Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

HSBC: Προχωρούν οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής και της Marfin Popular – Αναμένονται ζημίες 5 δισ. και 1,3 δισ. αντίστοιχα από το PSI

HSBC: Προχωρούν οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής και της Marfin Popular – Αναμένονται ζημίες 5 δισ. και 1,3 δισ. αντίστοιχα από το PSI
Οφέλη από τα προγράμματα τριετών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (LTRO), βλέπει η HSBC για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, στην 13σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο “Southern European banks conference feedback (Themes and outlook for 2012)” [συνέδριο για τις νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες – θέματα και outlook για το 2012].
Ειδικά για την Ελλάδα, η HSBC αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δύο σοβαρά προβλήματα. Τις ζημίες από το PSI, το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους, και από τις περαιτέρω απομειώσεις που θα πρέπει να εγγράψουν μετά το πόρισμα των ελέγχων της Blackrock, για το ύψος των προβληματικών δανείων.
Η HSBC αναφέρεται σε δύο τράπεζες. Την Εθνική και τη Marfin Popular Bank. Σύμφωνα με την ίδια η Εθνική Τράπεζα περιμένει ζημίες 5 δισ. ευρώ από το PSI (εκτιμώντας το haircut στο 70%), ενώ η Μarfin αναμένει από το PSI ζημίες 1,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι η θέση της τράπεζας είναι καλύτερη από αυτή των ανταγωνιστών της όσον αφορά πιθανές απώλειες από την έκθεση της Blackrock, ενώ ήδη έχει αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ από τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ και 5 δισ. ευρώ από τον ELA.
Παράλληλα, η Εθνική αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 3,5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτές τις ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η πώληση του 25% της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, η διαδικασία επαναγοράς υβριδικών τίτλων και άλλες ενέργειες αναδιάρθρωσης των assets.
Όσον αφορά στην Marfin Popular, η HSBC αναμένει ζημίες 1,3 δισ. ευρώ από το PSΙ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από άλλες επισφάλειες, την ώρα που η διοίκηση προωθεί να συγκρατήσει το λειτουργικό κόστος την επόμενη 2ετία κατά 10%.
Η Marfin  έχει προωθήσει ήδη ενέργειες κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, όπως η ολοκλήρωση της ανταλλαγής Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου μέχρι ποσού 738 εκατ. ευρώ και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 660 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 65 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκδοθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης