Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αλήθεια - Γιατί πρόεδρος Εθνικής, ΤΧΣ και πλειοψηφία ΔΣ απομάκρυναν τον Φραγκιαδάκη; – Αιφνιδιάστηκαν ΕΚΤ και ΤτΕ

Η αλήθεια - Γιατί πρόεδρος Εθνικής, ΤΧΣ και πλειοψηφία ΔΣ απομάκρυναν τον Φραγκιαδάκη; – Αιφνιδιάστηκαν ΕΚΤ και ΤτΕ
Η αλήθεια είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο, ο βασικός μέτοχος και η κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους βολεύτηκαν από την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη.
Εδώ και πολλούς μήνες φήμες κατέκλυζαν την αγορά ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα αποχωρήσει, θα παραιτηθεί
Οι φήμες καλλιεργήθηκαν λόγω της κόντρας της κυβέρνησης με τον Φραγκιαδάκη και εν συνεχεία λόγω της κόντρας με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,39% της τράπεζας.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παραιτήθηκε από την Εθνική τράπεζα.
Τι συνέβη πραγματικά;
Είναι αλήθεια ότι στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας εδώ και μήνες εκδηλώνονταν φαινόμενα συγκρούσεων και αμφισβητήσεων.
Ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες με την Marianne Okland που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου η οποία ευθέως είχε συγκρουστεί με τον Φραγκιαδάκη τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει αυτή την σύγκρουση.
Ακολούθησε η σύγκρουση με τον Δημήτρη Δημόπουλο τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Φραγκιαδάκης είχε ανακοινώσει στον Δημόπουλο να αποχωρήσει ο ίδιος είχε παραμείνει έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης και στο τέλος παρέμεινε έως σήμερα.
Οι σχέσεις Δημόπουλου – Φραγκιαδάκη είχαν επιδεινωθεί.
Επίσης οι σχέσεις Φραγκιαδάκη με τον Μυλωνά τον έτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο είχαν διαταραχθεί.
Η εκπρόσωπος του ΤΧΣ η Παναγιώτα Ιπλιξιάν ευθέως αμφισβήτησε πολλές από τις επιλογές Φραγκιαδάκη προφανώς σε συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο τον Martin Czurda του Ταμείου.
Φθάνοντας στις 4 Μάιου 2018 όπου το διοικητικό συμβούλιο καθαίρεσε τον Φραγκιαδάκη.
Μόνο ο Χάρης Μάκκας μη εκτελεστικό μέλος και ένα άλλο μέλος πρότειναν οι αλλαγές να γίνουν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση σε 1,5 μήνα.
Η πλειοψηφία διαφώνησε.
Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκε κατά του Φραγκιαδάκη ενώ μόνο από την ανακοίνωση της Εθνικής εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ήταν καθολική η απόφαση.
Μάλιστα ο Μυλωνάς ως μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η Εθνική πρέπει να αλλάξει στρατηγική δηλαδή συμφωνεί με την άποψη της πλειοψηφίας ότι ο Φραγκιαδάκης είχε χαράξει λάθος στρατηγική.
Του καταλογίζουν ότι υλοποίησε το πλάνο αναδιάρθρωσης πουλώντας θυγατρικές και συρρικνώνοντας την Εθνική τράπεζα αλλά ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο δεν απέδωσε…
Ποιο είναι το επιχειρησιακό πλάνο της Εθνικής που έχει συρρικνωθεί στην Ελλάδα με συγκεκριμένες πηγές εσόδων;
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είχε ανοίξει πολλά μέτωπα.
Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκε εναντίον του είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τα ελληνικά τραπεζικά χρονικά.
Η πλειοψηφία των στελεχών του στις διευθυντικές θέσεις επίσης είχαν προβλήματα επικοινωνίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Τα δύο πρόσωπα κλειδιά

Τα δύο πρόσωπα κλειδιά που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραματικές εξελίξεις στην Εθνική ήταν ο Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της τράπεζας και ο Martin Czurda ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,39%.
Ο Μιχαηλίδης αν και προτάθηκε από τον Φραγκιαδάκη στο διοικητικό συμβούλιο για Πρόεδρος όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει ρεύμα εναντίον του Φραγκιαδάκη και σε γνώση του ΤΧΣ πήρε πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διοικητικές αλλαγές.
Μάλιστα υπήρξε μια συνάντηση στο Λονδίνο του Προέδρου της Εθνικής με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εκεί πήραν την μεγάλη απόφαση της αντικατάστασης.
Επίσης ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ είχε ξεκαθαρίσει τι ήθελε.
Ο Φραγκιαδάκης δεν πληρεί τα κριτήρια που έχει θέσει το Ταμείο, ακολουθεί μια στρατηγική που δεν εγκρίνει ο βασικός μέτοχος οπότε η ρήξη ήταν μονόδρομος.
Πριν εβδομάδες το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι ο CEO του ΤΧΣ σχεδίαζε την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη.
Επίσης το bankingnews στις 3 Μαίου 2018 αποκάλυψε ότι 3 μέλη - γυναίκες - του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής αμφισβητούν ευθέως τον Φραγκιαδάκη και μάλιστα η μια εξ αυτών εκπροσωπεί τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.

SSM – EKT και ΤτΕ αιφνιδιάστηκαν…

Οι εποπτικές αρχές αιφνιδιάστηκαν ενώ ανέμεναν διοικητικές αλλαγές στην Γενική Συνέλευση δεν είχαν ενημέρωση και αυτό ενόχλησε τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Μάλιστα η ΕΚΤ δεν συναίνεσε στην πρόταση ο Μιχαηλίδης να είναι πρόεδρος και μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος.
Όμως για να είμαστε ρεαλιστές ο Μιχαηλίδης πήρε πρωτοβουλίες ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η Εθνική τράπεζα καθώς έβλεπε ότι το κύμα αμφισβήτησης κατά του Φραγκιαδάκη διογκώνεται.
Η αλήθεια είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο, ο βασικός μέτοχος και η κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους βολεύτηκαν από την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη.

H ανακοίνωση του ΤΧΣ για την παραίτηση Φραγκιαδάκη

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά τις Διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την παραίτηση Φραγκιαδάκη

Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώθηκε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών.
Ο κ.Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου  συμπίπτει  με  την  ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο  αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μιλώντας  ενώπιον του Διοικητικού  Συμβουλίου αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε  κάθε  επιτυχία  στις  μελλοντικές  του  επιδιώξεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε  στην  άμεση  έναρξη εφαρμογής  νέου  στρατηγικού  σχεδίου μετεξέλιξης  και  εκσυγχρονισμού  της  Τράπεζας  και  του  Ομίλου  προς  το
συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Καταστατικού της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανασυγκρότησή του σε σώμα και η σύνθεση του πλέονέχει ως εξής:
-κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος, ο οποίος και θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση
-κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
-κα Marianne Økland -Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Claude Piret , Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Χάρης Μάκκας,Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. AndrewMcIntyre, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Eva Cederbalk , Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Παναγιώτα Ιπλιξιάν, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου.
Η  θητεία  του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει κατά την προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Τέλος,ο  κ.  Παύλος  Μυλωνάς  μετά την ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Τράπεζας, του οποίου έργου θα ηγηθεί ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης