Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Paulson: Έχοντας χάσει το 77% των κεφαλαίων, ποντάρει σε μόχλευση έως 10 φορές…

Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Paulson: Έχοντας χάσει το 77% των κεφαλαίων, ποντάρει σε μόχλευση έως 10 φορές…
Ο John Paulson ήταν κάποτε ίσως από τα ισχυρότερα hedge funds.
Στην Ελλάδα ο Paulson δεν είναι άγνωστος.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος σε Πειραιώς και Alpha bank μετά το ΤΧΣ ή ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στις τράπεζες αυτές.
Στην Πειραιώς ο Paulson κατέχει το 9,23% και στην Alpha bank περίπου 7,34%.
Πριν περίπου 10 χρόνια ο John Paulson θεωρείτο θρύλος στην  Wall Street καθώς σε μικρό διάστημα κέρδισε 4 δισεκ. δολάρια.
Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση κεφάλαια του hedge fund Paulson να εκτοξευθούν το 2011 στα 38 δισεκ. δολάρια.
Όμως τα λάθη στρατηγικής και οι απώλειες λόγω κρίσης σε διάφορες χώρες συρρίκνωσαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 9 δισεκ. δηλαδή πτώση από τα υψηλά 77%.
Ο Paulson το τελευταίο διάστημα έχει εστιαστεί στα κεφάλαια «πρώτης απώλειας» επιτρέποντας κατ 'ουσίαν στον Paulson να αυξήσει τη μόχλευση των κεφαλαίων αυτών έως 10 φορές επίπεδο που σπανίως παρατηρείται μετά την οικονομική κρίση.
Για τον Paulson, το καλό σενάριο εάν του βγει είναι η πιθανότητα να κερδίσει 50%.
Εάν όμως χάσει τότε οι απώλειες θα είναι συγκλονιστικές και βεβαίως καταστροφικές.
Πως λειτουργούν τα κεφάλαια πρώτης απώλειας;
Τα κεφάλαια πρώτης απώλειας κατανέμουν τα χρήματα στους διαχειριστές επενδύσεων με τρόπο που σε περίπτωση ζημιών τα χρήματα που διατίθενται από τον διαχειριστή επενδύσεων χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ζημιών.
Απαιτούν από τον διαχειριστή επενδύσεων ή από μια συνδεδεμένη οντότητα του διαχειριστή επενδύσεων να προσθέσει περίπου το 10% του κεφαλαίου του ταμείου.
Το υπόλοιπο του 90% προστίθεται από την εταιρεία hedge fund.
Σε περίπτωση απώλειας, καλύπτεται πλήρως από τα χρήματα που έχει καταβάλλει ο διαχειριστής επενδύσεων και έτσι δικαιολογείται η έννοια  "πρώτης απώλειας"
Σε περίπτωση κέρδους ο διαχειριστής επενδύσεων συνήθως λαμβάνει το 50% έως 80% των κερδώ.
Τα κεφάλαια πρώτης απώλειας προσελκύουν βετεράνους διαχειριστές, πολλοί από τους οποίους πιέζονται να μειώσουν της ζημίες που έχουν υποστεί, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε φθηνότερα παθητικά προϊόντα.
Ο Paulson και τουλάχιστον εννέα άλλα hedge funds με περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερων υπέγραψαν συμβάσεις για να δημιουργήσουν κεφάλαια πρώτης απώλειας όπως Hayman Capital Management και Chicago Equity Partners και βεβαίως ο Paulson.
Τα κεφάλαια πρώτης απώλειας, εν τω μεταξύ, έχουν προσελκύσει μεγάλο μέρος του επενδυτικού κεφαλαίου επειδή σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε ζημίες.    
Οι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν τα κεφάλαια πρώτης απώλειας επειδή προσφέρουν σταθερές αποδόσεις και ελάχιστα μειονεκτήματα.
Αν κάποιος είναι πρόθυμος να υποστεί ζημία για το πρώτο 10% των κεφαλαίων καθιστά τα υπόλοιπα 90% των κεφαλαίων πολύ λιγότερο επικίνδυνα
Ο Paulson το 2017 πέτυχε απόδοση 12% με 13%.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν οι απώλειες κυριαρχήσουν σε αυτά τα ιδιαίτερα επενδυτικά προϊόντα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης