Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην αντεπίθεση ο Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης μετά το 3ο μνημόνιο

Στην αντεπίθεση ο Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης μετά το 3ο μνημόνιο
Ο Γ. Στουρνάρας περνά στην αντεπίθεση και επανέρχεται στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και εμμένει στην αναγκαιότητά της μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης
Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της υπόθεσης Novartis ως πρώην υπουργός Οικονομικών και λόγω της φερόμενης εμπλοκής της συζύγου του, επανέρχεται σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, της οποίας ο σχεδιασμός προβλέπει την «καθαρή» έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας περνά στην αντεπίθεση και επανέρχεται στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και εμμένει στην αναγκαιότητά της μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης. 
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, πρέπει αφενός να αποσαφηνιστεί η μορφή εποπτείας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, αφετέρου, κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη η προληπτική χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη και υπόκειται σε κινδύνους και τρωτά σημεία, εσωτερικά και εξωτερικά, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ομιλία του  στο Ελληνο-ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».
«Οι καθυστερήσεις ή η παρακώλυση των μεταρρυθμίσεων θα εξασθενήσουν τις θετικές προοπτικές και θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην εφαρμογή των εναπομενόντων μέτρων του προγράμματος και στην προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος στήριξης», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί για το 2017 (1,75% του ΑΕΠ) και ότι ο στόχος του 3,5% για το 2018 θεωρείται «επιτεύξιμος».
Όσον αφορά το «μαξιλάρι της ρευστότητας», ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία του με κεφάλαια από την έξοδο στις αγορές και κεφάλαια του ESM καθώς τόνισε ότι αυτό θα είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα κατά την έξοδο του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, υπάρχουν επίσης εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την ξαφνική αύξηση της αποστροφής ρίσκου από τους επενδυτές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές (όπως το πρόσφατο μίνι κραχ στη Wall Street), οι εντάσεις στην αγορά συναλλάγματος και οι γεωπολιτικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα οκτώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις:
1. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
2.  Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της ποιότητας των θεσμών
3. Η υιοθέτηση δημοσιονομικών πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη
4. Η αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs/NPEs) και των στρατηγικών κακοπληρωτών
5. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
6. Η στήριξη της καινοτομίας και της εκπαίδευσης
7. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
8. Η στήριξη των ανέργων και η ενίσχυση της απασχόλησης με εκπαιδευτικά προγράμματα
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η συνεχιζόμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής προσαρμογής αποδίδει καρπούς.
«Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν πλέον διορθωθεί, έχουν εφαρμοστεί σημαντικές και χρονοβόρες μεταρρυθμίσεις, έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και ο τραπεζικός τομέας έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς.
 Η οικονομία ανακάμπτει.
 Ωστόσο, έχουμε ακόμα  δρόμο για να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε βιώσιμες συνθήκες μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης