Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nouy (SSM): Ο ESM θα ορίσει το ποσό για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

tags :
Nouy (SSM): Ο ESM θα ορίσει το ποσό για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Η ΕΚΤ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη να επιταχυνθεί η πρόοδος στη μείωση των NPEs
Ο ESM θα ορίσει το ποσό που διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση κεφαλαιακών αναγκών, ξεκαθάρισε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Danièle Nouy, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.
Όπως αναφέρει η Nouy, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν δείκτη CET 1 ύψους 17,1% το Δεκέμβριο του 2017 εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να μειωθεί το πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών ανοιγμάτων τους.
Είναι ο υψηλότερος δείκτης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς και για το μέλλον της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, να επιταχυνθεί η πρόοδος στη μείωση των NPEs.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, με επιτόπιους ελέγχους, θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ενέργειες για τη διαχείριση των NPE.
Οι τέσσερες ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν στα ίδια strtess test με τις άλλες τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, προκειμένου αυτό το "τεστ κοπώσεως" να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν τον Μάιο.
Επομένως, η Nouy προτείνει στην Ε. Καϊλή να απευθυνθεί στον ESM για το διαθέσιμο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης