν μια θέση στους ιταλούς για να τους αποκόψουν από την διεκδίκηση άλλων σπουδαιότερων θέσεων.

Τι σημαίνει η έλευση Enria για την Ελλάδα; - To τριπλό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας απέναντι τους όχι την Nouy που είναι επικεφαλής του SSM και αποδείχθηκε σκληροπυρηνική και έναντι των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αναμένουν καλύτερη αντιμετώπιση.
1)Θα προωθηθεί η Ιταλική λύση για την αντιμετώπιση των NPEs μέσω τιτλοποίησης 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και ακολούθως έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
2)Θα εξεταστεί και θα προωθηθεί η λύση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC ώστε για ένα διάστημα εξυγίανσης οι ιδιώτες μέτοχοι και όχι υποχρεωτικά το δημόσιο να καλύπτει αύξηση κεφαλαίου εάν μια χρήση οι τράπεζες εμφανίσουν ζημίες.
3)Θα εξεταστεί και θα προωθηθεί και το σχέδιο οι τράπεζες να μπορούν να πουλάνε το ετήσιο αναξιοποίητο DTC σε τρίτους όταν εμφανίζουν ζημίες και αντί π.χ. να ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία που ορίζει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου οι τράπεζες να πουλάνε το ετήσιο DTC που αναλογεί στις εκάστοτε ετήσιες ζημίες σε άλλες εταιρίες που έχουν κέρδη για να εκμεταλλεύονται την αναβαλλόμενη φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης