Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ υποστηρίζει την εταιρική διακυβέρνηση αμφισβητώντας την και η περίπτωση Alpha bank

Το ΤΧΣ υποστηρίζει την εταιρική διακυβέρνηση αμφισβητώντας την και η περίπτωση Alpha bank
Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής, το 25% της Πειραιώς το 11% της Alpha bank και το 2,3% της Eurobank.
To ΤΧΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών με πλήρη δικαιώματα ψήφου υποστηρίζει την εταιρική διακυβέρνηση, αμφισβητώντας την.
Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής, το 25% της Πειραιώς το 11% της Alpha bank και το 2,3% της Eurobank.
Παρ΄ ότι έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου και εάν θεωρητικά τα εξασκούσε πλήρως έχοντας λόγο και ρόλο σε κάθε απόφαση πρακτικά μόνο στην Eurobank…το ΤΧΣ δεν μπορεί να έχει καμία παρέμβαση.
Όμως εσχάτως το ΤΧΣ φέρεται – και ειδικά ο νέος αυστριακός CEO Martin Czurda – να έχουν θέσει ορισμένα θέματα όπως στην περίπτωση της Alpha bank.
Αν και στο παρελθόν στις συναντήσεις που είχαν υπάρξει μεταξύ του Αυστριακού CEO και της διοίκησης της Alpha bank πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα εσχάτως έχουν ανακύψει ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν είναι κατανοητά.
Πρωτίστως ο μέτοχος μιας τράπεζας δεν μπορεί να παρεμβαίνει αποκάλυπτα στο διοικητικό συμβούλιο.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank αποτελείται από στελέχη διεθνούς φήμης – αν και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τον νόμο που ορίζει την συμμετοχή στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών και ξένων στελεχών.
Έτσι λοιπόν το ΤΧΣ φέρεται να ζητάει αλλαγές και ανανεώσεις στην διοίκηση της Alpha bank και αυτό συμβαίνει θα πρόκειται για μια ωμή και τουλάχιστον απρεπή παρέμβαση στα εσωτερικά της τράπεζας.
Προ μηνών είχαμε αναφέρει ότι ο CEO της Alpha bank ο επιτυχημένος Δημήτρης Μαντζούνης ο ίδιος θα αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει αφενός γιατί χαίρει της εκτίμησης του ΔΣ και αφετέρου γιατί δεν υφίσταται διοικητικό θέμα στην Alpha bank.
Παρ΄ όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε κάποιες περίεργες μεθοδεύσεις από το ΤΧΣ ώστε ο Δ. Μαντζούνης να αποχωρήσει στην Γενική Συνέλευση…τον Ιούνιο του 2018.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η διοίκηση της Alpha bank και όχι το ΤΧΣ με το 11% θα αποφασίσει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ανοίξει ο κύκλος των αλλαγών.
Ούτως ή άλλως στο εσωτερικό της Alpha bank υπάρχουν εκλεκτά στελέχη που θα μπορούσαν να συνεχίσουν την σταθερή πορεία της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης