Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κανένα περιθώριο ελιγμών στις μεταρρυθμίσεις το μήνυμα Weidmann - Παυλόπουλος: Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και θα τις τηρήσουμε - Αναβλήθηκε η συνάντηση με Τσίπρα

Κανένα περιθώριο ελιγμών στις μεταρρυθμίσεις το μήνυμα Weidmann - Παυλόπουλος: Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και θα τις τηρήσουμε - Αναβλήθηκε η συνάντηση με Τσίπρα
Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης ήλθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Νίκου Καραμούζη προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
(upd6) «Υπόσχεση» για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε στον Weidmann ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις τηρήσει στο ακέραιο, αν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των εταίρων τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η ουσιαστική μείωση του χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικό λαός πλήρωσε δυσανάλογα για σφάλματα που δεν ήταν δικά του.
«Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον.
Επειδή εσείς το ξέρετε καλά, ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
«Πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής, -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει η Ελλάδα εμπιστοσύνη.
Κι εδώ, χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ' αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη.
Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τους Έλληνες τραπεζίτες, ο Weidmann δήλωσε «είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Weidmann είχε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης του ανέλυσε τις απόψεις του σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και του περιέγραψε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ένα σχέδιο που -όπως συνεχίζει το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ- «στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». 

Η συνάντηση Weidmann με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, τις προοπτικές ανάπτυξης και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που κληροδότησε η κρίση, συζήτησαν ο  Πρόεδρος κ. Νικόλαος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον διακεκριμένο προσκεκλημένο τους Dr. Jens Weidmann, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.
Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε ότι μόνο με σημαντική ανάπτυξη μπορούν να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα τραπεζών και Ελλάδος ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω συγκέντρωση των τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών της ΕΕΤ και η Γενική Γραμματέας αυτής.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.
Τονίστηκε ακόμη ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης χρηματοδότησής της από τις αγορές, καθώς και η διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων επίτευξης ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, χρηματοπιστωτικής ευρωστίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

 Weidmann (Bundesbank) – Κανένα περιθώριο ελιγμών από την Ελλάδα στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις

Στο μήνυμα που θα στείλει ο Jens Weidmann επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στους έλληνες πολιτικούς και στις διοικήσεις των τραπεζών, εστιάζεται το ενδιαφέρον.
Σε μια προγραμματισμένη πρόσκληση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών Jens Weidmann βρίσκεται σήμερα 30 Αυγούστου 2018 στην Αθήνα....
Ο Jens Weidmann τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο....ενώ η συνάντηση με τον Τσίπρα αναβλήθηκε.
Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Νίκου Καραμούζη προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ωστόσο ο Weidmann που εκπροσωπεί την γερμανική – ορθολογική οικονομική σκέψη θα έχει μεγάλη σημασία τι μήνυμα θα θέλει να περάσει στην ελληνική πολιτική ηγεσία.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ελιγμός από την Ελλάδα στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί η αναφορά αυτή να είναι και μήνυμα στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταθέσει την μείωση των συντάξεων.
Ο Weidmann που είναι και υποψήφιος για την θέση του διοικητή της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον Draghi – διεκδικητής είναι και ο Coeure της ΕΚΤ αλλά και άλλοι υποψήφιοι – έρχεται στην Ελλάδα σε μια σημαντική συγκυρία.
Μόλις βγήκε από τα μνημόνια, έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει ενώ η κρίση σε Ιταλία και αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία δημιουργούν συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, καθυστερώντας την έξοδο στις αγορές, η οποία μπορεί να μετατεθεί και για τις αρχές του 2019.
Ο Weidmann σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή ερχόμενος στην Ελλάδα στην ομιλία του θα παρουσιάσει το πλέγμα των προκλήσεων και αυτών…που δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Πρακτικά ο Weidmann θα παρουσιάσει ένα κείμενο «εντολών» για το τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση γιατί όπως ορθώς υποστηρίζει η ΕΚΤ…ο διάλογος με τις αγορές που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ευχάριστος.
Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Weidmann εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση αλλά σίγουρα απηχεί τις απόψεις του Schaeuble του πρώην γερμανού υπουργού οικονομικών.
Ο Weidmann θα αναφέρει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση με την έξοδο της από τα μνημόνια σχεδιάζει παροχές ενάντια στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα βρει αντίθετους τους επενδυτές και θα δυσκολέψει το σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Για λόγους – αρχής – ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.
Όμως θα εστιαστεί στο τι δεν θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Το γεγονός ότι ένας ευρωπαίος θεσμικός παράγοντας έρχεται στην Ελλάδα και ουσιαστικά θα προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το τι δεν πρέπει να κάνει….σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατων σχολιασμών από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.
Συν τοις άλλοις λίγες ημέρες αργότερα θα βρεθεί ο Τσίπρας στην ΔΕΘ και εκεί παρουσιάζοντας τις οικονομικές του προτάσεις θα διαπιστωθεί εάν οι προειδοποιήσεις Weidmann έπιασαν τόπο.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η Γερμανία μπορεί να στηρίζει την Ελλάδα και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος λόγω μεταναστευτικού να εμφανίζεται σχετικά φιλικά προσκείμενη στις ελληνικές θέσεις…στην πράξη τόσο Weidmann όσο και οι δανειστές που θα έρθουν στην Ελλάδα, στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι πολύ ξεκάθαροι και πολύ σαφείς.
Η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς δεν είναι δυνατό η Ελλάδα μόλις που έχει βγει από τα μνημόνια και να ανακοινώνει παροχές με στόχο ψηφοθηρικό και με όρους μικροπολιτικής υπόσχεται συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις και κατώτατους μισθούς που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να εφαρμόσει.
Εάν οι αγορές – μετά μάλιστα και από τις θεσμικές προειδοποιήσεις – διαπιστώσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ασυνεπής…θα τιμωρήσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Ήδη η Ιταλία βρίσκεται στο 3,20% και το ελληνικό 10ετές στο 4,36%...και η αβεβαιότητα συνεχίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης