Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ρήξη ήρθαν διοίκηση της Emporiki bank και ο σύλλογος εργαζομένων καθώς λόγω κατάργησης επιδομάτων μειώνεται το εισόδημα 17%.... – Διήμερη απεργία στην τράπεζα – Η άποψη του www.bankingnews.gr

tags :
  Σε ρήξη ήρθαν διοίκηση της Emporiki bank και ο σύλλογος εργαζομένων καθώς λόγω κατάργησης επιδομάτων μειώνεται το εισόδημα 17%.... – Διήμερη απεργία στην τράπεζα – Η άποψη του www.bankingnews.gr
Στην απόφαση να προχωρήσει σε μονομερή κατάργηση επιδομάτων στους εργαζομένους άπαξ και οι διαπραγματεύσεις, δεν είχαν αποδώσει προχώρησε η διοίκηση Emporiki bank.
Η επιβάρυνση για τους εργαζομένους στις αποδοχές τους φθάνουν το 17%. Με διήμερη απεργία 10 και 13 Φεβρουαρίου απαντά ο σύλλογος εργαζομένων.
Η άποψη του www.bankingnews.gr.

Η περικοπή πλήθους δαπανών σε αυτή την πραγματικά δυσμενή συγκυρία δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι μεν φιλολαϊκή αλλά δυστυχώς είναι υποχρεωτική.
Ως προς το σκέλος αυτό διοίκηση και εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν καταλήξει σε συμφωνία και όχι σε ατέρμονες συζητήσεις που απλά μετέθεταν τα προβλήματα.
Ωστόσο αν η διοίκηση της Emporiki bank θέλει να αναζητήσει το βασικό πρόβλημα της τράπεζας δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο μισθολογικό κόστος.
Θα πρέπει να εξηγήσει η διοίκηση της Emporiki στον βασικό μέτοχο πως η τράπεζα με τα άρτια συστήματα της Credit Agricole χορήγησε τα περισσότερα προβληματικά δάνεια στο σύστημα.
Πριν λίγες μέρες είχαμε αναφέρει ότι….ποια τράπεζα έχει την χειρότερη επίδοση στην μελέτη της Blackrock;
Δεν νομίζουμε πλέον ότι χρειάζεται να αναφέρουμε το όνομα της, είναι κατανοητό.
Βέβαια διενεργήθηκαν υψηλές προβλέψεις στο παρελθόν  και αυτό συνεπάγεται ότι ίσως να μην υπάρξουν σημαντικά νέες προβλέψεις στο εγγύς μέλλον.
Η ουσία παραμένει πως η Emporiki κατάφερε να χορηγήσει τα πιο προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα;
Όσον αφορά τα 2 δις ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιήθηκε τέλη του 2011 από την Credit Agricole θυμίζουμε ότι η Emporiki είναι μη εισηγμένη τράπεζα. Άλλαξε και ο τρόπος αποτίμησης της στα χαρτοφυλάκια της Credit Agricole άρα τα 2 δις ευρώ της Emporiki που είναι νέα κεφαλαιακή ενίσχυση είναι στην Emporiki και ταυτόχρονα στην Credit Agricole.

Τι αναφέρει σε μήνυμα της η διοίκηση της  Emporiki bank

Σε  μηνύματά  μου  από  04/07/2011,  31/10/2011  &  22/12/2011 είχα επισημάνει τα παρακάτω:

Η Τράπεζα έχει εισέλθει σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους
της μακρόχρονης πορείας της.
Το  σημαντικά  αυξημένο  κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο, σε
σχέση  με  τις  υπόλοιπες  Τράπεζες  διαμορφώνει  ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα και επιβαρύνει τα λειτουργικά αποτελέσματα.
Είναι  απαραίτητο  από κοινού με το Σύλλογο των Εργαζομένων να
επανεξετάσουμε   τις   οικονομικές   παροχές   που   προβλέπουν  οι
Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν ειδικά και μόνον  για  την  Εμπορική  Τράπεζα  και  μέσα από διαπραγμάτευση να καταλήξουμε  σε  συμφωνία  για  νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Όλο  αυτό το διάστημα και ειδικότερα τον τελευταίο μήνα η ομάδα που  είχα  ορίσει, διεξήγαγε καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με σκοπό να καταρτίσει Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παραταύτα  όμως  και  τις υποχωρήσεις που έγιναν από την πλευρά της Διοίκησης  από τις αρχικές θέσεις, δυστυχώς συμφωνία δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί.
Κατόπιν τούτων και με αίσθημα ευθύνης, τόσο ως προς την Τράπεζα όσο και  προς  το  σύνολο  των  εργαζομένων,  η  Διοίκηση  θα πράξει ως  ακολούθως:
1.  Δεν θα καταβάλλονται εφεξής, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2012, τα  ακόλουθα  επιδόματα  που  είχαν  προβλεφθεί  από Επιχειρησιακές Συλλογικές  Συμβάσεις,  κατά  τρόπο  που θα υλοποιήσει το Ανθρώπινο Δυναμικό :
i.  Το επιχειρησιακό επίδομα που ανέρχεται σε 11,76 %
ii.  Η   προσαύξηση   που   καταβάλλονταν  με  το  επίδομα
ισολογισμού και ανέρχεται σε € 770
iii.  Οι πρόσθετες παροχές που καταβάλλονταν για τις εορτές
των Χριστουγέννων και του Πάσχα
iv.  Οι  προσαυξήσεις  που  προβλέπονταν επί των επιδομάτων
ευθύνης / βαθμίδας για ορισμένα καταστήματα ( 50%, 30% και 15% ανάλογα με το κατάστημα)
v. Το επίδομα δικτύου
vi. Το διαχειριστικό επίδομα και το επίδομα teller
vii. Το επίδομα καταμετρητών με μηχανή
viii. Το τουριστικό επίδομα
ix. Το επίδομα διπλής συγκοινωνίας
x. Τα οδοιπορικά καθαριστριών, κλητήρων και τηλεφωνητών
xi. Το αντίτιμο ένδυσης και υπόδησης
xii. Το επίδομα επικινδυνότητας (χρηματαποστολών)
2.  Η  Διοίκηση  της  Τράπεζας  συναισθανόμενη  πλήρως τις εν γένει
ανάγκες  του  προσωπικού  της,  που  συνεισφέρει  προσηλωμένο  στην εργασία   του  για  την   βιωσιμότητα  της  Τράπεζας  εν  μέσω  της πρωτοφανούς  κρίσεως, μελετά και θα επαναχορηγήσει μέρος των ως άνω επιδομάτων στο προσωπικό.
3. Παράλληλα και παρά την μη ύπαρξη συμφωνίας, η Τράπεζα θα τηρήσει στο  ακέραιο  τις  δεσμεύσεις  που  ανέλαβε  κατά  τη  διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Σύλλογο των Εργαζομένων για θεσμικά αιτήματα  και  επιπρόσθετα,  θα  εκδώσει εντός μηνός εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζονται  οι  όροι  και  η  διαδικασία ρύθμισης των δανείων που έχουν   λάβει  οι  υπάλληλοί  της  ενώ  παράλληλα  δεν  θα  ασκήσει δικαιώματά  της  περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για oικονομοτεχνικούς λόγους.
Καταλήγοντας  τονίζω  ότι η Διοίκηση συναισθανόμενη την κρισιμότητα των καιρών αλλά και την ευθύνη της απέναντι στους εργαζόμενους, την Τράπεζα  και  την  μέτοχο CASA που υπενθυμίζω ότι κατά το έτος 2011προέβη  σε  αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά € 2 δις περίπου πράγμα  πρωτόγνωρο  για την Ελληνική αγορά, δεν μπορεί να συνεχίσει στο  διηνεκές  έναν  διάλογο  όταν η ώρα των αποφάσεων έχει ήδη προ πολλού σημάνει.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Alain Strub
Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

H απάντηση του συλλόγου εργαζομένων

Η Διοίκηση της Τράπεζας σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του κλάδου και της Τράπεζας κρίση αυταρχισμού και περιφρόνησης των Ελληνικών νόμων και θεσμών προαναγγέλλει ανερυθρίαστα την πρόθεσή της να παρανομήσει και μάλιστα με αναδρομική ισχύ πετσοκόβοντας το σύνολο των Επιχειρησιακών Συμβάσεων από το 1994 έως και σήμερα.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι διοικούντες δεν έχουν ουδεμία αίσθηση του θεσμικού τους ρόλου και της κρισιμότητας των στιγμών.
Πρώτη φορά βλέπουμε Διοίκηση να προαναγγέλλει ότι σε μερικές μέρες θα παρανομήσει βυθίζοντας στη φτώχεια το σύνολο των εργαζομένων, και καταδικάζοντας την Εμπορική Τράπεζα σε έναν ατέρμονο κύκλο συγκρούσεων και εσωστρέφειας από τον οποίο κανένας δεν θα βγει αλώβητος.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων για άλλη μια φορά δικαιώνεται πανηγυρικά γιατί έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής του ευθύνης για την προστασία των εργαζομένων αλλά και για την επιβίωση της Τράπεζας κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου παρ’ ότι ήξερε ότι ήταν προσχηματικός και ναρκοθετημένος. Χωρίς κορώνες και σε πείσμα της κριτικής που δεχόταν από τους «ενδοτικούς» ή τους «επαναστάτες» ένθεν και ένθεν προσπαθούσε και προσπαθεί ακόμη να κάνει ό,τι καλύτερο για τους εργαζόμενους αλλά και για την επιχείρηση την οποία εμείς πονάμε περισσότερο από αυτούς που νομίζουν ότι την υπερασπίζονται και οι οποίοι τη συρρίκνωσαν με τις πολιτικές τους ζητώντας από εμάς να πληρώσουμε τα σπασμένα των επιλογών τους.     
Αυτή η εμμονή μας στο διάλογο και η προσήλωσή μας στην προστασία των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα της Τράπεζας προφανώς εξελήφθησαν από κάποιους ως ένδειξη «αδυναμίας» και από κάποιους άλλους ως ένδειξη «ακαμψίας» με αποτέλεσμα την πλήρη αποκάλυψη των προθέσεων της άλλης πλευράς που εκβιαστικά προαναγγέλλει περικοπές αμοιβών που ποτέ δεν έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου.
Οι κύριοι και οι κυρίες της Διοίκησης εκβιάζουν και παρανομούν απειλώντας τους εργαζόμενους με φτωχοποίηση προαναγγέλλοντας περικοπές που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού προσπαθώντας να ρίξουν τις ευθύνες του ναυαγίου στο Σύλλογο. Λες και ο Σύλλογος τους εμπόδισε να διοικήσουν, λες και ο Σύλλογος ευθύνεται για τις τεράστιες ζημιές που συσσώρευσαν τα λάθη τους επί σειρά ετών.
Αυτοί που ευθύνονται για τις ζημιές είναι αυτοί που συμβουλεύουν τη Διοίκηση να συμπεριφέρεται ως «ταύρος εν υαλοπωλείο» ξεχνώντας ότι στο τέλος δεν θα υπάρχει «υαλοπωλείο» με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.
Το Δ.Σ του Συλλόγου συνεδρίασε χθες  βράδυ αμέσως μετά την επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου και αποφάσισε ομόφωνα να κλιμακώσει άμεσα τον αγώνα με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα.
Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε στη Διοίκηση ότι οι προαναγγελθείσες περικοπές είναι εντελώς παράνομες και καταλύουν κάθε θεσμικό πλαίσιο.
Οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, είναι έξω από κάθε λογική «συνεννόησης», οδηγούν την ήδη γονατισμένη Εμπορική σε τροχιά συγκρούσεων και απαξίωσης.
Τελικά η προαναγγελθείσα παρανομία δεν είναι τίποτε άλλο από το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την Τράπεζα όπου κάθε λογικός άνθρωπος προτάσσει τη συνεννόηση και το διάλογο και όχι τον εκβιασμό και την απειλή.
Η πίστη μας  στο διάλογο, τη δημοκρατία και τις ανοιχτές διαδικασίες είναι αυτή που μας χαλυβδώνει.
Η αίσθηση της ευθύνης απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων είναι αυτή που μας επιβάλλει να ξεκινήσουμε έναν μακροχρόνιο δύσκολο αλλά και δίκαιο αγώνα έως ότου η Διοίκηση πάρει πίσω το εκβιαστικό και διχαστικό παραλήρημα και καταλάβει ότι ο διάλογος με το Σύλλογο είναι μονόδρομος περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου αφού απέρριψε όπως είναι φυσικό την επιστολή αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρης απεργίας την Παρασκευή 10/2 και τη Δευτέρα 13/2 όπου θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό της Εμπορικής (Σοφοκλέους 11) στις 9 το πρωΐ.
Ο αγώνας μας δεν είναι αγώνας που αφορά παλιούς ή νέους συναδέλφους. Είναι αγώνας για την επιβίωσή μας, την αξιοπρέπειά μας, το δικαίωμα στην εργασία και την ίδια τη ζωή.
Δεν είναι ώρα για διχαστικά διλήμματα και πισωγυρίσματα, δεν είναι ώρα για προσωπικές πολιτικές επιβίωσης. Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Είναι ώρα αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να λεηλατήσουν τη ζωή μας και να απαξιώσουν την εργασία μας.
Κλείστε τα αυτιά στα παπαγαλάκια της Διοίκησης που διχάζουν και λοιδωρούν τη συλλογική δράση για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες.
Όλοι μαζί αντιστεκόμαστε ενωτικά, αγωνιστικά, μαζικά απέναντι στη λαίλαπα που απειλεί το μέλλον μας.
Καλούμε τη Διοίκηση έστω και τώρα να συναισθανθεί τη ζημιά που προκαλεί με τη στάση της και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς και έντιμης Επιχειρησιακής Σύμβασης.
Εμείς θα είμαστε εκεί σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο και συναισθανόμενοι την ευθύνη μας.
Αλλιώς θα μας συναντήσει στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην παρανομία , τη φτωχοποίηση και την παρακμή.
Καλούμε τη Διοίκηση επιτέλους να συναισθανθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να αναλάβει το θεσμικό της ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας.  
Το επόμενο μας ραντεβού με δική τους ευθύνη θα δοθεί είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε στα πεζοδρόμια και στις αίθουσες των δικαστηρίων.      
Εμείς θα είμαστε εκεί.                  


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης