Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιστολές στα στελέχη που έχουν εκκρεμή κόκκινα δάνεια από stock options έστειλε η Εθνική τράπεζα – Παραλήπτης και ο Πάσχας (ΤτΕ)

Επιστολές στα στελέχη που έχουν εκκρεμή κόκκινα δάνεια από stock options έστειλε η Εθνική τράπεζα – Παραλήπτης και ο Πάσχας (ΤτΕ)
Η διοίκηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και Μυλωνά – ο Φραγκιαδάκης αποχώρησε από την Εθνική 4 Μαίου 2018 – αποφάσισαν να βάλλουν ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο λάθους.
Πριν μήνες το bankingnews είχε αναδείξει ένα πολύ σημαντικό θέμα ηθικής και τραπεζικής τάξης με επίκεντρο τον Γιώργο Πάσχα τον επιθεωρητή της ΤτΕ και παλαιότερα βασικό στέλεχος της Εθνικής τράπεζας.
Ο Γιώργος Πάσχας στο παρελθόν όταν ήταν στέλεχος της Εθνικής και όχι μόνο αυτός ήταν συνολικά 103 στελέχη – που έχουν μειωθεί περίπου στα 33-34 – πήραν δάνεια για να ενεργοποιήσουν τα stock options που έδινε ως bonus στα στελέχη της η Εθνική τράπεζα.
Με την πάροδο των ετών, οι μετοχές των τραπεζών κατάρρευσαν και τα τραπεζικά στελέχη αδυνατούσαν να πληρώσουν τα δάνεια.
Η Εθνική είχε ακολουθήσει σχεδόν για 8 χρόνια – ίσως και περισσότερα – την τακτική της σιωπηρής ανανέωσης κάθε χρόνο, πρακτικά τα δάνεια εμφανίζονταν ως εξυπηρετούμενα – ενήμερα χωρίς να πληρώνουν τα στελέχη.
Το bankingnews είχε αναδείξει ένα μείζονος σημασίας ηθικό θέμα.
Ο Γιώργος Πάσχας ήταν ένα από τα στελέχη της Εθνικής που πήρε δάνειο 500 χιλιάδες ευρώ.
Ο Γιώργος Πάσχας είναι πλέον επιθεωρητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο θεσμικός του ρόλος είναι να επιθεωρεί τις ελληνικές τράπεζες και το ερώτημα είναι πως ο Γιώργος Πάσχας θα επιθεωρήσει την Εθνική τράπεζα στην οποία χρωστάει 500 χιλ. ευρώ ή συγκεκριμένα 485 χιλιάδες ευρώ;
Η ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα από στελέχη τα οποία έχουν ειδικό θεσμικό ρόλο είναι μεγάλο ηθικό ατόπημα.
Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα – να κυνηγάει και ορθώς – τους κακοπληρωτές και ειδικά τους στρατηγικά κακοπληρωτές και στελέχη που εργάζονται σε υψηλόβαθμες θέσεις άρα έχουν εισοδήματα…. να μην πληρώνουν τα δάνεια που έχουν συνάψει;
Η διοίκηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και Μυλωνά – ο Φραγκιαδάκης αποχώρησε από την Εθνική 4 Μαίου 2018 – αποφάσισαν να βάλλουν ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο λάθους.
Έστειλαν επιστολές σε όλα τα στελέχη της Εθνικής νυν και πρώην τα οποία είχαν συνάψει δάνειο για stok options και μεταξύ αυτών και στον επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Πάσχα με την ιδιότητα του πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας που έχει απλήρωτο δάνειο στην τράπεζα. 
Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι η μέχρι τώρα ανανέωση των δανειακών συμβάσεων διακόπτεται με ορόσημο την 30η Απριλίου 2018 και ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει οι δανειακές υποχρεώσεις να εξυπηρετούνται.
Πρακτικά η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε στα στελέχη ότι εγκαταλείπονται οι παλαιές πρακτικές και πλέον πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η απόφαση αυτή της Εθνικής τράπεζας πρωτίστως είναι σωστή πρακτικά και ηθικά, ωστόσο μέλλει να δούμε εάν εφαρμοστεί καθώς υπήρξαν βίαιες διοικητικές ανακατατάξεις.
Όμως το γεγονός ότι παραμένει ο Μυλωνάς και αναβαθμίζεται σε μεταβατικό διευθύνων σύμβουλο είναι πολύ πιθανό τελικώς η Εθνική τράπεζα να υλοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε περίπου πριν 1 μήνα – αρχές Απριλίου 2018 – στα νυν και πρώην στελέχη της Εθνικής που είχαν συνάψει δάνειο για stock option.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews που είχε αναδείξει το θέμα.
Σε μια χώρα όπου τα NPEs είναι 49% ουσιαστικά 1 στα 2 δάνεια δεν εξυπηρετούνται αλλά οι τράπεζες – και ορθά – κυνηγούν όλες τις υποθέσεις κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Και ενώ όλοι δικαιολογούνται, ο επιθεωρητής της ΤτΕ το στέλεχος που πρώτο πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα…είχε επαναπαυθεί ότι απλά δεν θα πληρώνει δάνειο περίπου 500 χιλ ευρώ….γιατί αυτό κάνουν και οι άλλοι.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης