Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το δίλημμα του SSM: Οι νέες ΑΜΚ στις τράπεζες απόφαση εξυγίανσης αλλά και απόδειξης αποτυχίας… των εποπτών

Το δίλημμα του SSM: Οι νέες ΑΜΚ στις τράπεζες απόφαση εξυγίανσης αλλά και απόδειξης αποτυχίας… των εποπτών
Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σε μια χώρα που έχει αποτύχει οπότε νομοτελειακά θα χρειαστούν σημαντικά νέα ιδιωτικά κεφάλαια.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες που νομοτελειακά έρχονται…θα αποτελέσουν το μεγάλο δίλημμα για τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.
Από την μια οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου 4-5 δισεκ. είναι απαραίτητες.
Όταν η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών επιδεινώνεται καθώς το DTA αυξάνεται στα 21,2 δισεκ. αντί να μειώνεται όταν αφαιρώντας εφάπαξ το IFRs 9 αποδεικνύεται ότι τα tangible book κεφάλαια των τραπεζών είναι οριακά υψηλότερα από την αναβαλλόμενη φορολογία…εύλογα οι αυξήσεις κεφαλαίου καθίστανται μονόδρομος.
Στον SSM θεωρούν και εύλογα την αναβαλλόμενη φορολογία μέρος της ελληνικής νομοθεσίας άρα και της Ευρωπαϊκής και έτσι αναγνωρίζουν τους αναβαλλόμενους φόρους.
Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι σε βάθος χρόνου οι τράπεζες μέσω της κερδοφορίας θα ισοσκελίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια μετά την επιθετική συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών κάτω από 250 δισεκ. ποτέ η αναβαλλόμενη φορολογία δεν θα ισοσκελιστεί.
Ο SSM λοιπόν βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό δίλημμα.
Είναι επόπτης και λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα της ΕΚΤ.
Άρα SSM και ΕΚΤ βρίσκονται σε ένα κοινό δίλημμα.
Από την μια βλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Πλέον δεν χρειάζονται τα stress tests για να το επιβεβαιώσουν.
Ήδη έχει διαμορφωθεί κλίμα πριν καν ανακοινωθούν τα stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν οριακά το δυσμενές σενάριο αλλά θα αποδειχθεί μονόδρομος η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Οπότε το ερώτημα είναι το εξής.
Εάν οι αυξήσεις είναι μονόδρομος, τι έκανε ο SSM ως εποπτική αρχή όταν έθετε στόχους μείωσης των NPEs και όταν αξιολογούσε με AQRs το 2015 τις ελληνικές τράπεζες;
Δεν θα εμφανιστεί για μια ακόμη φορά το ελληνικό banking ότι δεν εποπτεύεται σωστά;
Επίσης δεν θα αποδειχθεί ότι τελικά στο τέλος της ημέρας το ΔΝΤ είχε δίκιο όταν επέμεινε για νέες αυξήσεις κεφαλαίου ήδη από το 2016;
Ο SSM δεν θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του πως – για μια ακόμη φορά – άφησε να χαθεί ο έλεγχος και οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται ξανά σε αυξήσεις κεφαλαίου;
Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σε μια χώρα που έχει αποτύχει οπότε νομοτελειακά θα χρειαστούν σημαντικά νέα ιδιωτικά κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης