Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο ύψος των 5,25 δισ. ευρώ η επίπτωση των IFRS 9 στις ελληνικές τράπεζες

Στο ύψος των 5,25 δισ. ευρώ η επίπτωση των IFRS 9 στις ελληνικές τράπεζες
Στο ύψος των 5,25 δισ. ευρώ ανέρχεται το «κόστος» που θα πρέπει να επωμιστούν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εφαρμογή των IFRS 9 αναγκάζει τις Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα κόκκινα δάνεια.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν ανακοινώσει την επίδραση που θα έχουν τα IFRS 9, με την Πειραιώς να προβλέπει επίπτωση 1,6 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ενόψει των stress tests που συντονίζει η ΕΚΤ και που θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επίδραση των IFRS 9 δεν θα είναι άμεση καθώς αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά.
Ωστόσο -όπως σχολιάζεται- τα νέα λογικά πρότυπα προσθέτουν νέα προβλήματα στις τράπεζες, τη στιγμή που προσπαθούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς της μετά την πιο απότομη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σημειώνεται ότι τα αποτέλεσμα των stress tests θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.
Πάντως, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν θα προκύψουν μεγάλες ανάγκες για περαιτέρω αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, καθώς τα μακροοικονομικά σενάρια είναι πιο επιεική σε σχέση με άλλες 

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Στα 5,6 με 5,7 δισεκ. η συνολική επιβάρυνση σε παρούσες αξίες από το IFRs 9 για τις ελληνικές τράπεζες

Με την Alpha bank να εμφανίζει σωρευτική ζημία 1,1 δισεκ. από το IFRs και την Eurobank να ακολουθεί στο 1 δισεκ. οι τράπεζες ανακοινώνουν την επίδραση από τα νέα λογιστικά πρότυπα 9.
Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα 5ετούς απόσβεσης ωστόσο έχει ενδιαφέρον η επιβάρυνση αυτή που αφορά όλες τις τράπεζες στην Ευρώπη.
Για τις ελληνικές τράπεζες σε παρούσες αξίες η επιβάρυνση από το IFRs 9 θα είναι 5,6 με 5,7 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 12 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2017 η Eurobank όπου θα ανακοινώσει και την επιβάρυνση από το IFRs 9 αλλά όχι για το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει επίσημα την ζημία από το TAR.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η Eurobank δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα χρήσης 2017 στις 12 Μαρτίου, η Alpha bank στις 20 Μαρτίου και η Εθνική τράπεζα στις 28 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης