Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάλλον αναβάλλεται το ταξίδι στην Αθήνα της Nouy (SSM) λόγω της κατάρρευσης της Λετονικής τράπεζας ABLV Bank

Μάλλον αναβάλλεται το ταξίδι στην Αθήνα της Nouy (SSM) λόγω της κατάρρευσης της Λετονικής τράπεζας ABLV Bank
Τι συνέβη με την Λετονική τράπεζα ABLV Bank;
Οι εξελίξεις στην Λετονία και η χρεοκοπία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας για λόγους ρευστότητας έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Μεταξύ των παρενεργειών της χρεοκοπίας της Λετονικής Τράπεζας είναι ότι η Nouy η επικεφαλής του SSM αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχαν σχεδιαστεί με τραπεζίτες και την ΤτΕ.
Ερωτηματικό αποτελεί εάν καταφέρει να ταξιδέψει στους Δελφούς και να συμμετάσχει στο Forum όπου ήταν κεντρική ομιλήτρια.
Η Nouy εμφανίζεται ως η πιο σκληροπυρηνική ως προς τις ελληνικές τράπεζες, μεταξύ άλλων και γιατί στο τέλος του 2018 θα αποχωρήσει από την θέση της επικεφαλής του SSM.
Εάν ανακύψει κάποιο πρόβλημα στις τράπεζες στο μέλλον....μπορεί να στοχοποιηθεί για ανεπαρκείς ελέγχους, οπότε εύλογα η Nouy έχει κρατήσει αυτή την σκληρή στάση ταυτιζόμενη σε μεγάλο βαθμό με τις θέσεις του ΔΝΤ.
Η Nouy όπως πολλές φορές έχει επισημάνει έγκυρα το bankingnews είναι οποαδός της άποψης ότι εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα δηλαδή το Καλοκαίρι του 2018 και όχι το 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν πολλά για την μείωση των NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να μειώσουν τα πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τόνισε η Daniele Nouy, επικεφαλής του SSM, του ελεγκτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ) όπως αναφέρει το Reuters αναδημοσιεύοντας συνέντευξη της αξιωματούχου στην εφημερίδα «Τo ΒΗΜΑ» στις 25/2/2018.
Η κ. Nouy δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βιώσιμο τρόπο «παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα έργο σε εξέλιξη» και «πρώτη προτεραιότητα».
«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να το κάνουν ταχύτερα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι τράπεζες έχουν μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας, οι οποίες όμως ακυρώνονται από την ανάγκη πρόβλεψης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Γι 'αυτό, η κορυφαία προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια αναδοχής των πιστώσεων τους και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους», ανέφερε.
Οι τράπεζες συμφώνησαν με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσουν τα NPEs κατά περίπου 40% μέχρι τα τέλη του 2019.
Η περικοπή τους θα ελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παραγωγικών τομέων της οικονομίας, η οποία ανακάμπτει  με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
«Εάν μια τέτοια βελτίωση επιτευχθεί μέχρι το 2019, τότε οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αφιερώσουν τους πόρους τους στις παραδοσιακές τους δραστηριότητες», εκτίμησε η επικεφαλής του SSM.
Η Ελλάδα έχει υπερψηφίσει νέους νόμους  για τη μείωση των NPLs αλλά θα πρέπει να επιταχύνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινητοποιημένων ακινήτων, έναν βασικό όρο της διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, σημείωσε η Nouy.
«Η θέσπιση νόμων είναι μόνο το πρώτο βήμα. πρέπει επίσης να εφαρμοστούν.
Και εδώ, φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress test για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας τον Μάιο 2018.
Σύμφωνα με τη Nouy το αποτέλεσμα των stress test θα είναι γνωστό πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης «έτσι ώστε οι τυχόν επακόλουθες ενέργειες, αν χρειαστεί, να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως».
«Αυτό το stress test δεν αποτελεί δοκιμαστική διαδικασία ή αποτυχία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση θα αποφασιστεί κατά περίπτωση από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Τι συνέβη με την ABLV Bank;

Η Λετονική τράπεζα ABLV Bank συνδέθηκε με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τόσο με την Βόρειο Κορέα όσο και με άλλα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 η FCMC η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Λετονίας αποφάσισε η τράπεζα ABLV Bank να διακόψει την λειτουργία της ελλείψει καταθέσεων και ρευστότητας.
Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τον περιορισμό σε πληρωμές που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές στις 19 Φεβρουαρίου, η οποία κατά τη γνώμη της FCMC δεν υπόκειται σε επανεξέταση.
Ουσιαστικά η Λετονική τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση.
Η διοίκηση της ABLV Bank θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής προκειμένου να επαναλειτουργήσει.
Σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες, η τράπεζα συγκέντρωσε περισσότερα από 1,36 δισ. ευρώ καταθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, εξασφαλίζοντας έτσι το 86% όλων των καταθέσεων όψεως.
Ήταν απολύτως αρκετό για την τράπεζα να ξαναρχίσει την εκτέλεση των πληρωμών και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της, αλλά λόγω πολιτικών προβληματισμών η Λετονική τράπεζα δεν πήρε τις σχετικές εγκρίσεις.
Κατά την ABLV Bank το ποσό των περιουσιακών της στοιχείων είναι επαρκές για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλων των πελατών και των πιστωτών.
Όλες οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εγγυάται ο νόμος περί εγγύησης των καταθέσεων, θα εκταμιευθούν με τα κεφάλαια της ABLV Bank.

Ποιο είναι το ABLV Group

Στο ABLV Group εργάζονται 971 υπάλληλοι.
Σε δέκα χρόνια, η τράπεζα έχει καταβάλει πάνω από 145 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στον προϋπολογισμό της Λετονίας.
Η ABLV Bank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Λετονία και η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα.
Τα τελευταία χρόνια, η τράπεζα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην τοπική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών σχεδίων, της διαχείρισης κεφαλαίων συνταξιοδότησης και του δανεισμού.
Η τράπεζα είχε χορηγήσει δάνεια ύψους σχεδόν 1 δισ ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν σε ενυπόθηκα δάνεια, ενώ 625 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορικά δάνεια.
Επίσης, η τράπεζα ανέπτυξε έργα στον τομέα των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της νέας επιχειρηματικής περιοχής New Hanza, στην οποία η τράπεζα σχεδίαζε να προσελκύσει επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ έως το 2033.
Η ABLV Capital Markets, η IBAS, θυγατρική της ABLV Bank, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών διαμεσολάβησης στη Λετονία και μέχρι το τέλος του 2017 τα στοιχεία ενεργητικού των συνολικών πελατών που επενδύονται σε χρηματοπιστωτικά μέσα ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ.
Η ABLV Asset Management, η IPAS είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στη Λετονία με συνολικό όγκο περιουσιακών στοιχείων κεφαλαίων άνω των 130 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ABLV Asset Management, η IPAS άρχισε να λειτουργεί στον τομέα της διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στη Λετονία.
Πάνω από 11 χρόνια λειτουργίας του, το φιλανθρωπικό ίδρυμα ABLV έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της Λετονικής κοινωνίας 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη 350 έργων στην εκπαίδευση, τη σύγχρονη τέχνη, το αστικό περιβάλλον, καθώς και τα παιδιά και τις οικογένειες.
Οι κύριοι μέτοχοι της τράπεζας σκόπευαν να συγχρηματοδοτήσουν την κατασκευή του Λετονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης χωρίς να ζητήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη από το κράτος.
Η συλλογή έργων τέχνης που έχουν ήδη αγοραστεί για το μουσείο ανέρχεται σε περισσότερα από 1200 κομμάτια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης