Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν η Πειραιώς περάσει τα stress tests θα πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον Μεγάλου ή στον Σάλλα;

Εάν η Πειραιώς περάσει τα stress tests θα πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον Μεγάλου ή στον Σάλλα;
Μιχάλης Σάλλας και Χρήστος Μεγάλου θετικά έχουν συμβάλλει στην Πειραιώς
Πριν κάποιες εβδομάδες είχαμε αναλύσει το βασικό σενάριο που υποστηρίζει η διοίκηση της Πειραιώς ότι θα περάσει τα stress tests αλλά το 2019 θα υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου.
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου που κάνει αξιόλογη δουλειά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη…ενώ κάποιος fund managers ξένου οίκου…αναφέρει ότι η Πειραιώς το πολύ να επιβαρυνθεί με 180 ή 200 εκατ ευρώ στα stress tests.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς περάσει τα stress tests.
Τα συγχαρητήρια της μεγάλης δοκιμασίας θα πρέπει να τα λάβει ο Χρήστος Μεγάλου ή ο Μιχάλης Σάλλας που άφησε μια καλή τράπεζα;
Η απάντηση μπορεί να φαντάζει διπλωματική αλλά η αλήθεια είναι ότι επειδή μεγάλοι οργανισμοί όπως οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς δεν προέρχονται από παρθενογένεση, έχουν συνέχεια παρελθόν και μέλλον… θα πρέπει
1)Να δοθούν συγχαρητήρια στον Χρήστο Μεγάλου επειδή αντιμετώπισε τις προκλήσεις με μεγάλη συνέπεια και αποδείχθηκε αποτελεσματικός.
2)Όμως θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια και στον Μιχάλη Σάλλα τον δημιουργό της Πειραιώς ο οποίος παρέδωσε μια υγιή τράπεζα.
Σε αυτή την περίπτωση το αποκύημα φαντασίας το πόρισμα της ΤτΕ δεν θα κάνει ούτε για τον σκουπιδοτενεκέ.
Τι θα συμβεί όμως εάν δεν περάσει τα stress tests η Πειραιώς και βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση της αύξησης κεφαλαίου;
Πρωτίστως να πούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2019 κάτω από οποιαδήποτε σενάριο δεν θα αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση το μερίδιο της ευθύνης θα βαρύνει και την παλαιά και την νέα διοίκηση της Πειραιώς υπό την αίρεση ότι ούτε ο Μεγάλου, ούτε ο Σάλλας θα ευθύνονται για το αρνητικό σενάριο αλλά η υπερφόρτωση της Πειραιώς με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και την μεγάλη μεταβατική περίοδο στην οποία βρέθηκε η τράπεζα εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. 
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μ. Σάλλας έχει αποχωρήσει από την Πειραιώς σχεδόν 1,5 χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης